Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, 10.02.2012.

Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με την Στασιμότητα των Επενδύσεων και τη Ραγδαία αύξηση της Ανεργίας της Χώρας (10.02.2012).

Προεδρεύων (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 497/29/7-2-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη στασιμότητα στις επενδύσεις και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας.
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού θα τον αναπληρώσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την επίκαιρη ερώτηση.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με την επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιχειρεί να θέσει το πιο σημαντικό και καίριο ζήτημα, που αφορά την ελληνική οικονομία, τη στασιμότητα των επενδύσεων και την αλληλένδετη μ’ αυτή διόγκωση της ανεργίας.
Οι επενδύσεις στη χώρα μας έχουν «βαλτώσει» κυριολεκτικά. Υπάρχει επενδυτική «άπνοια». Σύμφωνα με εκτίμηση της «CREDIT SWISS», είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε επικινδυνότητα για επενδύσεις. Αυτό είναι ένα δυσμενέστατο αρνητικό κλίμα παγκοσμίως, το οποίο επιδεινώνεται από την αδυναμία να αναληφθούν μέχρι τώρα πρωτοβουλίες οι οποίες θα προσέλκυαν επενδυτές από το εξωτερικό ή θα ενθάρρυναν τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν.
Δίπλα σ’ αυτό το φαινόμενο διογκώνεται μέρα με τη μέρα η ανεργία, η οποία πλήττει κυρίως τη νέα γενιά, η οποία εξωθείται σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η υφεσιακή εξέλιξη των πραγμάτων, με όλο αυτό το πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, απαιτεί να δούμε την ουσία του προβλήματος.
Στην ερώτηση επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης τα εξής: Πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους, που πολλές υπηρεσίες του προξενούν δυσχέρειες στους επενδυτές με τη διαρκή συλλογή υπογραφών, την τεράστια χρονοκαθυστέρηση και την έλλειψη διευκόλυνσης οιουδήποτε επενδυτή, ο οποίος αποθαρρύνεται;
Με συνέπεια αυτά τα δεδομένα, η ερώτηση έχει ως καταληκτικό στόχο ποια είναι εκείνα τα βήματα, τα μέτρα, οι ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν πρακτικές λύσεις στο μεγάλο αυτό ζήτημα της στασιμότητας των επενδύσεων και της διόγκωσης της ανεργίας.

Προδρεύων: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, έχει το λόγο.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στην ερώτηση του αξιότιμου Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πράγματι, τίθενται ορισμένα ζητήματα, τα οποία είναι εξαιρετικής επικαιρότητας για τη χώρα.
Μια επένδυση –και σήμερα δεν υπάρχουν πια ξένες και ντόπιες επενδύσεις γιατί, όπως ξέρετε, το κεφάλαιο κινείται ελευθέρως και μπορεί να μεταλλάσσεται κατά βούληση- σημαίνει ότι το κεφάλαιο έρχεται και εγκαθίσταται σε μια χώρα, ακινητοποιείται. Επένδυση είναι η ακινητοποίηση του κεφαλαίου, δεν μπορείς πια να το χρησιμοποιείς για κερδοσκοπίες, αναγκάζεσαι, συνήθως, να αγοράσεις ακίνητα, να χτίσεις εργοστάσια, αποθήκες ή να προσλάβεις εργαζόμενους και, επομένως, να οφείλεις αποζημιώσεις αν τους απολύσεις κ.λπ.- με ορισμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές:
Κατ’αρχάς, είναι η ασφάλεια της επένδυσης. Η ασφάλεια της επένδυσης σημαίνει προστατευτικό κλοιό νομιμότητας, να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες βίαιες πράξεις και, εάν υπάρχει ανάγκη προσφυγής εις το σύστημα νομιμοποίησης της χώρας –δηλαδή, στις κρατικές υπηρεσίες και στη δικαιοσύνη-, αυτή η προσφυγή να δίνει άμεσα αποτελέσματα, σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει στη χώρα μας να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό. Υπάρχουν πράξεις βίας, πράξεις αυθαιρεσίας, καταλήψεις, βιαιοπραγίες και, βεβαίως, υπάρχει και το γενικευμένο και ομολογούμενο απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής καθεστώς οιονεί ανομίας –δηλαδή, μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης- η οποία ενοχλεί, όταν διαπιστώνεται, τους εκπροσώπους του δικαστικού Σώματος, αλλά είναι πραγματικότητα.
Το δεύτερο θέμα είναι η απόδοση της επένδυσης. Στην πρόσφατη ευκαιρία που είχαμε να συναντήσουμε επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το Κατάρ και στις δύο περιπτώσεις μας είπαν: «Μη συζητάτε για τίποτα που δεν έχει απόδοση τουλάχιστον 15%. Αυτό είναι το διεθνές όριο, πάνω από το οποίο κινούμεθα». Εξαίρεση μπορεί να υπάρχει μονάχα για λόγους τεχνολογικούς ή κοινής επιχειρησιακής δραστηριότητας σε τομείς που ως προς την ουσία ενδιαφέρουν τους επενδυτές. Δηλαδή αυτοί, ας πούμε, ενδιαφέρονταν για την ενέργεια, όπως είναι κατανοητό, ενδιαφέρονταν για το αλουμίνιο, για αγροτικές εφαρμογές κ.λπ.. Αλλιώς, για να βάλει τα λεφτά του κάποιος πρέπει να έχει το 15%. Εάν δεν έχει το 15%, δεν τα βάζει. Είναι πολύ απλό.
Εδώ έχουμε το πρόβλημα της ύφεσης και βεβαίως της ειδικής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Αν έχετε την καλοσύνη, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο χρόνο ακόμα, διότι είναι δύο ερωτήσεις: η μια περί της ύφεσης και η άλλη περί της απασχόλησης.

Προεδρεύων: Βεβαίως, κύριε Αντιπρόεδρε.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ευχαριστώ πολύ.
Έχουμε αυτές τις τραγικές ημέρες που ζούμε, αν θέλετε, τις τελευταίες πράξεις του δράματος που ελπίζουμε όλοι ότι θα μας οδηγήσει στην αίσια έκβαση του εθελοντικού περιορισμού του δημόσιου χρέους της χώρας περίπου κατά 100 δισεκατομμύρια και της εφαρμογής ενός πλαισίου, που μέχρι το 2015 θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και, επομένως, τις δυνατότητες να επενδύσει κάποιος γνωρίζοντας ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του.
Αυτές οι δυνατότητες αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επειδή δεν υπάρχει μαγική ράβδος στην οικονομία, είναι πολύ εύκολο να λέμε «ανάπτυξη, ανάπτυξη», εάν δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο που να οδηγεί στην ανάπτυξη και να το προτείνουμε όχι εις εαυτούς και αλλήλους, αλλά προς τους ξένους επενδυτές για να τους πείσουμε να έρθουν. Διότι, αν δεν τους πείσουμε, απλώς δεν έρχονται και, επομένως, ανάπτυξη δεν υπάρχει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης –το άλλο θέμα που θέτει ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού- πράγματι γίνεται σοβαρότατη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που υπάρχει στον τομέα αυτόν.
Από 2009 έχουν κλείσει τριάντα οχτώ χιλιάδες επιχειρήσεις περισσότερες απ’ αυτές που άνοιξαν και η ανεργία ξεπερνάει το 18%. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μεταξύ του 2009 και τέλος του 2011 μειώθηκαν κατά εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες. Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Υπάρχουν μέτρα που αφορούν προγράμματα εξειδίκευσης, εκπαίδευσης, διά βίου μάθησης κ.λπ., αλλά όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι θέματα που έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση και δεν ικανοποιούν αμέσως τις ανάγκες αυτών που είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν οποιαδήποτε εργασία συχνά με οποιαδήποτε αμοιβή.
Στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν προγράμματα άμεσης απασχόλησης, προϋπολογισμού 770.000.000 ευρώ, και απ’ αυτά επωφελούνται εκατόν πενήντα χιλιάδες. Μένει, όπως καταλαβαίνετε, ένας εξίσου μεγάλος αριθμός που δεν επωφελείται από κανένα πρόγραμμα αυτήν τη στιγμή και που βρίσκεται στη ζούγκλα της ανεργίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Προεδρεύων: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε ακριβώς πώς έχει η πραγματικότητα της χώρας μας. Βιώνουμε την αγωνία του ελληνικού λαού για να επιβιώσει και οφείλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.
Εμείς επιλέξαμε τη θετική στάση απέναντι στις εξελίξεις, γι’ αυτό και οι προτροπές μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαφείς. Η ανάκαμψη της οικονομίας γίνεται μόνο με διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά, με ύπαρξη ρευστότητας στις συναλλαγές και με τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών που θα πείθουν τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, το ίδιο το κράτος, η ίδια η πολιτεία αδυνατεί να διοχετεύσει στην αγορά από το Ταμείο Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού και προσανατολισμού.
Κυρίως, δεν έχει προταχθεί σαν κατεύθυνση η ανάπτυξη εσωτερικής παραγωγής, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, θα μείωνε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και θα δημιουργούσε μια αναπτυξιακή τόνωση και μια αυτάρκεια ταυτόχρονα σε κρίσιμες στιγμές όπου οι δανειστές μας εμφανίζονται με σκαιότητα απέναντι μας.
Εμείς δώσαμε ως σταθερή λύση του επενδυτικού κλίματος την πρότασή μας για φορολογικό σύστημα που θα έχει δεκαετή ορίζοντα. Δεν μπορεί να έρθει επενδυτής, ο οποίος θα αιφνιδιάζεται κάθε τόσο από έκτακτες εισφορές ή από ένα μεταβλητό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αλλάζει ανά τρίμηνο. Βέβαια, η αντιμετώπιση και η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς είναι καθοριστικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα.
Πρέπει να πω ταυτόχρονα ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε –και είναι ακριβώς από τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα και από μελέτες επιστημόνων- αυτή τη στιγμή η χώρα μας κατρακυλάει αντί να ανεβαίνει στην κλίμακα ανταγωνιστικότητας. Κυρίως, η μείωση των μισθών και των ημερομισθίων δεν συνέβαλε στο να δημιουργηθούν όροι επενδυτικοί. Αντίθετα, έχει αυξηθεί στις σαράντα πέντε ημέρες κατά μέσο όρο η καθυστέρηση πληρωμών των προμηθευτών, των πελατών από τις επιχειρήσεις, έχει αυξηθεί σε ενενήντα μέρες η εξόφληση τιμολογίων από υγιείς επιχειρήσεις, έχει μειωθεί 40% η μέση πίστωση προς υγιείς επιχειρήσεις και το 89% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν υποστεί υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας. Οι τράπεζες, δηλαδή, δεν δίνουν χρήματα προς την αγορά.
Και σε αυτό εμείς είχαμε αντιτείνει ότι δεν ήταν λαθεμένη η γραμμή του Μπερλουσκόνι και της Ιταλίας που κατάφερε την εισροή 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν είπε ότι δεν θα ισχύει το «πόθεν έσχες» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποποινικοποίησε την επανεισδοχή κεφαλαίων.
Είναι θέματα, που κατ’ επανάληψη έχει θίξει ο κ. Καρατζαφέρης στην Ολομέλεια της Βουλής και προς την Κυβέρνηση.
Επίσης, με βάση τα δεδομένα των απλήρωτων επιταγών που έχουν αυξηθεί στα 1,9 δισεκατομμύρια και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 214,9 εκατομμύρια, βλέπουμε ότι η αγορά ασφυκτιά κυρίως απ’ αυτόν το λόγο, την έλλειψη ρευστότητας.
Ακόμη, το 80% των ξένων προμηθευτών δεν δέχονται εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο δυσχεραίνει ακόμα και τις συναλλαγές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα καταναλωτικά, αλλά και σε τεχνολογία που είναι απαραίτητη ως εξοπλισμός, για να μπορέσει να λειτουργήσει κάθε επιχειρηματική δράση.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, πρέπει να πω προς τον κύριο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι η στατιστική αναφορά περί ανεργίας 18% δεν ισχύει. Στη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το Νοέμβριο είχαμε ανεργία 20,9%. Έχουμε ως δεδομένο ένα εκατομμύριο τριάντα εννέα χιλιάδες ανέργους το Νοέμβριο και για να μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε σε αυτόν τον κόσμο που υποφέρει, πρέπει να υπάρχουν άμεσα μέτρα τόνωσης, τα οποία δεν είναι σαφώς το πρόγραμμα που θα τρέξει σε λίγες ημέρες για τις πενήντα χιλιάδες άτομα που θα πάρουν 25 ευρώ την ημέρα και το οποίο σκορπίστηκε κυριολεκτικά με έναν τρόπο αδόκιμο και χωρίς προσανατολισμό, δηλαδή χωρίς να ζητήσουν κάποιοι δήμοι να απορροφήσουν το προσωπικό όπου δει.
Εμείς, απέναντι σε αυτήν την κρίση, ολοκληρώνοντας το σκεπτικό της ερώτησής μας, σας λέμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε και τους συμμάχους μας. Είδαμε τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, κ. Μόντι, να απευθύνεται προς όλους και προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και να λέει ότι πρέπει να βοηθηθούν η Ευρώπη και η Ελλάδα. Μάλιστα, τον είδαμε να συμμερίζεται τη διατύπωση του Γιώργου Καρατζαφέρη ότι εάν η Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν έχει μια πραγματική, ουσιαστική βοήθεια, η κοινωνική έκρηξη θα αποτελέσει τον σπινθήρα που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να υπάρξουν διέξοδοι, θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν οι δρόμοι και να ληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν αποτελεσματικότητα. Γιατί όλος ο κόσμος είδε να ψηφίζουμε στη Βουλή μείωση των υπογραφών, από μεριάς Υπουργείου Ανάπτυξης, σε κάποιες υποθέσεις από σαράντα πέντε σε είκοσι έξι, αλλά η γραφειοκρατία αντιστέκεται σθεναρά, στα συρτάρια κρατούν τους φακέλους προς έγκριση, οι μήνες περνούν και μια μεγάλη επένδυση χρειάζεται επτά χιλιάδες υπογραφές ακόμα για να ολοκληρωθεί.
Με αυτούς τους όρους, λοιπόν, δεν υπάρχει ανάκαμψη στον τομέα της ανεργίας, δεν αισθάνονται οι νέοι μας ότι υπάρχει προοπτική και ενώ έχουμε καλά εκπαιδευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, καλά καταρτισμένο σε υψηλά στάνταρντ για να αποδώσει, δεν αξιοποιείται από έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.

Προεδρεύων: Ευχαριστούμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ και εκπρόσωπο του Προέδρου, του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, τον κ. Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο.
Καλούμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, να λάβει το λόγο, προκειμένου να δευτερολογήσει.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έχει δίκιο ο συνάδελφος όταν τονίζει την ανάγκη της ύπαρξης ενός κλίματος, όπου δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία και διαφθορά. Κατά την άποψή μου, η διαφθορά είναι συμφυής με την ανθρώπινη φύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι διεφθαρμένοι ή όλοι πρόσφοροι για να διαφθαρούμε, αλλά ότι η διαφθορά είναι συμφυής με τη μέση ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό υπάρχει σε όλα τα καθεστώτα και με όλες τις κυβερνήσεις, σε όλες τις ιστορικές εποχές.
Αυτό, όμως, που δημιουργεί, το θερμοκήπιο της διαφθοράς είναι η γραφειοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, για να ξεπεραστεί. Θα σας αναφέρω μερικά πράγματα που έγιναν και παίζουν ήδη ένα θετικό ρόλο, όπως είναι αυτά τα «one stop shop» που απλουστεύουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία επιχειρήσεων, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στο πλαίσιο βιομηχανικών ή βιοτεχνικών πάρκων, καθώς και η νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παίζει ένα θετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, για το πολύ σοβαρό θέμα που αναφέρατε, για τις εγγυήσεις που πράγματι δεν δίδονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, έχουμε το Εγγυοδοτικό Ταμείο, που έχει στη διάθεση των επιχειρήσεων για την εγγύηση της ρευστότητάς τους 500 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Πράγματι, κύριε συνάδελφε, ορθώς με διορθώσατε, η ανεργία είναι στο 20%. Διάβασα προ ημερών, αλλά το λησμόνησα στην απάντησή μου, την πρόσφατη διαπίστωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι είπα.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία παρατήρηση. Έχουμε μία κοινή ευθύνη, έχουμε μια πιο βεβαρημένη ευθύνη, αν θέλετε, εμείς που μετέχουμε στην Κυβέρνηση, αλλά πιστεύω ότι μία κοινή ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα της Βουλής. Εγώ δεν πιστεύω ότι η Βουλή ανέχεται τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Αντίθετα, θεωρώ ότι το νομικό πλαίσιο που έχουμε είναι ένα από τα ισχυρότερα που υπάρχουν στον πολιτιστικό και νομικό χώρο τον οποίο ζούμε, που είναι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε εκτελέσεις δημοσίων υπαλλήλων ούτε δημόσιους απαγχονισμούς, με αναδρομική ισχύ ποινές και τέτοια πράγματα που ακούμε καμιά φορά να λένε διάφοροι στις τηλεοράσεις. Αυτά δεν γίνονται. Πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε ότι η ευθύνη μας αφορά και την καθημερινή πολιτική πρακτική.
Σήμερα το πρωί διάβαζα και άκουγα ότι γίνεται μία μάχη αυτήν τη στιγμή και κινούνται οι πολιτικοί Αρχηγοί, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός. Τελικά, πρόκειται για δύο πράγματα: Το ένα είναι θέμα αξιοπιστίας, το οποίο δεν ξέρω πώς θα λυθεί και το άλλο θέμα αφορά 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λείπουν.
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι απεντάσσονται εντός της επόμενης εβδομάδας έργα ύψους 413 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν ΚΕΛ, δηλαδή κέντρα επεξεργασίας υγρών λυμάτων στην Αττική, διότι οι δήμοι δεν προωθούν τις σχετικές διαδικασίες με τις οποίες κάποιος νομοθέτης –κατά την άποψή μου, εσφαλμένα- τους έχει εξουσιοδοτήσει να προωθήσουν. Και αυτό γίνεται υπό τα χειροκροτήματα διαφόρων συναδέλφων απ’ όλα τα κόμματα και του δικού μου, οι οποίοι βλέπουν μπροστά τους την ανάγκη σταυροθηρίας και με την ανοχή της ΕΥΔΑΠ –και μάλιστα και με την έμπνευση της ΕΥΔΑΠ-, η οποία είναι οργανισμός όπου το κράτος έχει πλειοψηφία και υπόκειται σε συγκεκριμένο Υπουργείο της Κυβέρνησης. Το ποσό των 413 εκατομμύριων ευρώ –δηλαδή, το ποσό για το οποίο σκοτωνόμαστε με τους Ευρωπαίους- πρόκειται να εξαφανιστεί, γιατί μερικοί δήμαρχοι νομίζουν –και έχουν πείσει και μερικούς οπαδούς τους έτσι- ότι τα ΚΕΛ μυρίζουν. Δεν μυρίζουν, λοιπόν, δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Τα ΚΕΛ υπάρχουν μέσα στα κέντρα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Εδώ είμαστε απλώς καθυστερημένοι πολιτικά, πνευματικά και πολιτιστικά. Αυτό είναι το ζήτημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προεδρεύων: Ακούσαμε με ενδιαφέρον, αλλά και με πολλούς σχολιασμούς ο καθένας μας, τα όσα είπε ο κύριος Αντιπρόεδρος και είναι λυπηρό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στη χώρα μας, όταν πρέπει να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό.