Μετά το περιβάλλον, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι

Η ΜΒ ήταν έφορος αρχαιοτήτων εις τον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά της Κρήτης, σχεδόν ισοβίως. Κυβέρνηση τότε ήταν σχεδόν πάντα το Πα.Σο.Κ και η ΜΒ ήταν γνωστή για τα «πράσινα» φρονήματά της.  Εκτός των άλλων είχε προτάξει με επιτυχία τα στήθη της, αν τολμώ να είπω, στις προσπάθειες του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να χαρίσει στο δημόσιο μέρος της αρχαιολογικής του συλλογής. Ενώ το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού είχε βρει και τον κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία αυτόνομου μουσείου (ένα τμήμα ερειπίων από την ενετική εποχή, που μπορούσε θαυμάσια να επισκευαστεί) η ΜΒ, εν ονόματι της Πασοκαρίας και της αγέρωχης αντιμετώπισης των θεμάτων, εξεδικείτο τον «επάρατο» Μητσοτάκη εμποδίζοντάς τον να κάνει κτήμα του δημοσίου ένα πολύτιμο, μεγάλης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό. Τέλος πάντων, βρέθηκε άνθρωπος, ο οποίος λογάριαζε λιγότερο από τους άλλους τη φήμη του και όταν ήμουν Υπουργός Πολιτισμού έγινε δεκτή η συλλογή, δρομολογήθηκε η επισκευή του ενετικού ερειπίου, διαμορφώθηκε ο χώρος και αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που με διαδέχθη, έκανε τα εγκαίνια. Σήμερα η συλλογή Μητσοτάκη και το μουσείο στο οποίο στεγάζεται αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων.

Η ΜΒ στο μεταξύ, πικραμένη ίσως, έγινε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Α. Σαμαράς το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, υπουργούντος του κ. Π. Γερουλάνου , έγινε Γενική Διευθύντρια. Το 2013 άρχισε τη συστηματική αντιπολίτευση ως στέλεχος ή συμπαθούσα του Συ.Ριζ.Α και βεβαίως από το 2015 επιβραβεύτηκε για αυτήν της την ευελιξία όταν ονομάστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι γνωστό τι έχει συμβεί. Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στη χώρα, υφίσταται τεράστιες καθυστερήσεις και ο μέχρι πρότινος Υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης έχει ορκιστεί ότι μόνο πάνω από το πτώμα του θα περάσει το έργο, που παρέχει, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όλα τα εχέγγυα. Επειδή, λοιπόν, το περιβαλλοντικό επιχείρημα αδυνάτισε, αυτοί, που έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τον τόπο στον οικονομικό μαρασμό και στην ενίσχυση της ανεργίας, ανακάλυψαν κάτι αρχαία. Τα ανέσκαψαν από το 2012 έως το 2014 και κατέληξαν σε απόφαση της αρμοδίας εφορίας για τη μεταφορά αυτών των ευρημάτων έξω από το χώρο εκμετάλλευσης. Έκτοτε και κυρίως από το Νοέμβριο του 2015 ως τον Οκτώβριο του 2016 έχει συνέλθει τέσσερις φορές το ΚΑΣ, η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» έχει απαυδήσει και η τελική απόφαση της κ. ΜΒ είναι ότι θα περιμένει την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Έχω μεγάλη αγωνία. Ποιο είναι άραγε το κύρος της για την άσκηση πανελλήνιας και διεθνούς απήχησης πολιτικής επενδύσεων; Η μέχρι τώρα πολυπραγμοσύνη της, η ευελιξία της περί την εκάστοτε κομματική εύνοια και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει παρέχουν εχέγγυα ότι θα διαχειριστεί το εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα της επένδυσης στις Σκουριές με την απαιτούμενη αντικειμενικότητα; Τι θα γίνει αν φύγει ο Σκουρλέτης απ’ την κυβέρνηση; Θα περιμένουμε επ’ άπειρο να αποφασίσει ο Σκουρλέτης ως αρμόδιος για την ταξική πάλη στο θέμα των Σκουριών;

Το μπάχαλο, που σας περιγράφουμε, από μόνο του αρκεί για να εικονογραφήσει τη σειρά προτεραιοτήτων στο θέμα των επενδύσεων. Ασφάλεια επενδυτική και απομάκρυνση της κυβέρνησης Τσιπρανέλ είναι αλληλένδετες. Αλλά πρώτα πρέπει να φύγουν ο Τσίπρας και ο Καμμένος και μετά να δούμε πως θα οικοδομήσουμε πολιτική σταθερότητα και ευνοϊκό κλίμα για μακροχρόνιες επενδύσεις.

Υποσημείωση

Μετά από ένα κοτσύφι, που τρέφεται στο μπαλκόνι μου, χθες ανακάλυψα μια καρακάξα, που με ξυπνάει κάθε πρωί στο φωταγωγό μου. Μένω πολύ κέντρο. Πιο κέντρο δε γίνεται. Όμως το κοτσύφι και η καρακάξα δεν επαρκούν. Οι τράπεζες της περιοχής με διαβεβαιώνουν ότι, όχι μόνο η δική μου αλλά και της πλειοψηφίας των πελατών τους η ταμειακή κατάσταση θα φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο στην αρχή του επόμενου έτους.

Share