Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps», 26.05.2011.

Πριν από ένα χρόνο πιστεύατε ότι θα αποκαθιστούσατε την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας με ένα δραστικό σχέδιο λιτότητας. Σήμερα και με δεδομένες τις δυσκολίες τι θα κάνατε διαφορετικά;
Το 2010 γνωρίζαμε την κατάσταση της χώρας. Αλλά δεν πιστεύαμε ποτέ ότι ο συνδυασμός του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να εμποδίσει τα τραπεζικά ιδρύματα να δανείζουν με αποδεκτούς όρους.

Με το επιτόκιο δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα στο 17%, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών;
Πρέπει να είναι κανείς τρελός για να εύχεται μια στάση πληρωμών. Ποιός είναι έτοιμος να πτωχεύσει με τη θέλησή του; Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης. Ακόμα και οι ΗΠΑ το αντιλαμβάνονται και προειδοποιούν για ένα τέτοιο κίνδυνο. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση 100% από το ΔΝΤ, όπως συζητιόταν πέρυσι. Αυτό θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη αποποιείται, αρνείται να λύσει η ίδια τα προβλήματά της. Η κατάσταση εν τούτοις περιπλέκεται π.χ με την άνοδο της άκρας λαϊκίστικης δεξιάς στη Φιλανδία , που αρνείται κάθε μορφή κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει την Ελλάδα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των λιμένων Πειραιά και Θεσαλλονίκης;
Όλα αυτά τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Γ.Παπανδρέου. Στη πραγματικότητα εφαρμόζουμε την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τα κρατικά μονοπώλια. Αντίθετα με ό,τι γράφεται στο τύπο, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση. Σχετικά με τα τέσσερα λιμάνια , θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φορέα holding που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για ένα απαραίτητο άνοιγμα της οικονομίας.

Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν να θεσπίσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Παρόλα αυτά το 2010 , ενώ τα φορολογικά έσοδα έπρεπε να ανέρχονται σε 11,8 δις ευρώ δεν έφτασαν παρά μόνο 5,8 δις …
Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια μεγαλύτερη αντίσταση του πληθυσμού απ΄ ό,τι είχαμε υπολογίσει, Οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι θέμα κουλτούρας. Θα πρέπει να περάσουν γενιές για να αλλάξει η νοοτροπία. Τα φορολογικά έσοδα έχουν σαφέστατα βελτιωθεί, αλλά παραμένουν ανεπαρκή σε σχέση με τους στόχους. Θα πρέπει ίσως να ξεκινήσουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης.

Οι κυρώσεις κατά των φοροφυγάδων δεν αποδίδουν;
Φέρουν αποτελέσματα που όμως είναι ανεπαρκή. Και δεν αλλάζουν οι νοοτροπίες με τις κυρώσεις.

Την Τρίτη η HANDELSBLATT ανέφερε τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Κουσελά, ο οποίος δήλωσε ότι η κρίση ώθησε τους Έλληνες να καταθέσουν στην Ελβετία περίπου 344 δις ελβετικά φράγκα, ήτοι 120% του ελληνικού ΑΕΠ. Επιβεβαιώνετε κάτι τέτοιο;
Στο παρελθόν τα ελληνικά κεφάλαια έρχονταν στην Ελβετία, αλλά επέστρεφαν στην Ελλάδα υπό μορφή ελβετικών επενδύσεων. Σήμερα αυτά τα κεφάλαια συνεχίζουν να φεύγουν αλλά δεν επιστρέφουν. Για μας δεν είναι λογικό να μην επιβαρύνονται με κανένα φόρο αυτά τα κεφάλαια. Για το λόγο αυτό, όπως η Γερμανία και το Ην. Βασίλειο και εμείς, ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για να φορολογήσουμε τα κεφάλαια που κατατίθενται στην Ελβετία από Έλληνες. Διευκρινίζω ότι αυτές οι συζητήσεις δεν θα διαταράξουν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνησή σας μόλις αποφάσισε να απελευθερώσει 136 κλειστά επαγγέλματα Είναι μια κίνηση απαραίτητη για την οικονομία;
Το σύστημά μας είναι μεσαιωνικό. Για να γίνεις συμβολαιογράφος πρέπει να είσαι γιός συμβολαιογράφου, για να γίνεις φαρμακοποιός , γιός φαρμακοποιού. Αυτό πρέπει να σταματήσει.