Η αλήθεια για το κόστος χρήσης υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας από το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2010

Η δημοσιοποίηση των δαπανών, μέσω του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», είναι υλοποίηση παλιότερης δέσμευσης της Κυβέρνησης, κατόπιν προτάσεως του Πρωθυπουργού.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τα έξοδα κινητής τηλεφωνίας του Πολιτικού Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, όμως, κακώς δεν προσδιορίστηκε, επακριβώς, στο σχετικό έγγραφο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ότι ο λογαριασμός δεν αφορά έναν αριθμό κινητού, αλλά το σύνολο των συνδέσεων της κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετούν τις ανάγκες ολόκληρου του Πολιτικού Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης (σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνονται συνδέσεις φωνής και δεδομένων).

Λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των συνδέσεων φωνής και δεδομένων, το ποσό που προκύπτει ως μέσος όρος κόστους ανά γραμμή, είναι 79 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας). Το ποσό αυτό είναι απολύτως λογικό και πολύ μικρότερο απ’ ότι καλύπτει η κατανάλωση πολλών ιδιωτών.

Το ποσό των 1.402,00 ευρώ για πληρωμή σταθερής τηλεφωνίας εμφανίζεται στις σχετικές αναρτήσεις στον ιστότοπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ως ένας ενιαίος λογαριασμός για περίοδο χρήσης ενός μηνός, εξαιτίας τεχνικών λόγων, που δεν αφορούν την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 32 τηλεφωνικές γραμμές και 2 γραμμές σύνδεσης με το διαδίκτυο και η περίοδος χρήσης που αφορά το ποσό των 1.402,00 ευρώ είναι από 22/10/2009 έως 30/9/2010, δηλαδή, σχεδόν, ένας χρόνος. Το κόστος, δηλαδή, είναι περίπου 4 ευρώ ανά τηλεφωνική γραμμή, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και της παροχής σύνδεσης με το διαδίκτυο. Η μείωση του κόστους σε τόσο χαμηλά επίπεδα οφείλεται στην επιλογή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, να εντάξει το σύστημα επικοινωνιών της Αντιπροεδρίας στο δημόσιο σύστημα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Μόνο από την αποφυγή των παγίων για τη σύνδεση στο διαδίκτυο με την ταχύτητα που διαθέτει σήμερα η Αντιπροεδρία, έχει εξοικονομηθεί ποσό άνω των 4.000 ευρώ το μήνα.

Όλα αυτά δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να τα πληροφορηθεί κάποιος αν έκανε μια στοιχειώδη έρευνα. Είναι εμφανές πια, και για τον πιο καλόπιστο αναγνώστη, ότι ο «Ελεύθερος Τύπος», εδώ και καιρό, δεν αναζητά την αλήθεια, ούτε καν ενδιαφέρεται για την άσκηση σκληρής κριτικής -όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση-, αλλά έχει θέσει ως στόχο την προσωπική εξόντωση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τη συστηματική κατασυκοφάντησή του.

Σημειώνεται ότι για την διευκόλυνση, ακριβώς, των πολιτών που θέλουν να λαμβάνουν γνώση των δαπανών, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ειδικός σύνδεσμος σε εμφανές σημείο για να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιστοσελίδα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Η σχετική προσπάθεια να αποδειχθεί ότι γίνεται σπατάλη, είναι καθαρά συκοφαντική και καλό θα ήταν όποιοι δημοσιεύουν τις απόψεις τους σε blogs, αλλά πολύ περισσότερο σε εφημερίδες, να είναι πιο προσεκτικοί στη μελέτη των στοιχείων και των αποφάσεων, ώστε να υπηρετούν την αλήθεια κι όχι τον λαϊκισμό και τη συκοφαντία.