Συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα", 2 Μαΐου 2006


Δημοσιογράφος: Βούλα Κεχαγιά

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

«Aδίστακτος, παριστάνει τον αριστερό ο Kαραμανλής»

Άλλοι τίτλοι

Σκληρή γλώσσα Πάγκαλου κατά κυβέρνησης αλλά και των… ψώνιων του ΠAΣΟK – «Στελέχη πρώτης γραμμής στους 3 μεγάλους δήμους της χώρας»


Σχόλιο Εφημερίδας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στους αριβίστες, τους αναρριχητές και τα… ψώνια του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ασκεί σε συνέντευξή του στα «NEA» ο Θόδωρος Πάγκαλος παρεμβαίνοντας με τον δικό του τρόπο στα εσωκομματικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγούν πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για τους κ.κ. Βενιζέλο και Καστανίδη που έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης χαρακτηρίζει γελοίες τις όποιες συζητήσεις γίνονται για τη μετά Παπανδρέου εποχή στο ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση πως πολλές φορές οι προσωπικές φιλοδοξίες γίνονται επικίνδυνες.

Ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος του Κινήματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιτίθεται σκληρά στον K. Καραμανλή για την αδυναμία του να πάρει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, ενώ τον χαρακτηρίζει αδίστακτο επειδή, όπως λέει, παριστάνει τον αριστερό. Θεωρεί μάλιστα ότι το κυβερνών κόμμα οδηγείται στη διάσπαση.


Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιλέξει τους υποψηφίους στους τρεις μεγάλους δήμους. Ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι νεφελώδες το τοπίο. Θα πρέπει να είναι πολιτική η μάχη;

Ναι. Υποστηρίζω ότι στις τρεις μεγάλες πόλεις θα πρέπει να είναι πολιτικό στέλεχος πρώτου μεγέθους. Και εννοώ μ’ αυτό βουλευτής ή μέλος της ηγεσίας του κόμματος που ίσως δεν είναι βουλευτής. Μαθαίνω ότι για τον Πειραιά προσανατολίζονται στον Παναγιώτη Φασούλα. Είναι πρόσωπο με τεράστιες ικανότητες. Αλλά πρέπει να βρεθεί ένας υποψήφιος στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους πρώτους σε επιρροή πολιτικούς της μιας και της άλλης πόλης.

Στην Αθήνα, όπως φαίνεται, είναι πιθανόν να επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο. Στη Θεσσαλονίκη όμως τα τοπικά πολιτικά στελέχη πρώτου μεγέθους έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι αρνούνται.

Δεν ξέρω αν το έχουν δηλώσει όλοι… Ίσως υπάρχουν μια-δυο περιπτώσεις που έχουν αφήσει ανοιχτό το θέμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει κι αυτό να συμβαίνει έχω την αίσθηση ότι σ’ ένα κόμμα κάνει κανείς αυτό που αποφασίζει το κόμμα. Θέλετε να πείτε ότι είμαι παλαιός πολιτικός, ξεπερασμένος, από ό,τι η σημερινή αριβίστικη τσογλαναρία του στελεχιακού δυναμικού των κομμάτων, πέστε το… Εγώ έτσι έχω μάθει. Είμαι παλαιοκομμουνιστής αν θέλετε. Όταν μού λέει το κόμμα σκύβω το κεφάλι και τραβάω μπροστά. Μπορεί κάποιος να μην το κάνει αυτό βεβαίως. Δεν μπορεί κάποιος να διαγράψει έναν που αρνείται να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ας αρνηθεί όμως. Όχι όμως με δηλώσεις στον Τύπο. Δηλαδή εγώ θα ήθελα να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τη Θεσσαλονίκη και να πει π.χ.. ο Πάγκαλος, και μετά να βγει ο Πάγκαλος και να πει κατάμουτρα στους ψηφοφόρους «όχι, δεν είμαι υποψήφιος». Έτσι για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Οι χαριτωμένες αρνήσεις δεν μού αρέσουν. Δεν μού αρέσει η προσωπική πολιτική, δεν μού αρέσει η πολιτική αξιωμάτων, δεν μού αρέσει ο αριβισμός και η αναρρίχηση.

Φωτογραφίζετε κάποια πρόσωπα τώρα…

Φωτογραφίζω τον κακό εαυτό μου…

Όταν ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάποιοι διέβλεψαν κόντρες ανάμεσά σας. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι έχετε καλή συνεργασία.

Ήμουν και είμαι πολύ κοντά στις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου σε μια σειρά από θέματα. Έχουμε συζητήσει πολύ μαζί, όσο λίγοι μάλλον, κι επίσης έχω αποδείξει πως είμαι κάποιος που γνωρίζει να σέβεται τις διαδικασίες. Ουσιαστικά. Όχι σε ψηφίζω για αρχηγό και αρχίζω τις τρικλοποδιές. Όταν υπάρχει ένας πρόεδρος του κόμματος τον οποίο εκλέξαμε όλοι μαζί πρέπει να βαδίσουμε για την καταξίωσή του. Έτσι αποφασίσαμε. Αύριο πιθανόν να είναι άλλος, όπως χθες ήταν άλλος.

Γίνονται συζητήσεις σήμερα στο ΠΑΣΟΚ για τη μετά Παπανδρέου εποχή;

Μα, είναι αστείο. Το βρίσκω εξαιρετικά γελοίο αυτό. Να διεκδικούμε την εξουσία με έναν συγκεκριμένο πρόεδρο, δηλαδή μελλοντικό υποψήφιο πρωθυπουργό, και να κάνουμε συζητήσεις τι θα γίνει μετά;

Μα, υπάρχουν και οι προσωπικές φιλοδοξίες…

Όταν τις χειρίζεται κανείς μ’ αυτόν τον τρόπο ξεφεύγει από το ελαφρύ ψώνιο που χαρακτηρίζει όλους εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική, στη σφαίρα του αγρίου ψωνίου ή του εξαγριωμένου ψωνίου το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι προσωπικές φιλοδοξίες θέλουν χειραγώγηση και συγκράτηση…

Εσείς τις έχετε χειραγωγήσει;

Βεβαίως. Θεωρώ ότι το έχω αποδείξει τουλάχιστον μία φορά. Το ’96 υπήρχε μία σοβαρή ομάδα βουλευτών που με είχε προτείνει τότε να κινηθώ προς την αρχηγία του κόμματος. Δεν το έκανα.

«Θέμα χαρακτήρα του Πρωθυπουργού να μην παίρνει θέση για τίποτα»

ΛΑΒΡΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ο κ. Πάγκαλος όσον αφορά και την κριτική του προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προβλέποντας μάλιστα πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της. Επισημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής αναβάλλει συνεχώς την επίλυση των προβλημάτων λόγω πολιτικού κόστους. Στο στόχαστρο του κ. Πάγκαλου μπαίνουν όμως και διάφοροι «αριστερούληδες», οι οποίοι περιφέρονται στα καφενεία και διατυπώνουν απόψεις – π.χ. για τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας – που, όπως λέει, απέχουν από την πραγματικότητα. Επίσης, ο πρώην υπουργός επικρίνει σφόδρα όσους υπογείως συνάπτουν συμμαχίες για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, φωτογραφίζοντας ευκρινώς στελέχη του KKE.

Βλέπετε διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική μετά την ανάληψη του υπουργείου από την κ. Μπακογιάννη;

Σε κάθε κυβέρνηση την εξωτερική πολιτική την κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συμβάλλει, εφαρμόζει, αλλά δεν καθορίζει. Δεν έχω την εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής έχει την οποιαδήποτε άποψη για την εξωτερική πολιτική ή ότι θα αποκτήσει ποτέ. Με αυτήν την έννοια, η κ. Μπακογιάννη ακροβατεί. Αν καταφέρει να φθάσει στην άλλη άκρη του σχοινιού, τότε θα χειροκροτηθεί. Αν πέσει όμως, είμαι σίγουρος ότι θα ακουστεί μία φωνή από το Μαξίμου που θα λέει: «Τι χαζή… Έπεσε… Ποιος της είπε να ανέβει στο σχοινί».

Θα βαδίζουμε χωρίς πυξίδα, δηλαδή;

Πιστεύω ναι, διότι ο Πρωθυπουργός θέλει να βαδίζουμε χωρίς πυξίδα. Οι διεθνείς θέσεις του είναι προέκταση της εσωτερικής του συμπεριφοράς. Δεν παίρνω θέση σε τίποτα, δεν κάνω τίποτα, αποφεύγω τα προβλήματα, τα αναβάλλω, ελπίζω ότι ο χρόνος θα τα λύσει. Είναι θέμα χαρακτήρα πια. Είμαι πεπεισμένος. Δεν είναι θέμα επιλογών. Όσα λύνει ο χρόνος τα παίρνει το ποτάμι, όσα δεν λύνει ο χρόνος τα μπερδεύω από εδώ κι από εκεί και αν χρειαστεί τραβάω και μια επικοινωνιακή επίθεση τύπου αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είναι εντελώς άχρηστη αυτήν τη στιγμή.

Από την άλλη, η κ. Μπακογιάννη είναι καταδικασμένη να επιδείξει δραστηριότητα και μοιραία μπορεί να έρθει σε σύγκρουση μαζί του. Είναι κίνδυνος που ελλοχεύει στην κυβερνητική παράταξη. Αφορά υπάρχουσες τάσεις και συγκροτημένες ομάδες και όταν εκδηλωθεί θα οδηγήσει σε διάσπασή τους. Και αβέβαιης μορφής εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Βλέπετε να γίνεται άμεσα κάτι τέτοιο;

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει άμεσα, κατά την άποψή μου. Γιατί γνωρίζω τη μεγάλη πλειονότητα των στελεχών της N.Δ. που είναι στελέχη της παλιάς ελληνικής Δεξιάς, γνήσιοι κληρονόμοι του δωσιλογισμού της χούντας, του Εθνικού Συναγερμού, της EPE, ΕΚΟΦ και όλων αυτών των παραδόσεων, οι οποίες δεν τιμούν βεβαίως τη συντηρητική παράταξη και γι’ αυτό προσπαθούν να τις ξεχάσουν. Και κανείς δεν λέει στη χώρα μας πως είναι δεξιός…

Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν κατατάσσει το κυβερνών κόμμα στον μεσαίο χώρο.

Μα και ο ίδιος ο λαός της Δεξιάς τοποθετεί τον εαυτό του στη Δεξιά. Ξέρετε, υπάρχει το 1/3 των Ελλήνων που θεωρεί ότι ήταν ωφέλιμη η χούντα για τον τόπο και νομίζω ότι θα έπρεπε κανείς να πιάνει από τον σβέρκο αυτούς τους αριστερούς διανοούμενους των καφενείων της Αθήνας και να τους τρίβει τη μούρη πάνω σ’ αυτές τις αλήθειες, όπως κάνουν στα σκυλάκια όταν κάνουν ακαθαρσίες, για να συνέρχονται…

Αυτά για τους «αριστερούς» γιατί τα λέτε; Έχετε κάτι μαζί τους;

Ξέρετε, όχι. Έχω βαρεθεί να ζω με ανθρώπους που υιοθετούν περίτεχνες στάσεις, αυτάρεσκες θέσεις για να περνούν καλά οι ίδιοι μέσα στο περιβάλλον τους. Κάποτε ο αριστερός ήταν κάποιος που αγωνιζόταν για την κοινωνική αλληλεγγύη. Με κίνδυνο προσωπικό και με κόστος. Τώρα είναι το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο να είσαι αριστερός. Κι αν η αριστερή σου ταυτότητα συνοδεύει ένα άνετο εισόδημα, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο… Κι αυτό το εκμεταλλεύεται ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είναι αδίστακτος, πουλώντας Αριστερά και παριστάνοντας τον αριστερό… Θα έλεγα χωρίς να ντρέπεται…

Σε ποιον αναφέρεστε;

Σε μια σειρά από προσπάθειες εν όψει δημοτικών εκλογών να υιοθετηθεί η άποψη ότι μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα συμμαχίες, ανάλογα με την τοπική συμβατότητα των προσωπικοτήτων. Κι αυτή η άποψη θεωρείται εξόχως ώριμη πολιτική προσέγγιση.

Το KKE διακηρύσσει ότι δεν θα συνάψει καμία συμμαχία…

Επαναλαμβάνονται παντού, σας πληροφορώ. Με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Ο έμμεσος τρόπος είναι να χτυπάς κατά κόρον τον υφιστάμενο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ με την προοπτική να τον οδηγήσεις σε δεύτερο γύρο και στη δεύτερη Κυριακή να πεις αφήνω κατά συνείδηση τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν. Το παιχνίδι όμως είναι εμφανέστατο.

«H Ράις έκανε έναν τυπικό σταθμό στην Αθήνα πριν πάει στην Τουρκία»

Πιστεύετε ότι η κ. Ράις χρησιμοποίησε απλώς ως σταθμό την Αθήνα, για να ζητήσει από την Ελλάδα διευκολύνσεις;

H κ. Ράις έκανε αυτό που κάνει η αμερικανική διπλωματία. Κάθε φορά που πάει στην Τουρκία για κάποιον λόγο ο οποίος είναι σοβαρός για τα συμφέροντά τους, κάνει και έναν τυπικό σταθμό στην Αθήνα για
να μη φωνάζουν οι Έλληνες. H κ. Ράις έκανε μια θαυμάσια επίδειξη του δικού της στυλ. Είναι ένας άνθρωπος σκληρός, χωρίς τρόπους και φέρθηκε με απρέπεια και θράσος στην κ. Μπακογιάννη.

H επίσκεψή της έγινε για καθαρά Μεσανατολικά συμφέροντα για τα οποία η Τουρκία έχει σημασία, εμείς έχουμε δευτερεύουσα σημασία. Πιστεύουν ότι και να χρειαστεί απόφαση του ΝΑΤΟ θα την εξασφαλίσουν, γιατί θα δημιουργηθεί ασφυκτικό κλίμα με την παρουσία όλων των νεοκαπιταλιστικών χωρών, των προκομμουνιστικών, που ήταν δορυφόροι της Ουάσιγκτον.

Στην ουσία όλοι αυτοί θα ψηφίσουν υπέρ της χρήσης του ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν και επειδή η βάση της Σούδας – σε αντίθεση με ό,τι αγνοούν ως φαίνεται πολλοί ταλαίπωροι αριστερούληδες της Αθήνας – είναι του ΝΑΤΟ και όχι των Αμερικανών.

Επομένως, αν το ΝΑΤΟ πάρει απόφαση να χρησιμοποιηθεί η βάση, η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα εκεί.


Share