Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", 16/12/2006


Δημοσιογράφος: Α.Μαραθιάς, Κ.Κατσαβού

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Μεϊμαράκης – Πάγκαλος βλέπουν πρόωρες”


Σχόλιο Εφημερίδας

Η πάντα φιλόξενη στήλη μας δεν μπορούσε να αντισταθεί στο αίτημα των δύο πλευρών και έτσι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο υπεύθυνος Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος συμφώνησαν να απαντήσουν σε κοινές ερωτήσεις αντί να θέσει ο ένας ερωτήσεις στον άλλον. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αφού και οι δύο βλέπουν πρόωρες εκλογές στον ορίζοντα. “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο” υποστηρίζει ο κ.ΜεΪμαράκης, ενώ ο κ.Πάγκαλος εκτιμά πως “ο κ.Καραμανλής δεν θα μας χαρίσει χρόνο”! Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Άμυνας προαναγγέλλει “συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού”, εν αντιθέσει με τον υπεύθυνο Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται απαισιόδοξος για τις εξελίξεις, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είναι ο “επίσημος νεκροθάφτης του”.


Μετά και τη νέα παράταση που πήρε η Τουρκία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για την Κύπρο, πιστεύετε ότι διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στο Κυπριακό ή απλώς με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις κέρδισαν όλοι χρόνο;

Στις 18/4/2004 είχα γράψει: «Αυτό όμως που θα πρέπει να ξέρουν είναι ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στο σχέδιο Αννάν, με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του εξαφανίζονται οριστικά. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναεμφανιστεί άλλη συρροή περιστάσεων, που θα ευνοήσει μια νέα συζήτηση για την ενότητα του νησιού. Το αποκλείω όμως στο άμεσο μέλλον και πιθανολογώ ότι η de facto διχοτόμηση θα μεταβληθεί σε de jure διχοτόμηση με τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας. Ακριβώς επειδή οι Ευρωπαίοι θα προσπαθούν να αποφύγουν και να αναβάλλουν μιαν ένταξη της Τουρκίας, θα της δίνουν ανταλλάγματα στο Κυπριακό….Το βράδυ του δημοψηφίσματος θα δακρύσουμε κι εμείς. Όχι μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης. Ο καθένας για λογαριασμό του. Γιατί η προοπτική μιας ενιαίας, δημοκρατικής, Κύπρου όπου θα ζούσαν αδελφωμένοι Τούρκοι και Έλληνες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, χάνεται τουλάχιστον για μια δεκαετία και ίσως για πάντα. Η κατάρα της υπερβολής, του ψευδοπατριωτισμού και της δημαγωγίας ακόμα μια φορά θα έχει οδηγήσει τον Ελληνισμό σε ένα αδιέξοδο». Όταν ήρθε η ώρα της ιστορικής ευθύνης μόνο το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του είχαν την γενναιότητα και τον πατριωτισμό να πουν καθαρά το μεγάλο ναι. Αντίθετα ο κ.Καραμανλής ως γνήσιος συνεχιστής της δεξιάς παράδοσης της μικράς πλην εντίμου Ελλάδος θυσίασε τα εθνικά συμφέροντα και είχε το θράσος να εκστομίσει την ύστατη ύβρη προς τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντάς του ότι αν είχε γίνει δεκτή η θέση του για το σχέδιο Ανάν αντί για τον Παπαδόπουλο θα ήταν στην θέση του ο Ντεκτάς! Ο Καραμανλής ολοκληρώνει το έργο της δεξιάς στο Κυπριακό. Είναι ο επίσημος νεκροθάφτής του. Χωρίς να νοιάζεται για τον νεκρό, κλαίει και οδύρεται πιο πολύ από εκείνους που τον αγάπησαν μπας και πάρει καμιά δραχμή παραπάνω από τους συγγενείς.

Από τη μία τα αεροπλάνα και από την άλλη τα υποβρύχια, αλήθεια, πώς μια υπεύθυνη κυβέρνηση λαμβάνει την απόφαση για προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων; Προέχουν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ή και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή;

Οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων καθορίζονται από τεχνικές προδιαγραφές και πολιτικά δεδομένα, όπως πχ η εμπιστοσύνη ότι θα συνεχιστεί η σταθερή ροή πυρομαχικών και ανταλλακτικών σε περίπτωση κρίσης. Αν η β’ προϋπόθεση δεν εξασφαλιστεί τα πανάκριβα οπλικά συστήματα μεταβάλλονται σε άχρηστους τενεκέδες. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνες που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις την σημερινή ισχυρή αποτρεπτική τους δυνατότητα.

Πότε κατά τη γνώμη σας θα γίνουν ή -αν θέλετε- πρέπει να γίνουν οι εθνικές εκλογές;

Είμαι σταθερά υπέρ της τήρησης των θεσμικών προβλέψεων. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Φοβάμαι όμως ότι ο κ.Καραμανλής οδεύει προς πρόωρες εκλογές. Και ο λόγος δεν είναι ότι αισθάνεται τόσο ισχυρός ώστε να θέλει να καταγράψει την ισχύ του αυτή και στις κάλπες. Ο λόγος είναι ότι έχει αρχίσει και φοβάται ότι μετά τις τελευταίες αλλαγές που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε πορεία ανάκαμψης όπου ο κύριος αντίπαλός του είναι ο χρόνος. Αυτό τον χρόνο δεν νομίζω να μας τον χαρίσει ο κ.Καραμανλής.


Share