Ενημέρωση για τα Επιχειρηματικά-Οικονομικά Fora με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν στο Λαγονήσι οι εργασίες και του δεύτερου επιχειρηματικού – οικονομικού φόρουμ με το Κατάρ, το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου βρήκε ανταπόκριση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Οι αντιπροσωπείες που αφίχθησαν στην Ελλάδα για τις δύο επιχειρηματικές συναντήσεις ήταν πολύ υψηλού πολιτικού επιπέδου και μεγάλης επιχειρηματικής βαρύτητας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, αποφάσισε, μετά από σειρά συναντήσεων και επαφών που είχε με τις ηγεσίες των δύο χωρών, να πραγματοποιήσει τις δύο αυτές επιχειρηματικές συναντήσεις προκειμένου να προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες ένα δυναμικό περιβάλλον επαφών και εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό σημαντικών κρατικών αξιωματούχων από τις προσκεκλημένες αντιπροσωπείες, να ανανεώσουν τις επαφές τους με επιχειρηματίες και τραπεζίτες και να αναδείξουν τις ευκαιρίες της χώρας μας. Η επιλογή αυτή αξιολογήθηκε πολύ θετικά από τις ηγεσίες των ΗΑΕ και του Κατάρ, οι οποίες απέστειλαν τις αξιόλογες αποστολές τους στη χώρα μας.

Σημαντικότερο όλων είναι το θετικό μήνυμα που απέστειλαν οι δύο αυτές χώρες του Κόλπου προς τις διεθνείς αγορές για τις ευκαιρίες που παρέχει η χώρα μας για επενδυτική απόδοση. Προστιθέμενη αξία παρέχεται στην επενδυτική προοπτική της χώρας μας από το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών φορέων, που εκφράσθηκαν πολύ θετικά για τις ελληνικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα, για θέματα όλων των μορφών ενέργειας και τις ανακοινώσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος για υδρογονάνθρακές και φυσικό αέριο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης (off shore/on shore). Σχετικά με τα θέματα ενέργειας εκφράσθηκε συγκρατημένη προσδοκία για τα αποτελέσματα των ερευνών και της τεχνογνωσίας στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που μπορούν να συμβάλλουν σε επανεκκίνηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας με ανταπόκριση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστική ιστορική αναδρομή έγινε στην περίπτωση του Κατάρ, το οποίο πριν την ενεργειακή του ανάδειξη αντιμετώπιζε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και ακολουθούσε αυστηρή πολιτική λιτότητας.

Φόρουμ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείτο από  κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους σημαντικών επενδυτικών ομίλων της χώρας και μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών.

Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και έθεσε τους βασικούς στόχους του φόρουμ. Σημειώνεται ότι οι επί μέρους επενδυτικές και επιχειρηματικές συναντήσεις αξιοποίησαν όλες τις ευκαιρίες που προσέφερε η διοργάνωση.

Ουσιαστικά αποτελέσματα για συμφωνίες και συνεργασίες διαπιστώνονται ήδη σύμφωνα με ενημέρωση που περιέρχεται στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Άμπου Ντάμπι, από την αξιολόγηση των στελεχών της Αντιπροεδρίας και αρμόδιων οικονομικών και επενδυτικών φορέων του κράτους, από δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και από επιχειρήσεις που συμμετείχαν δυναμικά στις εργασίες του φόρουμ.

Στο επιχειρηματικό – οικονομικό φόρουμ με τα ΗΑΕ συμμετείχαν 400 άτομα. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν 321 άτομα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και της Κυβέρνησης, ενώ η αντιπροσωπεία των ΗΑΕ ήταν 79 άτομα.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς 85 άτομα ήταν στελέχη της Κυβέρνησης, ενώ τα στελέχη ιδιωτικών εταιριών ήταν 236. Στο φόρουμ συμμετείχαν περίπου 130 ελληνικές εταιρίες. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με τη μορφή των roundtables συμμετείχαν 154 άτομα με την ακόλουθη κατανομή ανά θεματική ενότητα:

1. Βιομηχανία, Αγροτικός Τομέας 33

2. Ενέργεια, Oil, Gas 32

3. Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τουρισμός, υποδομές και τηλεπικοινωνίες 59

4. Τράπεζες και χρηματιστήρια 30

Τέλος, ακολούθησαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Β2Β μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με κυβερνητικά στελέχη.

Επισυνάπτονται αναλυτικοί κατάλογοι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Επιχειρήσεις από Ελλάδα για το 1ο forum

Επιχειρήσεις από ΗΑΕ για το 1ο forum

 

Φόρουμ με το Κατάρ 20, Ιανουαρίου 2012

Ο Υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, κ. Yousef Kamal, ηγήθηκε της Αντιπροσωπείας που συμμετείχε στο επιχειρηματικό – οικονομικό φόρουμ, το οποίο διεξήχθη στις 20 Ιανουαρίου στο Λαγονήσι. Τον κ. Kamal συνόδευαν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι το Qatar Holding, που συντονίζει όλες τις επενδύσεις του Κατάρ και κατευθύνει τις δράσεις της Qatar Investment Authority, της DIAR Qatar και Qatar Petroleum. Οι όμιλοι αυτοί δραστηριοποιούνται διεθνώς στους τομείς της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού, της βιομηχανίας, των μεταφορών, των υποδομών, της έρευνας νέων τεχνολογιών, της αγροτικής και κτηνοτροφικής βιομηχανίας και εξασφάλισης απρόσκοπτου εφοδιασμού τροφίμων.

Πριν τις εργασίες του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπροέδρου με τον Υπουργό Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκαν οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, τα διεθνή οικονομικά ζητήματα, καθώς και ειδικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Από την πλευρά του Κατάρ επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε η από κοινού συνεργασία προκειμένου να προωθηθούν τέτοιου είδους επιχειρηματικές – επενδυτικές σχέσεις.

Το φόρουμ ξεκίνησε με θεματικές συζητήσεις (roundtables) για τους τομείς της ενέργειας, του real estate και των τροφίμων, στις οποίες συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, στελέχη εταιριών που συμμετέχει το Δημόσιο, καθώς και εκπρόσωποι κορυφαίων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Μετά τις επίσημες ομιλίες και το γεύμα που ακολούθησε συνεχίστηκαν έως αργά το απόγευμα κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Β2Β επιχειρηματικών ομίλων από τις δύο χώρες.

Στο φόρουμ συμμετείχαν συνολικά 150 άτομα, εκ των οποίων 50 από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης και 100 στελέχη ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, εκπροσωπώντας περίπου 70 ελληνικές επιχειρήσεις.

Επισυνάπτονται αναλυτικοί κατάλογοι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Επιχειρήσεις από Ελλάδα για το 2ο forum

Επιχειρήσεις από Κατάρ για το 2ο forum