Ποιος πιέζει το ελατήριο;

  

Δεν πιστεύω ότι το σκέφτηκε μόνος του. Κάπου θα το άκουσε, κάποιος θα το είπε… Τελικά η εικόνα απέδιδε πιστά την πραγματικότητα. Ανέβλεψε λοιπόν ο Πρωθυπουργός μας; Η εικόνα ενός ελατηρίου, που κάποιος το κρατάει συσπειρωμένο, είναι πολύ σωστή. Αποδίδει τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Ένας ιδιωτικός τομέας γεμάτος σφρίγος λεηλατείται και καταδικάζεται στην ύφεση από ένα δημόσιο τομέα ελλειμματικό, που συσσωρεύει χρέη και οφειλές.

Η αναζήτηση μιας εξισορρόπησης με τον φυσιολογικό τρόπο – περικοπή δαπανών, αύξηση εσόδων του δημόσιου τομέα – δεν είναι πια εφικτή. Το υποζύγιο έχει πια εξαντληθεί. Οι συντάξεις αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης. Οι ήδη φορολογούμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο φοροδοτικής διαθεσιμότητας. Το κοινωνικό κράτος έχει αποδιοργανωθεί. Το έλλειμμα του ασφαλιστικού τομέα, για όλους τους λόγους που γνωρίζουμε, καταργεί την ελπίδα επιβίωσης στο μέλλον και καθιστά αφόρητο το παρόν. Συνεχώς διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των ιδιωτών προς άλλους ιδιώτες. Όπως έχει καταντήσει η οικονομία, στοιχειώδεις πατροπαράδοτοι κανόνες συμπεριφοράς με βάση την καλή πίστη, είναι αδύνατο πια να εφαρμοστούν. Το παρόν μας καταδικάζει σε αγωνία, το μέλλον είναι ένας εφιάλτης.

Ο φαύλος κύκλος έχει μόνο μία δυνατότητα αναζήτησης διεξόδου. Επενδύσεις. Ενίοτε ακούω, μέσα στον ξύλινο λόγο της απερίγραπτης εθνικοσοσιαλιστικής αριστεράς, παλιούς γνώριμους όρους όπως «ελληνικό» και «ξένο» κεφάλαιο. Να τελειώσουμε σας παρακαλώ μια για πάντα με αυτήν την ηλίθια διάκριση. Σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας στη μετακίνηση κεφαλαίων δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Ένα ενιαίο πολυεθνικό και παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο κινείται με τεράστιες ταχύτητες όπου διαγράφονται πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Αυτές οι συνθήκες είναι οι εξής:

- πολιτική σταθερότητα, που σημαίνει στην πράξη καθεστώς που έχει αποδειχθεί τους κανόνες λειτουργίας της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.

- κοινωνική σταθερότητα, δηλαδή γνωστό και εφαρμοσμένο σύστημα κοινωνικών παροχών, όποιες και αν είναι αυτές.

- φορολογική σταθερότητα, γνωστό από πριν φορολογικό σύστημα με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση για τον επενδυτή αλλά κυρίως διαβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό θα ισχύσει για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αν όλοι αυτοί οι όροι υφίστανται, τότε οι έχοντες τον έλεγχο κεφαλαίων προς επένδυση είτε έχουν στην τσέπη τους ελληνικό διαβατήριο είτε όχι, είναι λογικό να απαιτούν κάτι μεταξύ 6 και 10% σταθερή απόδοση του κεφαλαίου τους.

Χωρίς την επένδυση, που θα προκύψει από τις παγκόσμιες αγορές, ο φαύλος κύκλος δε σπάει. Η επένδυση στην πραγματική οικονομία δημιουργεί προοπτικές άμεσης επέκτασης του ΑΕΠ. Επειδή το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος υπολογίζεται σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι όταν το ΑΕΠ αυξάνεται το στατιστικό έλλειμμα και χρέος μειώνεται χωρίς να έχεις κάνει καμιά ιδιαίτερη περί τούτου προσπάθεια.

Με τις κλασικές μεθόδους αυξάνεται η φορολογική βάση και τα δημόσια έσοδα και η απασχόληση άρα οι ασφαλιστικές εισφορές. Μειώνεται η κοινωνική ένταση και από το φαύλο κύκλο της ύφεσης περνάμε στο φαύλο κύκλο της ελπίδας και της προοπτικής. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της πολιτικής. Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι η ύπαρξη της κυβέρνησης Τσίπρα. Η πολιτική ανωμαλία καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε λύση του οικονομικού προβλήματος όσες θυσίες και αν κάνει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να φύγουν αμέσως. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο και να έχει κάποιο νόημα, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος θα τους αντικαταστήσει και ποιες είναι οι διαφορετικές προτάσεις του ως προς την ουσία και τη λεπτομέρεια εφαρμογής.

LinkedInShare/Bookmark
Posted in Άρθρα, Βήμα, ΤΟΒΗΜΑ
Link to my Facebook Page
Link to my Flickr Page
Link to my Linkedin Page
Link to my Rss Page
Link to my Twitter Page
Link to my Youtube Page
Σχετικά νέα

Πάγκαλος για Κατσίφα: Όποιος κραδαίνει όπλο να πυροβολείται από αστυνομία  SKAIΠάγκαλος: Όποιος κραδαίνει όπλο να πυροβολείται από την αστυνομία  Πρώτο ΘΕΜΑΠάγκαλος: Όποιος κραδαίνει όπλο, να πυροβολε [...]

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ζω με 370 ευρώ τον μήνα, θέλω να τους δω κρεμασμένους  Πρώτο ΘΕΜΑΠάγκαλος: Ζω με 370 ευρώ το μήνα, είμαι κάτω από τα όρια της φτώχειας  Newsbeast.grΠάγκαλος: Βρίσκομαι κάτω από τα ό [...]

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η μοναξιά του «El Toro»  Πρώτο ΘΕΜΑΟ «μπίτνικ» της δεκαετίας του '60, ο αγωνιστής της ΕΔΑ, ο εξόριστος αριστερός, ο τυπάς που τριγυρνούσε στους διαδρόμους της Νομικής παρέα με [...]

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης ο Πάγκαλος για υποθέσεις «μαύρου» χρήματος  CNN GreeceΕιδήσεις - Με εντολή που έδωσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπ [...]

Πριν την "πείνα": Το πόθεν έσχες Πάγκαλου όταν "τα τρώγαμε μαζί" - Γνώμες | News 24/7  NEWS 24/7Οκτώ χρόνια μετά το "μαζί τα φάγαμε" ο κ. Πάγκαλος μας λέει πως βρίσκεται [...]

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish