Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", 04/12/2006


Δημοσιογράφος: Νόνη Καραγιάννη

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

Η πολιτική δεν είναι Fame Story


Σχόλιο Εφημερίδας

Δηλώνει ότι η πολιτική δεν είναι μια εξευγενισμένη εκδοχή του Fame Story, ώστε να χρειάζεται κάθε μέρα καινούργια πρόσωπα. Βεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο, αν και διαπιστώνει ότι υπάρχει αρκετοί και αρκετές πρόθυμοι και πρόθυμες να καταλάβουν την μεγάλη καρέκλα να τους το ζητήσουν ο λαός και το έθνος ολόκληρο. Προς το παρόν, προσθέτει, ο λαός και το έθνος φαίνεται ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς την εμπνευσμένη ηγεσία τους… Στη συνέντευξη που ακολουθεί υποστηρίζει ότι η προσωποποίηση των προβλημάτων δεν βοηθάει στην κατανόησή τους και επισημαίνει, ότι παρά τη γνωστή βεβαιότητα του Λουκιανού Κηλαδηνόνη… “δεν φταίει ο Χατζηπετρής”. Και ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ; Ο Νίκος Αθανασάκης -απαντά, υπάρχει από τότε που υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος στον κ.Θεόδωρο Πάγκαλο.


Αν κρίνω από τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, στο ΠΑΣΟΚ «χάνετε τα στοιχήματα», περί ανάκαμψης του κόμματός σας. Εξήγηση υπάρχει για το φαινόμενο;

Χάνουμε και κερδίζουμε μάχες αλλά να είστε βέβαιη ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο.

Μήπως φταίει ο  Πρόεδρός σας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κατά πλειοψηφία, οι ερωτηθέντες στην έρευνα της GPO;

Είναι προφανές ότι η προσωποποίηση των πολιτικών προβλημάτων δεν βοηθάει στην κατανόησή τους. Όλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης με βάση τη συγκυρία και τις απαιτήσεις της. Πάντως δεν φταίει ο Χατζηπετρής παρά την γνωστή βεβαιότητα που έχει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο κ.Παπανδρέου πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το σύνολο της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», και βεβαίως για το ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16. Το δίλημμα του δημοψηφίσματος προς το εκλογικό σώμα, ποιο είναι;

Δεν είναι στις προθέσεις μου η ερμηνεία των θέσεων του Προέδρου.

Μήπως πριν από την διενέργεια δημοψηφίσματος θα έπρεπε να προηγηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον πολλά στελέχη σας διαφωνούν με την θέση της ηγεσίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16;

Η διαδικασία της αναθεώρησης επιβάλλει την ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων. Οι Βουλευτές ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μια ξεκάθαρη απόδειξη της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος αλλά και του ΠΑΣΟΚ, γίνεται τόση προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αδυναμία.

Είχατε υποστηρίξει ότι θα σκίσετε τα πτυχία σας, αν ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 3%. Υπερέβη το 4%. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Είχα πει ότι θα σκίσω τα πτυχία μου αν ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 3% και ταυτοχρόνως το έλλειμμα πέσει κάτω από το 3% μέσα σ’ ένα χρόνο. Και το είχα πει αυτό διότι για να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται το έλλειμμα γιατί πρέπει να δανειστείς περισσότερα για να κάνεις έργα. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ο μέγας ιεροδιώκτης Αλογοσκούφης που ξιφουλκούσε για ψύλλου πήδημα, θα έφθανε στο σημείο να συμπεριλάβει και την πορνεία στον υπολογισμό του ΑΕΠ ώστε να το αυξήσει κατά 25% εξευτελίζοντας για μιαν ακόμα φορά τη χώρα διεθνώς. Έτσι έριξε πράγματι το έλλειμμα ενώ ταυτοχρόνως αύξησε το ρυθμό ανάπτυξης. Ομολογώ λοιπόν ότι έπεσα έξω στις προβλέψεις μου χάρη εις το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Υποθέτω μάλιστα ότι η επόμενη κίνηση ενός συνεπούς νεοφιλελεύθερου χωρίς μικροαστικές αναστολές, όπως ο κ.Αλογοσκούφης, θα είναι να μετατρέψει τα υπολογιζόμενα έσοδα σε πραγματικά, βάζοντας ταμειακές μηχανές στους οίκους ανοχής.

Mετα την αλλαγή της σύνθεσης του Πολιτικού συμβουλίου, ποιό είναι το συμπέρασμα σας απο την εκλογική διαδικασία και το γεγονός οτι <<κόπηκαν>> πρόσωπα απο την προταση του κ Παπανδρέου;

Θα σας θυμίσω ότι και την προηγούμενη φορά είχε γίνει το ίδιο. Κάποια από τα πρόσωπα που είχε προτείνει ο Πρόεδρος δεν είχαν εκλεγεί. Πού είναι λοιπόν το νέο; Αυτά συμβαίνουν όταν τα κόμματα λειτουργούν με σεβασμό προς την διαφορετικότητα. Νομίζετε ότι θα ήταν δύσκολο για τον Παπανδρέου να επιβάλλει 100% αυτό που θέλει στο Πολιτικό Συμβούλιο. Έφθανε να πει μια απλή κουβέντα: «σύντροφοι έχω την ευθύνη της μάχης, ζητώ να έχω τους συνεργάτες που κρίνω ότι είναι οι καλύτεροι». Ποιος θα του το αρνιόταν;  Και με ποιο επιχείρημα; Η εκλογική διαδικασία ήταν μια κλασική εσωκομματική διαδικασία από αυτές που σε δυο μέρες ξεχνά η κοινωνία. Ήταν επίσης μια διαδικασία από αυτές που συμβαίνουν σε όλα τα δημοκρατικά, οργανωμένα ευρωπαϊκά κόμματα. Μακάρι να μπορούσα να διαπιστώσω ανάλογες διαδικασίες και στα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα. Μακάρι και σ’ αυτά οι προτάσεις της ηγεσίας να λειτουργούν σαν υπόδειξη και όχι σαν διαταγή άνωθεν.

Πως σχολιάζετε τις απόψεις που διατυπώνονται και κάνουν λόγο για ανακύκλωση των ίδιων προσωπων στα οργανα;

Η πολιτική, αγαπητή κυρία Καραγιάννη, δεν είναι μια εξευγενισμένη εκδοχή του αποθανόντος Fame Story ή των απομιμήσεών του ώστε να χρειάζεται κάθε μέρα καινούργια πρόσωπα για να κρατήσει το ενδιαφέρον του τηλεθεατή. Ούτε είναι μια τεράστια πασαρέλα όπου παρελαύνουν χαρωπά αλλά απισχνασμένα μοντέλα όπου η πρώτη υποψία ρυτίδας φέρνει την οριστική καταστροφή. Η πολιτική δεν αφορά έναν άλλο, ονειρικό κόσμο απέραντου χαβαλέ που το μόνο εισιτήριο εισόδου είναι το τηλεχειριστήριο. Όταν λοιπόν κάποιος την περιγράφει με τηλεοπτικούς όρους, σαν να ήταν μια καθημερινή σαπουνόπερα, διαπράττει ένα τεράστιο μεθοδολογικό λάθος. Όσο ο λαός ή τα μέλη μας ψηφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα αυτά θα βρίσκονται και στις θέσεις της μάχης. Άλλωστε στην πολιτική αυτό που τελικά έχει σημασία είναι η διάρκεια. Κάθε κόμμα παράγει ιδέες, προτάσεις, οργανώνει και ενισχύει κοινωνικούς αγώνες. Το ΠΑΣΟΚ έτσι έχει αναδείξει ένα ευρύτατο φάσμα στελεχών. Εκτός από αυτούς που εξελέγησαν υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που θα ήταν αξιοπρεπέστατοι υποψήφιοι για μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αν δεν το έκαναν είναι γιατί εκτίμησαν με δική τους ευθύνη τις συγκεκριμένες δυνατότητές τους αυτή την στιγμή.

Γραμματέας του ΠAΣOK ο κ N Aθανασάκης, αποτελεί η εξέλιξη αυτή ανανέωση στο κόμμα σας;

Ξέρετε, η ανανέωση δεν είναι κάποιου είδους γλυκιά θεά που χαρίζει τη νίκη σε όποιον έχει την εύνοιά της. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα. Εκεί κρίνονται όλα. Εκεί θα κριθεί και ο νέος μας Γραμματέας. Ο Νίκος Αθανασάκης υπάρχει από τότε που υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Με υπομονή και επιμονή έκανε όλη τη διαδρομή που συνδέεται με την ιστορία μας. Το γεγονός ότι εγκρίθηκε με μια πολύ σημαντική πλειοψηφία είναι χαρακτηριστικό της εκτίμησης που το ΠΑΣΟΚ έχει γι’ αυτόν. Το γεγονός ότι υπήρξε μια μειοψηφία  είναι απόδειξη της ζωντάνιας, της ελευθερίας κρίσης και της ατομικής αξιοπρέπειας των ανδρών και των γυναικών που συγκροτούν το καθοδηγητικό μας όργανο. Μακάρι και σ’ αυτό να διαπιστώναμε και σε άλλα κόμματα ανάλογες επιλογές για το ίδιο επίπεδο ευθυνών.

Με την εμπειρία σας στο Υπουργείο Εξωτερικών, πώς κρίνετε την κυρία Μπακογιάννη;

Έχει καλές προθέσεις και όρεξη να κάνει πράγματα. Γι’ αυτό και βρίσκεται εκτός πρωθυπουργικού κλίματος.

Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις στις ευρωτουρκικές-ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό;

Εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ή έστω ρόλο στοιχειώδους συμμετοχής δεν θα υπάρξουν. Η πολιτική Καραμανλή ακολουθεί ρυθμούς μεξικάνικης σιέστας.

Μήπως η διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης προσλάβει διαστάσεις εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ;

Ειδικά η συγκεκριμένη αναθεώρηση δεν μπορεί να έχει καμία τέτοια φιλοδοξία.

Υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ θέμα ηγεσίας;

Εξ όσων γνωρίζω το Κίνημα έχει Πρόεδρο. Βεβαίως υπάρχουν αρκετοί και αρκετές πρόθυμοι και πρόθυμες να καταλάβουν την μεγάλη καρέκλα αν τους το ζητήσει ο λαός και το έθνος ολόκληρο, αλλά προς το παρόν ο λαός και το έθνος φαίνεται ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς την εμπνευσμένη ηγεσία τους.

Βρίσκεστε πάντα στις δημοσκοπήσεις στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων στελεχών του. Πιστεύετε ότι όλοι εσείς που συγκροτείτε αυτή την άτυπη “dream team”, έχετε ευθύνες για την έλλειψη εμπιστοσύνης πια, της κοινής γνώμης, στις δυνατότητες και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ;

Ο καθένας έχει την ευθύνη που προκύπτει από την θέση που κατέχει. Άλλωστε η dream team των δημοσκοπήσεων παραμένει σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, όπως γνωρίζετε.

Share