Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα «Real News», 14.03.2010

Συνέντευξη στην Κάτια Μακρή, 14/03/2010

Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των ταξιδιών του πρωθυπουργού;

Τα ταξίδια ήταν απαραίτητα γιατί υπήρξε ένα κακό κλίμα που δημιουργείται από αντικειμενικά προβλήματα για τα οποία υπάρχει υπευθυνότητα δική μας και από ορισμένες τάσεις της κοινής γνώμης. Μπορεί ο μέσος Γερμανός, ας πούμε, να ξέρει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μια πολύ κακή διαχείριση των δημοσιονομικών της και σε αυτό έχει δίκιο. Ξέρει, παράλληλα, ότι δεν είναι καθόλου καλά τα οικονομικά του, διότι πρόσφατα υπέστη την αφαίμαξη του εισοδήματός του βοηθώντας την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας. Δεν έχει καμιά διάθεση να επαναλάβει άλλη τέτοια εμπειρία, μάλιστα για αλλοδαπούς, για μη Γερμανούς. Και επίσης έχει κάπου στο μυαλό του ένα ρατσιστικό στερεότυπο για την Ελλάδα: ότι είμαστε μια χώρα που δεν δουλεύουμε πολύ, μας αρέσει να διασκεδάζουμε πολύ αργά τη νύχτα και διάφορα άλλα τέτοια. Και αυτό, βεβαίως, είναι επίσης εσφαλμένο, όπως είναι συνήθως όλα τα στερεότυπα. Αυτή την ατμόσφαιρα έπρεπε ο Παπανδρέου να την ανατρέψει. Ήταν, λοιπόν, καταρχήν μια περιοδεία δημοσίων σχέσεων και επηρεασμού των μέσων ενημέρωσης προς όφελος της χώρας.

Ουσία, δηλαδή, δεν υπήρχε;

Φυσικά. Από τη δική μας περιπέτεια προέκυψε ένα μείζον ζήτημα. Το ευρώ ήταν γυμνό και ανυπεράσπιστο μπροστά στη δύναμη που έχουν τα κερδοσκοπικά κέντρα. Το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν σωτήριο για εμάς, αλλά ήταν ταυτόχρονα και μια συμβολή στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας. Και πιστεύω ότι έτσι θα το γράψει η ιστορία αυτό το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Όλι Ρέν δηλώνει ότι οι περικοπές μισθών και δώρων πρέπει να εφαρμοστούν και στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Νομίζω ότι ο κύριος Ρεν μιλάει με βάση τις πολιτικές του αντιλήψεις. Είναι ένας συντηρητικός φιλελεύθερος. Εμείς αυτό το μοντέλο ανάπτυξης με βάση την ισχνά αμειβόμενη εργασία το απορρίπτουμε. Πρέπει να ανταγωνιστούμε με εξειδικευμένη και καλά αμειβόμενη εργασίας μέσω των επενδύσεων και της τεχνολογικής προόδου της χώρας.

Έξω, λοιπόν, λέτε ότι πήγαμε καλά. Τώρα όμως που γύρισε ο πρωθυπουργός, έχει να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά μέτωπα. Τον κ. Παπουτσή, τον κ. Σκανδαλίδη…

Είμαι φανατικός οπαδός της εκτεταμένης, ελεύθερης και διηνεκούς συζήτησης επί όλων των προβλημάτων σε εσωκομματικά πλαίσια. Κι όσα χρόνια είμαι στο ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε υπήρξε τόσο ουσιαστική, τόσο ενδελεχής και τόσο ελεύθερη συζήτηση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, έλλειμμα διαβούλευσης. Μάλλον πλεόνασμα διαπιστώνεται από μερικούς και μπορεί να έχουν και κάποιο δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί σε μια παράταξη να υπάρχουν δύο συμπεριφορές, μία συμπεριφορά να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των ευθυνών της και μία άλλη να προσπαθεί να αρέσει, δηλαδή να αντιμετωπίζει τα γεγονότα με τρόπο ιδιοτελή και με την πρόθεση του εντυπωσιασμού. Ή θα είμαστε όλοι μαζί ή, αν διαφωνούμε πλέον ριζικά, δεν πρέπει να έχουμε θέσεις ευθύνης. Όταν εγώ διαφώνησα το 2001 με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, πήγα σε ρήξη με τον πρωθυπουργό και το είπα ανοιχτά. Και πιστεύω ότι καλό θα ήταν όλοι να το ξανασκεφτούν πριν σπεύσουν να ακούσουν το τραγούδι των σειρήνων της δημοσιότητας. Γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε σαν τις σειρήνες. Ο πολιτικός, όμως, πρέπει να ξέρει να δένει τον εαυτό του στο κατάρτι και, αν χρειαστεί, να βάλει και βουλοκέρι στα αφτιά.

Πάντως, δεν είναι εικόνα κυβερνώσας παράταξης να επιτίθεται μ’ αυτόν τον τρόπο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον υφυπουργό Οικονομικών…

Ο κ. Σαχινίδης είναι πολύ ψύχραιμος και δεν είναι και νέος πολιτικός. Έχει ήδη εκλεγεί επανειλημμένα, είναι δοκιμασμένος εκπρόσωπος του λαού της Λαρίσης.

Είστε στην 6η Εξεταστική… Αλήθεια, θα τιμωρηθεί ποτέ κανείς;

Ο κόσμος θέλει κάποιος να τιμωρηθεί και δεν εννοεί μονάχα τις Εξεταστικές. Εννοεί όλη αυτή την παρανομία γύρω μας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα: Τι έχει συμβεί με την Ολυμπιακή; Την αγόρασε ένας νέος και φέρελπις επιχειρηματίας, ο κ. Βγενόπουλος, και μετά την πούλησε «μπιρ παρά» στον βασικό ανταγωνιστή του. Εγώ θα επιμείνω. Δεν είναι παράλογη συμπεριφορά να αγοράζεις μια εταιρεία, να λες, να κάνεις, να κουνάς τα χέρια σου, τα πόδια σου, να καμαρώνεις και μετά να την πουλάς στον ανταγωνιστή σου σε ένα εντελώς εξευτελιστικό ποσό; Νομίζω ότι έχει όλα τα στοιχεία για να κινητοποιηθεί ο αρμόδιος υπουργός και επίσης έχει όλα τα στοιχεία για να θέσει ορισμένα ερωτήματα η Δικαιοσύνη.

Υστερα από όσα του καταλόγισε ο κ. Παπουτσής, μπορεί να ανέβει ξανά στο βήμα της Βουλής;

Δεν νομίζω ότι η κοινή γνώμη τον έχει οδηγήσει σε ένα αίσθημα συστολής και περιθωριοποίησης. Εγώ ακούω πάρα πολύ καλά λόγια για τον κ. Σαχινίδη.

Για τον κ. Παπουτσή ακούτε τα ίδια καλά λόγια;

Μη με βάζετε να επαναλαμβάνω σχόλια. Οταν ακούω καλά λόγια, το λέω.

Είχαμε και τη συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη στη Real news, όπου διαφώνησε ανοικτά με πολλές επιλογές του πρωθυπουργού…

Θα μείνω στη διάψευση του κ. Σκανδαλίδη, η οποία με ικανοποιεί.

Δεν υπήρξε απολύτως καμία διάψευση. Είπε απλώς ότι είναι στρατιώτης της παράταξης…

Το σακούλεψε το θέμα, όπως έλεγε κι ο Γιώργος Ζαμπέτας

Είπε όμως και κάποια πράγματα με ουσία. Οτι τα στελέχη δεν δουλεύουν όλα με τον ίδιο ενθουσιασμό…

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να βαδίζει με βήμα παρέλασης σαν λόχος ευζώνων. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι το κλίμα μεταξύ των υπουργών είναι άριστο. Και το κλίμα στη συνεργασία των υπουργών με τον πρωθυπουργό είναι επίσης άριστο. Δεν υπάρχει ούτε αμηχανία, υπάρχει διάθεση για δουλειά, υπάρχει ακόμη, δεν θα έλεγα ενθουσιασμός, αλλά ελπίδα και αποφασιστικότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συνοχή και εργάζεται. Εργάζεται όσο ποτέ άλλοτε δεν έχω δει Υπουργικό Συμβούλιο να δουλεύει. Θα δούμε, φυσικά, τα αποτελέσματα.

Τελικά η Νέα Δημοκρατία σας στηρίζει ή δεν σας στηρίζει;

Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι μας στηρίζει και το λέει υποκριτικά, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση μερικούς μήνες μετά την καταστροφή την οποία παρέδωσε. Και, επίσης, γιατί το κλίμα γενικά είναι υπέρ μιας συναίνεσης. Παράλληλα, μας υπονομεύει με όλους τους δυνατούς τρόπους και, κυρίως, μας υπονομεύει στο μέτωπο των αγώνων, το οποίο έχει με τον πιο ακραίο τρόπο διακηρύξει η κ. Παπαρήγα, συμμαχώντας με τα κομμουνιστικά συνδικάτα. Μια εβδομάδα τώρα, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κ. Μανώλη, έχουν κόψει την Αθήνα στη μέση, έχουν καταλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αχρηστεύοντας όλη την κυβερνητική λειτουργία.

Ο κ. Μανώλης λέει ότι πολλοί συνδικαλιστές είναι από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα γνώριμοι δικοί σας…

Δεν ξέρω αν υπάρχουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Αν πράγματι υπάρχουν, θα ήμουν της άποψης ότι πρέπει το κόμμα να κινητοποιηθεί και να τους θέσει προ των ευθυνών τους. Οχι γιατί απεργούν, ούτε γιατί διαδηλώνουν. Αλλά να καταλαμβάνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πάρουν μερικοί παρατρεχάμενοι της Ολυμπιακής τα εξωφρενικά προνόμια που τους έδωσε ο σκανδαλώδης νόμος της Ν.Δ., αυτό δεν είναι συνδικαλιστική στάση στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση είστε. Γιατί δεν απομακρύνετε τους καταληψίες;

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε βία, δηλαδή; Είναι ένα ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα, το οποίο πρέπει κάποτε να τεθεί. Πού, δηλαδή, μπορεί να φτάσει η αυθαιρεσία και η αναίδεια μικρών ομάδων διαμαρτυρομένων. Μπορούν να καταλάβουν το Μαξίμου, να καταλάβουν τη Βουλή; Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και δέρνει τους ευζώνους στον Αγνωστο Στρατιώτη. Την προηγούμενη φορά το έκαναν από μακριά, αυτή τη φορά το έκαναν ανοιχτά και με επικεφαλής βουλευτές.

Ναι αλλα απο την άλλη είχαμε τον ψεκασμό με χημικά του Μανώλη Γλέζου. Κι αυτό δεν είναι σοβαρή εικόνα…

Εντάξει, τώρα αυτό ήταν προφανώς ένα ατυχές περιστατικό, αλλά δεν ξέρω τι δουλειά είχε ο Μανώλης Γλέζος επιτιθέμενος εναντίον της φρουράς του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα προτιμούσα να είχε προστατεύσει τον εαυτό του και τη συμβολική αξία που έχει η προσωπικότητά του από τέτοιου είδους περιπέτειες. Ισως δεν κάνει και τις καλύτερες παρέες.

Δεν εχει δηλαδή δικαίωμα να διαδηλώνει ένα στέλεχος της Αριστεράς;

Φυσικά. Δεν μπορεί να ανεβαίνει, όμως, στον Αγνωστο Στρατιώτη και να δέρνει ευζώνους. Αυτό το λέω και το πιστεύω, είναι η θέση μου. Και τίθεμαι στην κρίση του λαού. Ο λαός θα μας κρίνει. Κι εμένα που λέω αυτό και τον κ. Τσίπρα που οργανώνει τις επιθέσεις. Γιατί ο κ. Τσίπρας τις οργανώνει. Παριστάνει τον εκπρόσωπο του κοινοβουλευτικού κόμματος μέσα στη Βουλή και βγαίνει έξω και τίθεται επικεφαλής διαδηλώσεων που περιλαμβάνουν εξωκοινοβουλευτικά στοιχεία, τα οποία δεν σέβονται ούτε τους θεσμούς, ούτε τις αξίες αυτού του τόπου, ούτε τα σύμβολα. Αλλά είναι υπέρ της διάλυσης των πάντων.

Πως θα διαχειριστείτε μια κοινωνική έκρηξη;

Είναι ένα κρίσιμο θέμα. Την κοινωνική έκρηξη θέλω να τη διαχειριστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή μετριοπάθεια. Αλλά τις προκλήσεις και τους τυχοδιωκτισμούς θεωρώ ότι πρέπει να τους περικόψουμε και να τους αντιμετωπίσουμε για να προστατέψουμε και τους ίδιους τους διαδηλωτές, τους ίδιους τους απεργούς. Για σκεφτείτε να σκοτωθεί ένας αστυνομικός ή ένας πολίτης. Δεν θα κοιμόμουν πολύ ήσυχος αν ήμουνα μέσα στην ψυχή του κ. Τσίπρα, πράγμα που δεν θα συμβεί ποτέ βέβαια…

Πάντως, ο μόνος που σας στηρίζει είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης…

Ο κ. Καρατζαφέρης μάς στηρίζει σε ορισμένα πράγματα που του ταιριάζουν, μάχεται λυσσωδώς εναντίον μας για άλλα πράγματα που δεν του ταιριάζουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας σάς κατηγορεί γι’ αυτή τη στήριξη…

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είναι σοβαρός πολιτικός, κάνει επιλεκτική χρήση για να πει εξυπνάδες. Κοιτάξτε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Ο Καρατζαφέρης έχει εξαπολύσει αμείλικτη επίθεση εναντίον αυτού του νομοσχεδίου και του περιεχομένου του επί μήνες. Λοιπόν, πώς μας υποστηρίζει; Αλλά και αν ακόμα μας υποστήριζε, εμείς ευθυνόμαστε για αυτόν που μας υποστηρίζει; Η αναζήτηση της αντικειμενικής ευθύνης είναι κλασικό δείγμα ολοκληρωτικού νου. g

Από τη μία, πάντως, δέχεστε τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κι από την άλλη του ΚΚΕ…

Δυστυχώς, η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς στο να γίνει ουρά του ΚΚΕ. Πάρα πολλοί άνθρωποι από τον χώρο αυτό έτσι το αντιλαμβάνονται και συμφωνούν όλοι.

Κατεβάστε το φύλλο της εφημερίδας