Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από την εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από την εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, για την υποδοχή του νέου έτους, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Κύριε Πρόεδρε του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

Σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Λουκά Παπαδήμου, που βρίσκεται εκεί που όλοι γνωρίζετε ότι βρίσκεται και δεν χρειάζεται να σας το περιγράψω. Δεν είμαι ειδικός στην ψυχολογία και την ψυχανάλυση, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φανταστούμε όλοι ότι ο κ. Παπαδήμος θα προτιμούσε να είναι μαζί μας απόψε αντί να βρίσκεται με την σημερινή του παρέα και να συζητάει αυτά που συζητάει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας τώρα πια και αρχίζουμε να αποκτούμε βαθμιαία και ένα αίσθημα συνευθύνης και αυτό ελπίζω να ισχύσει και για το μέλλον. Να αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες, αλλά και την κοινωνία και τους οργανωμένους φορείς και βεβαίως και τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν διακεκριμένη θέση στην κοινωνία, γιατί παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την παραγωγή, δηλαδή τους επιχειρηματίες.

Κυρίες και κύριοι είμαι από αυτούς που πάντα πιστεύανε ότι η Ελλάδα έχει δύναμη οικονομική, έχει προοπτικές οικονομικές, ότι η επιχειρηματική μας τάξη, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας έχουν δυνατότητες. Ήμουν από αυτούς που πάντα πίστευαν ότι πρέπει να αναρυθμιστεί η σχέση ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα και για το λόγο αυτό πολύ συχνά δεν είμαι καθόλου δημοφιλής όταν λέω πράγματα που όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι πιστεύουμε, αλλά δεν μας αρέσει να τα λέμε έξω από την πολύ στενή μας παρέα ή από την οικογένεια μας.

Χαίρομαι, γιατί υπάρχει φως στο τούνελ. Αν υπάρξει η συμφωνία για την ιδιωτική συμμετοχή στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, δηλαδή η λεγόμενη συμφωνία PSI και αν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση -όπως φαίνεται ότι θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή- σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία και μπορούμε πλέον να κοιτάξουμε την παγκόσμια οικονομία, να κοιτάξουμε ακόμα αυτό που οι Αμερικανοί φίλοι μας ονομάζουν “Global Economy”, κάτι που πολύ σωστά μας θυμίζει σήμερα ότι υπάρχει ο ελληνοαμερικανικός επιχειρηματικός σύνδεσμος και η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη.

Βεβαίως, είμαστε κατεξοχήν και θα παραμείνουμε Ευρωπαίοι, αλλά είμαστε στην παγκόσμια οικονομία, υπάρχουν άλλες μεγάλες δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία και με αυτές πρέπει να κάνουμε το παν για να αυξήσουμε τις συναλλαγές μας κατά τρόπο επικερδή για τους Έλληνες και για την Ελλάδα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι το 2012 να είναι καλύτερο από το 2011.