Συνέντευξη Τύπου του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών για τις κυβερνητικές ανεπάρκειες και αδυναμίες στα θέματα της τουριστικής πολιτικής, 26 Ιουλίου 2006



Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορούμε να ξεκινήσουμε αγαπητέ Θόδωρε.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Σας καλωσορίζουμε και περνάμε αμέσως στο θέμα μας που είναι βεβαίως η κατάσταση στον τουριστικό τομέα διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γενικότερα για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για όλους όσους απασχολούνται στον τουριστικό τομέα όπως και για τις περιοχές όπου βεβαίως εξελίσσεται αυτή η δραστηριότητα.

Η συνέντευξη τύπου που έδωσε η κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά που είναι αρμοδία Υπουργός είχε ένα θριαμβικό χαρακτήρα και βεβαίως πάρα πολύ θα θέλαμε να ήταν έτσι τα πράγματα. Δεν θα είχαμε τότε κανένα λόγο να κάνουμε κριτική.

Το 2005 κατά την υπουργό υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 10,5% και 1 εκατομμύριο περισσότεροι επισκέπτες σε σχέση με το 2004. Αν δούμε όμως τα καθοριστικά μεγέθη, αυτά που δίνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, όπως είναι οι διανυκτερεύσεις, θα δούμε ότι δεν αυξήθηκαν κατά 10,5%, αλλά μόνο κατά 5,6%. Και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν μόνο κατά 4,7% παρά το ότι υπάρχει μία αύξηση των τιμών.

Επίσης θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο ενδεχόμενο αυτή η αύξηση να έχει συγκυριακό χαρακτήρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το 2005 είναι το έτος που ακολουθεί την Ολυμπιάδα. Είναι λοιπόν αναμενόμενο η Ολυμπιάδα με τη διεθνή προβολή της χώρας να οδηγήσει σε μια αύξηση του τουρισμού και μάλιστα φυσιολογικά θα έπρεπε η αύξηση του τουρισμού να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 2005, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν σε όλες τις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες του μη ευρωπαϊκού περίγυρου περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, μια σειρά από θλιβερά γεγονότα (πχ τρομοκρατικές πράξεις) που οδήγησαν σε εκατομμύρια ακυρώσεις αφίξεων και διαμονής τουριστών.

Είναι λογικό ένα μέρος από αυτή την ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος προς την Αίγυπτο, την Τυνησία ή την Τουρκία να το έχουμε ωφεληθεί εμείς.

Εμείς πιστεύουμε ότι από τον ένα χρόνο στον άλλο και μάλιστα με τόσο επιπόλαια θεώρηση των πραγμάτων δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Στον τουρισμό πρέπει να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός και στρατηγικής μορφής παρεμβάσεις.

Τέτοιας στρατηγικής μορφής παρεμβάσεις θα ήταν π.χ. οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα ή στον τομέα των υπηρεσιών. Η κυβέρνηση διακηρύσσει παντού ότι στις ξενοδοχειακές μονάδες επενδύθηκαν 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο αυτού του ποσού αφορά επενδύσεις οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν από τις εκλογές του 2004 και ολοκληρώθηκαν το 2004 ή σε μερικές περιπτώσεις, το 2005.

Πρόκειται για γνωστά ξενοδοχεία, όπως η ανακατασκευή της Μεγάλης Βρετανίας, ο εκσυγχρονισμός του Χίλτον, τα 3 μεγάλα της «GRECΟHOTEL», το Grand Resort στο Λαγονήσι κλπ.

Μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα δεν έχουν γίνει. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Μετά την εκλογή της κυβέρνησης Καραμανλή δεν έχει γίνει καμία μεγάλη επένδυση στον ξενοδοχειακό τομέα.

Επίσης μας ανήγγειλε η κα Πετραλιά ότι στη Διυπουργική Επιτροπή ενέκριναν την ανάθεση σε ιδιώτες τεσσάρων «ΞΕΝΙΑ». Συνολικά τα τέσσερα ΞΕΝΙΑ στα οποία αναφέρθηκε -βάζω εντός παρενθέσεως τη διαδικασία που είναι ένα θέμα για έρευνα- συνολικά έχουν 120 δωμάτια.

Θα σας θυμίσω ότι στα τέσσερα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων αξιοποίησε με παρεμβάσεις ή συμμετέχοντας σε επενδύσεις ή καθιστώντας δυνατές επενδύσεις, πάνω από 1.000 δωμάτια. Θα σας αναφέρω μερικά. 500 δωμάτια στο Λαγονήσι, 400 δωμάτια στο Ναύπλιο, 800 δωμάτια στην Κυλλήνη, 200 δωμάτια στο Σούνιο. Σε αυτά πρέπει να προσθέσω το καζίνο της Πάρνηθας, έξι μαρίνες (Κέρκυρα, Λευκάδα, Φάληρο, Ζέα, Καλαμάτα και Σάμο), τέσσερις οργανωμένες πλαζ και δύο ιαματικές πηγές.

Επίσης για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε μια σειρά από επενδυτικούς φακέλους που είναι στα κυβερνητικά γραφεία προβλήθηκε το επιχείρημα ότι υπάρχουν νομικές εμπλοκές.

Αυτό ενδεχόμενα να είναι σωστό. Π.χ. γνωρίζω δύο υποθέσεις στο Φάληρο και στη Ρόδο που η τελική απόφαση είναι στα χέρια του υπουργού από το Μάρτιο του 2004 και ούτε υπογράφεται ούτε απορρίπτεται, εν πάση περιπτώσει δεν παίρνεται καμία απόφαση.

Μίλησε τέλος η κα Φάνη Πάλη – Πετραλιά για τα 480 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό πάνω από 560 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έγιναν δυνατά χάρη στον αναπτυξιακό νόμο.

Θα σας πω ότι ο αναπτυξιακός νόμος απλώς δεν υπάρχει. Γιατί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του δεν έχει καταγραφεί και δεν έχει εγκριθεί. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα χαρτί. Έχει απλώς πάρει τη μορφή ενός νομικού κειμένου δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την εφαρμογή του.

Και χαρακτηριστικό είναι, ότι για όλες τις επενδύσεις, εμπορικές, βιομηχανικές και τουριστικές, που εμπίπτουν στον Αναπτυξιακό νόμο ο προϋπολογισμός του 2006 προβλέπει 150 εκατομμύρια. Αν δηλαδή πρόκειται για 480 επενδυτικά σχέδια, αναλογεί κατά μέσον όρο 300.000,00 € στο κάθε επενδυτικό σχέδιο.

Η σύγκριση αυτών των δύο μεγεθών και το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξα δίνουν το μέγεθος της σοβαρότητας των διακηρύξεων της κυβέρνησης. Με βάση τον Αναπτυξιακό νόμο ισχυρίζεται ότι έχει δώσει 300.000,00 € σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο.

Τέλος λέγεται, ότι στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ο Τουρισμός έχει ένα μεγάλο μερίδιο. Το 2004 είχε απορροφητικότητα 46%. Η αλήθεια είναι ότι η συνολική απορροφητικότητα από την αρχή του Γ’ ΚΠΣ έχει φτάσει 46%. Αυτό οφείλεται βασικά σε όλα αυτά τα σχέδια που σας ανέφερα καθώς και προγράμματα που είχε εντάξει το ΠΑΣΟΚ. Και το υπόλοιπο 54% λιμνάζει και όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απολεσθούν αυτά τα χρήματα.

Τέλος για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση, λέχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Θα σας θυμίσω ότι υπάρχει σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης το οποίο είχε καταστρωθεί και είχε κατατεθεί το 2003, είναι αυτό εδώ, το οποίο είναι στη διάθεσή σας. Προβλέπει λεπτομερή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και εν πάση περιπτώσει ακόμη και αν η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και οι λοιποί υπουργοί έχουν προβλήματα μ’ αυτό το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φυλάσσουν και δεν πρέπει να συντηρούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή ερειπώνονται και σε μερικές περιπτώσεις καταστρέφονται ή λεηλατούνται.

Και γι’ αυτό έχουν γίνει επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή και επανειλημμένες καταγγελίες από τον Τύπο.

Τέλος σε ότι αφορά τον κοινωνικό τουρισμό, η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά είπε ότι 100.000 συμπολίτες μας θα απολαύσουν ένα 7ήμερο διακοπών. Σας ενημερώνω ότι η διανομή των κουπονιών του Κοινωνικού Τουρισμού καθυστέρησε. Άρχισε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες και οι περί ου ο λόγος συμπολίτες μας, αν τελικά αποκτήσουν το περιπόθητο κουπόνι, θα το χρησιμοποιήσουν μόνο μετά το Φθινόπωρο γιατί τώρα ξενοδοχεία, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πουθενά. Επομένως θα πάνε για σκι ή για κάτι τέτοιο.

Επίσης κατήργησαν τις μαθητικές εβδομάδες, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από 100.000 μαθητές φθάνοντας τις 400.000 διανυκτερεύσεις. Αυτοί οι μαθητές δεν θα μπορέσουν να πάνε στην ύπαιθρο σε προγράμματα όπως αυτά που υπήρχαν για την παιδεία διότι το πρόγραμμα καταργήθηκε.

Έτσι ενισχύεται ακόμα περισσότερο η ανισότητα αφού, όπως γνωρίζετε, το 48% περίπου των Ελλήνων δεν πάνε καθόλου διακοπές και αυτό βεβαίως αφορά ιδιαίτερα τους νέους και ιδιαίτερα τους μαθητές.

Υπάρχει ένα νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, το οποίο το καταθέτει ως νέο θεσμικό πλαίσιο η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό είχε κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2004 και επανέρχεται αυτούσιο μετά από 2,5 χρόνια. Απλώς εις το νομοσχέδιο αυτό -θα σας παρακαλούσαμε να προσέξετε αυτή την πλευρά του θέματος- έχουν προστεθεί διάφορες διατάξεις που αφορούν συγκεκριμένα θέματα με πολύ – θα έλεγα – συζητήσιμο χαρακτήρα.

Τέλος, θέλουμε να σας πούμε, ότι η απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε την μελέτη των προβλημάτων που αφορούν το χώρο του τουρισμού σε συνεργασία στενή και με τη συμμετοχή των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και θα κάνουμε αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις, γιατί έχουμε πεποίθηση ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει μέλλον. Έχουμε πίστη στην αναπτυξιακή του δυνατότητα και πιστεύουμε ότι έχει πάρα πολλά αναξιοποίητα ακόμα περιθώρια, τα οποία πρέπει το κοινωνικό σύνολο να αξιοποιήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πάγκαλε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής να μας πείτε. Επειδή αναφερθήκατε στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αν έχετε να μας δώσετε 2-3 παραδείγματα για να δούμε το μέγεθος της εγκατάλειψης και της καταστροφής; Ένα είναι αυτό.

Και το δεύτερο είναι, που ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επενδύσεις που καθυστερούν και με την γραφειοκρατία που υπάρχει στον τουρισμό; Αν έχετε κάποια πρόταση. Και εννοώ επενδύσεις κυρίως για τα γήπεδα γκολφ που δεν υπάρχουν.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Είναι τρία θέματα αυτά. Πρώτον, για τις μεταολυμπιακές εγκαταστάσεις είχα κάνει κάποτε την καταγγελία, ότι περνώντας -γιατί περνώ τακτικότατα από εκεί- από το Σκοπευτήριο, μπήκα μέσα 03:00 το πρωί και περιόδευσα τους χώρους, άνοιξα πόρτες, βρήκα κομπιούτερ, βρήκα όπλα σε ντουλάπια, δεν υπήρχε κανείς. Ήταν όλα τα φώτα αναμμένα, δεν υπήρχε κανείς.

Η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά μου έκανε την τιμή να πάει και αυτή στο Σκοπευτήριο μετά απ? αυτή την καταγγελία και παρ? όλο ότι η καταγγελία μου είχε γίνει δημόσια και θα έπρεπε επομένως αυτοί που υποτίθεται ότι φυλάγανε το χώρο να είχαν κινητοποιηθεί, διαπίστωσε τα ίδια, αυτά που διαπίστωσα κι εγώ.

Δεν ξέρω τώρα ποια είναι η κατάσταση, δεν μπορώ να πηγαίνω κάθε μέρα, ούτε μπορώ να κάθομαι να φυλάω το Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο. Απλώς είναι πάνω στη διαδρομή μου για να έρθω στο κέντρο της Αθήνας.

Δεύτερον, έχει καταγγελθεί από τον Τύπο εκτενέστατα και έχουν προβληθεί εικόνες επί μακρόν στην τηλεόραση για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, οι οποίες έχουν καταρρεύσει, έχουν πέσει τοίχοι και ταβάνια, μπαίνει μέσα το νερό, έχουν πλημμυρίσει κλπ.

Αλλά και σε άλλες πολλές εγκαταστάσεις αυτού του είδους ή υπάρχει εγκατάλειψη ή στην καλύτερη περίπτωση είναι απλώς κλειστές και αναξιοποίητες. Λίγες είναι οι αξιοποιήσεις που έχουν γίνει και όταν γίνονται τέτοιες αξιοποιήσεις γίνονται περιστασιακά. Παραδείγματος χάριν, γίνεται ένα Φεστιβάλ και τους παραχωρείται ένας χώρος.

Εδώ πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε, συστηματικά. Να ξέρουμε ποια αθλήματα θα καλύπτουν οι εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί γι? αυτά και σε τι έκταση. Και από εκεί και πέρα αν κάτι δεν καλύπτεται γιατί μπορεί πχ το μπάμιγκτον να μην είναι καθημερινή απασχόληση των Ελλήνων, να μπει κάτι άλλο στη θέση του και να υπάρξει κάτι άλλο. Είναι κρίμα να έχουν τέτοια τύχη αυτά τα ακίνητα, αυτές οι εγκαταστάσεις συνολικά διότι δεν είναι μόνο τα ακίνητα, έχουν και μηχανισμούς, έχουν και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα θέρμανσης, εγκαταστάσεις φωτισμού. Είναι πολύτιμα, είναι μια περιουσία του ελληνικού λαού.

Τώρα για τα γκολφ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού. Είναι, όπως ξέρετε, ένα σπορ το οποίο κάποτε ήταν ένα σπορ ολίγων εκλεκτών αλλά πλέον είναι ένα σπορ το οποίο αφορά τη μεσαία τάξη, δηλαδή ανθρώπους που κάνουν διακοπές και πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε προστατεύοντας το περιβάλλον και αξιοποιώντας και τις ειδικές κλιματικές συνθήκες της χώρας μας να υπάρξουν κάπου γήπεδα γκολφ.

Υπάρχουν προτάσεις, οι περισσότερες απ’ αυτές τις προτάσεις σκοντάφτουν σε κάποιο επίπεδο της γραφειοκρατίας. Θα πρέπει η κυβέρνηση χωρίς να υποκαταστήσει τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βάλει ορισμένους στόχους, ορισμένα περιθώρια, ορισμένες προθεσμίες.

Γιατί η συνηθισμένη πρακτική ξέρετε, δεν είναι να παίρνεις μια απόφαση αρνητική, διότι αν υπάρχει μια αρνητική απόφαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση π.χ. υπάρχει ένα θέμα. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το παραβλέψουμε ή να τα αγνοήσουμε.

Υπάρχει όμως η πρακτική η οποία συνίσταται στο να μην παίρνεις απόφαση και να το αφήνεις το πράγμα έτσι, επειδή είναι και λίγο δυσάρεστο αυτό, μπορεί οι τοπικοί πληθυσμοί να έχουν διάφορες απόψεις αλληλοσυγκρουόμενες. Όπως ξέρετε, η καλή πρακτική για να μην ενοχλείς κανέναν και να συγκεντρώνεις τη γενική συμπάθεια, είναι να μην παίρνεις θέση.

Το τρίτο είναι, ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αφορούν την γραφειοκρατία και την απομάκρυνση των αποφάσεων από τους χώρους όπου ο τουρισμός εξελίσσεται, εμφανίζεται ως φαινόμενο.

Βασικά οι προτάσεις μας είναι αποκεντρωτικού χαρακτήρα. Εμείς θεωρούμε, ότι το μέγιστο μέρος των αποφάσεων για την τουριστική ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνεται στο επίπεδο της περιφέρειας με άμεσο και ενεργό συμμετοχή των φορέων της περιφέρειας.

Έτσι η κάθε περιφέρεια θα μπορεί να αναπτύξει και τη δραστηριότητα αυτή σε σχέση με τα φυσικά προσόντα που διαθέτει. Όταν λέω φυσικά προσόντα, εννοώ και την πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή αρχαιολογικά ευρήματα και άλλα και σε σχέση και με τις ικανότητες και τις διαθέσεις του πληθυσμού των φορέων των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες θα συμμετέχουν σ’ αυτό τον προγραμματισμό και των επιχειρηματιών του χώρου.

Αν όλοι αυτοί λειτουργήσουν σε επίπεδο περιφέρειας, θα αποδώσουν σίγουρα ταχύτερα αποτελέσματα και καλύτερα αποτελέσματα από το να εμπλέκονται κεντρικές διευθύνσεις, υπουργεία, άλλων φορέων ή διοικητικά όργανα τα οποία είναι μακριά από το χώρο, δεν τον γνωρίζουν ενδεχομένως και έχουν και μειωμένο ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον μιας γραφειοκρατίας μειώνεται, όσο περισσότερο αυξάνεται η απόσταση από το χώρο όπου η απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν ξέρω για τον συγκεκριμένο ξενοδόχο και δεν ξέρουμε και τι θέλει να κάνει. Γιατί αν θέλει να κάνει έναν ουρανοξύστη στην Πλατεία Συντάγματος πιστεύω τα πράγματα να είναι λίγο πιο δύσκολα. Μπορεί να θέλει να κάνει Μητρόπολη στο άγαλμα του Δρομέα εκεί πέρα, μπροστά στο Χίλτον.

Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Για το θέμα της γραφειοκρατίας, όπως γνωρίζετε, το ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε διυπουργικό όργανο και Διυπουργική Επιτροπή για να απεμπλέξει όλα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία ταλάνιζαν τον τουρισμό ως προς το θέμα των μεγάλων επενδύσεων. Τη διυπουργικότητα, δυστυχώς, του τουρισμού την ανακάλυψε τελευταία, μετά από 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση όταν κατάλαβε ότι το Υπουργείο το οποίο έστησε και για το οποίο, μόνο, η Νέα Δημοκρατία καυχάται, είναι ένα Υπουργείο «φάντασμα».

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν μπορεί να εξαρτάται -είναι μια παθολογία της διοίκησης αυτή, δεν είναι φαινόμενο της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε και τον καιρό το δικό μας- από την παρουσία του κάθε υπουργού η λειτουργικότητα της διοίκησης. Αυτό που είναι διάχυτο, εγώ δεν θα πω ότι το λέει η ίδια, αλλά το λέει όλη η «πιάτσα», είναι ότι ο Αβραμόπουλος δεν έκανε τίποτα και η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά ήρθε και επιτέλους θα ασχοληθεί. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

Πρέπει κάπως οι αποφάσεις να παίρνονται με διαδικασίες που θα αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν άμεσο συμφέρον σ’ αυτές τις αποφάσεις. Δεν μπορεί να περιμένουμε να μας τύχει καλός υπουργός και δραστήριος και να προχωράνε τα πράγματα. Άμα δεν μας τύχει καλός υπουργός, άμα αρρωστήσει ο υπουργός ή πάθει κάτι, σταματάει η διοίκηση. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα. Έρχομαι να ενισχύσω αυτό που είπε ο κ. Σγουρίδης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να υποθέσω ότι αν εκλεγείτε, γίνεται κυβέρνηση, θα καταργήσετε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης;

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Όχι, αλλά θα σας θυμίσω ότι εμείς έχουμε ως στόχο μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση και αυτό θα το κάνουμε. Δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Καραμανλής που το φώναζε με ενθουσιασμό από τα μπαλκόνια και χειροκροτούσε από κάτω ο αφελής λαός και μετά όπως ξέρετε έκανε την μεγαλύτερη κυβέρνηση στην ελληνική πολιτική ιστορία, με 52 Υπουργούς.

Είπε τότε ότι ήταν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι είναι μια μεγάλη απάτη, η πρώτη της Καραμανλικής περιόδου. Μετά ακολούθησαν και πολλές άλλες. Η πρώτη απάτη ήταν η μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση των 52 υπουργών. Δεν ήταν αθώα, δεν ήταν δηλαδή κάτι το προσκοπικό αυτό που έλεγε. Σήμαινε περικοπή δαπανών, σήμαινε στιβαρότητα, σήμαινε σεμνότητα.

Είχε πει ότι θα ενοχλούμαι πάρα πολύ όταν βλέπω –θυμάστε τις δηλώσεις αυτές– Υπουργούς στην κοσμική στήλη, στα μέρη που συχνάζουν οι άνθρωποι του πλούτου. Δεν διαβάζει κοσμική στήλη τους έξι τελευταίους μήνες ας πούμε; Γιατί εγώ διαβάζω κοσμική στήλη. Έχει πλάκα. Διαβάζω τα περιοδικά των εντύπων σας, αυτά της Κυριακής που έχουν όλα κοσμικές στήλες. Δεν υπάρχει δεξίωση χωρίς μισή ντουζίνα υπουργούς. Δεξιώσεις ιδιωτικών φορέων, κοσμικές δεξιώσεις και μάλιστα χυδαία κοσμικές δεξιώσεις όπου όλοι οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας συναγελάζονται. Άρα τι σημαίνει τώρα αυτό; Τον «γράφουν» τον πρωθυπουργό; Κουράστηκε ο πρωθυπουργός; Γιατί ο ίδιος δε νομίζω ότι άλλαξε κέφια και γούστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πάγκαλε, έχω την αίσθηση μ? αυτά που ακούσαμε χθες από τον κ. Καραμανλή στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά στον τουρισμό αυτά τα 2,5 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη δηλαδή η εκτίμηση που έχει για τον τουρισμό από σας. Το σχόλιό σας.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Σας είπαμε ότι πάμε καλά. Υπάρχει αύξηση αφίξεων. Το αναγνωρίζουμε και το συνομολογούμε, αλλά δεν υπάρχει αύξηση διανυκτερεύσεων και αύξηση εσόδων. Ο μέσος όρος της αυξήσεως παγκοσμίως είναι 5,8%. Η μέση αύξηση του έτους στην Ελλάδα είναι 5,6%. Δηλαδή είναι μικρότερη από τη μέση παγκόσμια αύξηση που περιλαμβάνει το Κονγκό, τη Μογγολία, όλες τις χώρες του κόσμου. Παγκοσμίως ο μέσος όρος είναι 5,8. Εμείς είμαστε κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Ταξιδίων που εδρεύει στο Λονδίνο και κάνει την σχετική αξιολόγηση, η Ελλάδα από 13η -13ος πρωταγωνιστής στο επίπεδο του τουρισμού- έγινε 53η. Υπάρχει μια κατάρρευση δηλαδή της σχετικής θέσης της Ελλάδας μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τουριστικό προορισμό εννοείτε.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ναι, ως τουριστικός προορισμός. Από 13η έγινε 53η.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα δυο τελευταία χρόνια;

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τα δυο τελευταία χρόνια. Υπάρχει κατάρρευση της θέση μας και αυτό είναι επίσης γεγονός. Λοιπόν, πρέπει να δούμε και το ένα και το άλλο και να βγάλουμε συμπέρασμα. Και σας λέω ότι κατά την άποψή μας αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει κινήσεις ούτε επενδυτικές ούτε στρατηγικού χαρακτήρα για να βελτιώσουν το τουριστικό μας προϊόν. Με συγχωρείτε που σας διέκοψα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση ήταν ακριβώς αυτή, ότι ακούγοντας εχθές τον Πρωθυπουργό και σήμερα εσάς, είναι προφανώς εκ διαμέτρου αντίθετες οι εκτιμήσεις για το πώς πάνε τα πράγματα στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δίνει τα εύσημα και στον Αβραμόπουλο και στην Πετραλιά ότι τα πήγαν πάρα πολύ καλά αυτά τα 2,5 χρόνια και δεν το έχω ακούσει για άλλο τομέα. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι θεωρεί ότι στον τουρισμό τα έχει πάει πάρα πολύ καλά.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Εκτιμήστε αυτά που είπαμε εμείς, εκτιμήστε κι αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Αν το να πας καλά είναι να είσαι από 13ος, 53ος , να έχεις μικρότερη αύξηση αφίξεων απ? ό,τι ο μέσος παγκόσμιος όρος -όχι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, ο μέσος παγκόσμιος όρος- τον επόμενο χρόνο της Ολυμπιάδας και ενώ καταρρέει γύρω σου το σύμπαν…

Ξέρετε ότι και στην προηγούμενη κρίση του Λιβάνου είχαν έρθει στην Αθήνα μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κοντά μας. Προφανώς, αν συνεχιστεί αυτή η δυστυχία, ευχόμαστε να μη γίνει έτσι, αλλά αν συνεχιστεί, θα έρθουν ίσως και 100.000 Λιβανέζοι. Αυτοί θα μετρηθούν από την κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά του χρόνου ως αφίξεις;

Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Όπως ξέρετε αφίξεις μετράνε ακόμα και οι Αλβανοί, 1.200.000 στο γενικό σύνολο είναι οι Αλβανοί.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Είναι τουρίστες οι οποίοι μπαινοβγαίνουν τώρα γιατί πριν δεν μπαινόβγαιναν. Πριν δεν μπορούσαν να βγουν γιατί δεν είχαν χαρτιά. Τώρα έχουν χαρτιά και πάνε στην Αλβανία οι άνθρωποι όπως είναι φυσικό για να περάσουν τις διακοπές τους να δουν τις οικογένειές τους. Κάθε φορά που μπαινοβγαίνει ο Αλβανός μετράει αύξηση. Δηλαδή ο Αλβανός τουρίστας έγινε πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πάγκαλε το θίξατε λίγο, αλλά θα επικαλεστώ την παλιά εμπειρία τη μεγάλη εμπειρία σας στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής. Είναι συναφές με το αντικείμενο. Θα σας πω γιατί είναι.

Θέλω να μου πείτε αν βλέπονται και διαισθανόμενος και αναλύοντας τα πράγματα που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή προβλέπετε αύξηση ή μείωση του ελληνικού τουρισμού λόγω ίσως γιατί πολλοί θα φοβηθούν να έρθουν στην περιοχή γιατί είναι έκρυθμη ή ίσως κάποιοι να προτιμήσουν αντί τις περιοχές δηλαδή οι 50.000 Καναδοί π.χ. που εκκένωσαν στη Βηρυτό δεν ξέρω αν του χρόνου θα ξανά πάνε εκεί ή στις γύρω περιοχές. Τι εκτιμάτε εσείς ότι αυτές όλες οι εξελίξεις πού θα οδηγήσουν;

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν μπορώ να σας πω το συνολικό αποτέλεσμα. Λογικό είναι να υποθέσει κάποιος ότι οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί, αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους Ευρωπαίους, αντί να πάνε π.χ. στο Λίβανο -ο Λίβανος ήταν μεγάλος τουριστικός προορισμός μετά την ανοικοδόμησή του τα τελευταία 5 χρόνια- μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα.

Από την άλλη πρέπει να θυμάστε ότι πριν τον πόλεμο του Ιράκ σημειώθηκε μια μείωση των αφίξεων από την Αμερική της τάξης του 17%, νομίζω. Διότι οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο Ιράκ και καλό είναι να μην πλησιάζει κανείς αυτό το χώρο.

Γενικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους προσέγγιση. Δηλαδή να μη χαιρόμαστε επειδή προκύπτει από τη δυστυχία των άλλων κάποια δική μας ωφέλεια. Το μέλλον είναι στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, στην ύπαρξη ειρηνικών σχέσεων και στις ανταλλαγές μεταξύ των τουριστικών αγορών ώστε να διαμορφώνεται ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Γι? αυτό και η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία ενδεχομένως είναι προφανές ότι μπορεί να βελτιώσει το τουριστικό ρεύμα όταν κάποιος θα μπορεί να συνδυάσει νησιά με ακτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες είχαμε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με τον ιαματικό τουρισμό δόθηκε το νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης αιγιαλών από ιδιώτες. Υπάρχει κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό;

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό έχει ξεκινήσει.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό δόθηκε για διαβούλευση χτες είναι προς μελέτη θα τοποθετηθεί ο Τομέας Οικονομίας όμως σε μια σειρά νομοσχέδια που εμφανίζονται ή αποφάσεις κυβερνητικές την τελευταία περίοδο υπάρχει έντονος ο εισπρακτικός χαρακτήρας. Και υπάρχει και σε αυτό το νομοσχέδιο ειδικότερες παρατηρήσεις προφανώς θα γίνουν από τον Τομέα Οικονομίας.

Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση για τον τουρισμό να κάνω ένα σχόλιο μια και είμαστε εδώ για μια χθεσινή δήλωση του κ. Σιούφα.

Ως γνωστό ο κ. Σιούφας εδώ και λίγο καιρό σε συνεργασία και με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επειδή βλέπουν ότι ξεφεύγει και ο πληθωρισμός και η ακρίβεια και η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια προσπαθούν να κάνουν δύο απλά πράγματα.

Να τα φορτώσουν όλα στη διεθνή κρίση που επιφέρει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και δεύτερον να εμφανιστούν ότι απειλούν με τιμωρία κάποιους κερδοσκόπους.

Τι κάνουν όμως; Το πρώτο ζήτημα είναι αν φταίει για όλα η διεθνής αύξηση. Δε φταίει για όλα η διεθνής αύξηση όπως έχει αποδειχτεί. Βεβαίως επηρεάζει αναμφίβολα επηρεάζει και κανείς δε θα το αρνηθεί. Αλλά θέλω να θυμίσω μόνο αυτόν τον πίνακα ο οποίος είναι και στη διάθεσή σας που λέει ότι από 9 Ιανουαρίου του 2006 μέχρι 19 Ιανουαρίου του 2006 στην Ευρώπη η αμόλυβδη αυξήθηκε κατά 16,8% και στην Ελλάδα η αμόλυβδη το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε 20,5%. Νεότερα στοιχεία από την Ευρώπη δεν υπάρχουν.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέσα σε 7 μήνες αυξήθηκε η αμόλυβδη στην Ελλάδα 3,7% παραπάνω απ? ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά μέσο όρο.

Αυτό δείχνει ότι κάποιος αισχροκερδεί ότι κάποιος κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Και το ζήτημα είναι ότι ο κ. Σιούφας προσπαθεί να κατευθύνει για να δείξει τα βενζινάδικα και κάποιους μικρούς κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Έχω την εντύπωση βεβαίως όσοι μικροί κερδοσκοπούν ή αισχροκερδούν να πληρώσουν κανείς δε λέει όχι. Αλλά έχω την εντύπωση ότι κάποιος πρέπει να δείξει και προς τους μεγάλους που ελέγχουν την αγορά και διαμορφώνουν τις τιμές τις μεγάλες εταιρείες.

Εκεί η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε σύγκρουση. Εκεί η κυβέρνηση δε θίγει. Εκεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού απλά περιμένει απλά μελετά. Ήρθε η ώρα όμως να παρθούν και κάποιες αποφάσεις.

Αν θέλουμε να προστατευτεί ο πολίτης από την κερδοσκοπία από την αισχροκέρδεια θα πρέπει να υπάρχει σύγκρουση με εκείνους που κερδοσκοπούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται και όσο ισχυροί και αν είναι.

Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους και να εμφανίζονται οι Υπουργοί ότι δεν ξέρουν τίποτα και ότι σε τελική ανάλυση απλώς κάνουν τον τροχονόμο ή συνιστούν στους πολίτες να διαλέγουν το φθηνότερο βενζινάδικο.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχει μία νόσος που λέγεται κυβερνητισμός. Αυτό το είχαμε πάθει εμείς στο παρελθό. Την αποκτάς με το μακρύ συσχετισμό με την εξουσία.

Η νόσος αυτή εκδηλώνεται σε μια πρώτη φάση με το να αποδίδεις στον τύπο ό,τι δυσάρεστο σου λέγεται. Λες, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα εσείς το λέτε. Αυτό το είχε κάνει η κυβέρνηση όπως ξέρετε για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Μας έλεγε, ποιες αυξήσεις μας λέτε δεν υπάρχουν αυξήσεις.

Όταν πλέον κατέστη κατάδηλο ότι υπάρχουν αυξήσεις άρχισαν να το αποδίδουν στην τιμή του πετρελαίου. Εγώ θέλω να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας ότι είμαστε τέταρτοι στο ύψος της τιμής. Ήμασταν όγδοοι και γίναμε τέταρτοι και οι 3 χώρες που είναι πάνω από εμάς έχουν όλες ιδιάζοντες λόγους για να έχουν τόσο υψηλή τιμή βενζίνας.

Η πρώτη είναι η Φιλανδία η οποία, όπως ξέρετε, έχει μια πάρα πολύ ισχυρή πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και αποθαρρύνει συστηματικά το ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Η άλλη είναι η Αγγλία η οποία έχει ίσως το τελειότερο σύστημα συγκοινωνιών, συλλογικών συγκοινωνιών, στον κόσμο και προσπαθεί να στρέψει προς τα εκεί το κοινό. Και η τρίτη είναι η Πορτογαλία η οποία είναι η πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έχει κανέναν απολύτως άλλο πόρο. Δεν έχουν ούτε λιγνίτη δεν έχουν υδατοπτώσεις, δεν έχουν τίποτα άλλο. Είναι 90% εξαρτημένοι από το πετρέλαιο.

Η δική μας αύξηση επομένως δεν εξηγείται. Και βεβαίως η απάντηση ότι φταινε οι πρατηριούχοι, η οποία είναι η σημερινή κυβερνητική απάντηση, δεν είναι απάντηση.

Για τον πολύ απλό λόγο ότι φαντάζομαι ότι ο καθένας από εμάς αισθάνεται τη διάθεση να ρωτήσει και τι κάνετε εσείς με τους πρατηριούχους ή με οποιοδήποτε άλλο ή γενικά με το κύκλωμα του πετρελαίου.

Γι’ αυτό κι εμείς καταθέτουμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, μια πρόταση νόμου η οποία αφορά τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης διότι θεωρούμε ότι η αύξηση στην τιμή των καυσίμων πέραν της γενικής δυσχέρειας που θα δημιουργήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την επιβάρυνση για τον πληθωρισμό έχει και έναν ταξικό χαρακτήρα. Είναι βαρύτερη για όσους έχουν μικρά εισοδήματα και πιο ελαφριά για όσους σπαταλούν ενέργεια.

Θα έπρεπε πιστεύουμε η κυβέρνηση να βρει τα μέσα και τον τρόπο να χορηγηθεί αυτό το επίδομα. Δεν δεχόμαστε το επιχείρημα της έλλειψης πόρων διότι η Κυβέρνηση έχει πόρους για να προχωρήσει στην κατάπτυστη και γελοία νομοθετική πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός σώματος αγροφυλάκων ή οικολογικής αστυνομίας ή δεν ξέρω πώς λέγονται, και κατ’ επιλογή για λόγους τους οποίους το πανελλήνιο γνωρίζει και οι οποίοι αυτοί αγροφύλακες είναι τελείως περιττοί, όπως καταλαβαίνετε, πέραν της προφανούς κομματικής τους χρησιμότητας.

Ας χρησιμοποιήσουν τα λεφτά αυτά ή άλλα χρήματα από αναλόγου αξίας και χρησιμότητας δαπάνες, για να μπορεί να χορηγηθεί στα τμήματα του πληθυσμού που θα δοκιμαστούν φέτος το χειμώνα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αυτό το επίδομα.

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ όλους.


Share