Συνέντευξη στην εφημερίδα "Πρωταθλητής", 31/12/2006


Δημοσιογράφος Γ.Γρίβας

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Θρύλος είναι μόνο ένας και αιώνιος”


Σχόλιο Εφημερίδας

Ανήκει στην κατηγορία των βουλευτών-μετόχων του Ολυμπιακού, όπως τονίζει με καμάρι και …. αρκετή δόση χιούμορ, σχετικά με τη συμβολική παρουσία του στα κοινά της αγαπημένης του ομάδας. Ο λόγος για τον “πράσινο” πολιτικά αλλά… κατακόκκινο σε ό,τι έχει να κάνει με τα φίλαθλα αισθήματα, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σήμερα ανοίγει την “ερυθρόλευκη” καρδιά του στον “Π”.


Πάθαινα διχασμό προσωπικότητας

“Νομίζω ότι Ολυμπιακός έγινα εξ αντιδράσεως. Ο πατέρας μου ήταν φανατικός παναθηναϊκός. Εκτός αυτού η άλλη μου ομάδα, ο Πανελευσινιακός, έπαιζε τότε στην κατηγορία Πειραιώς. Όταν λοιπόν υπήρχε ματς Πανελευσινιακού-Ολυμπιακού πάθαινα διχασμό προσωπικότητας. Ζούσα ένα ψυχολογικό δράμα. Στην Ελευσίνα, όπου μεγάλωσα, άλλωστε, δεν υπάρχουν Ολυμπιακοί στην ηλικία τη δική μου. Νεότεροι υπάρχουν, αλλά σε περιπτώσεις όπως η δική μου, έπρεπε να διαλέξεις. Από πολύ μικρός, λοιπόν, έγινα Ολυμπιακός, ωστόσο τον Πανελευσινιακό τον έχω πάντα στην καρδιά μου”.

Κάτι που είναι απόλυτα λογικό, όταν μιλάμε για την ομάδα της γειτονιάς μας, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ.Πάγκαλου γύρω από το κεφάλαιο Ολυμπιακός… Τι σημαίνει δηλαδή αυτή η ομάδα για τον γνωστό πολιτικό

Είναι σταθερή αναφορά. Τα κόμματα και οι ιδεολογίες αλλάζουν. Ολυμπιακός είναι μόνο ένας και αιώνιος. Όταν, άλλωστε, έγινε η έκκληση προκειμένου να γίνει ο Ολυμπιακός εταιρεία λαϊκής βάσης, τόσο, όσο και άλλοι Βουλευτές -κυρίως του Πειραιά αλλά όχι μόνο- αγοράσαμε συμβολικά μια-δυο μετοχές. Κι έτσι είμαι κι εγώ…μέτοχος του Ολυμπιακού, πολύ μικρός, όμως (σ.σ.γελάει). Και για να μη φανταστούν τίποτα περίεργο όσοι δεν ξέρουν, μιλάμε περίπου για συνολική αξία 100 ευρώ.

Η σχέση του με το γήπεδο;

Πηγαίνω τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο. Αλλά βλέπω πολλούς αγώνες στην τηλεόραση. Είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνω συχνότερα. Όπως ξέρετε, πολλές φορές την εβδομάδα λειτουργεί βράδυ η Βουλή ενώ το 1/4 του χρόνου μου το περνάω εκτός Ελλάδας. Επίσης, υπάρχουν εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου πρέπει να παρίσταμαι, κι έτσι όταν είναι να πάω στο γήπεδο συνήθως το προγραμματίζω πολύ καιρό πριν. Το ματς με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, ας πούμε, θέλω να το δω. Από κακία (σ.σ.γελάει). Όλοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, τους τη… φυλάμε κάπως για την ήττα του πρώτου γύρου.

Στο αρχείο των αναμνήσεων, πάντως δεν φυλάει μόνο την ήττα του πρώτου γύρου. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, όταν ο “αιώνιος” αντίπαλος έχει δώσει αφορμή για ουκ ολίγες στιγμές ευχαρίστησης. Σε ερώτημα, λοιπόν, για τη μεγαλύτερη χαρά που έχει πάρει από τον Ολυμπιακό, ο πολιτικός τονίζει:

Κάθε… χρόνο όταν νικάμε τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη.

Η μεγαλύτερη πίκρα;

Στο Τορίνο, εκείνη η βαριά ήττα.

Πώς αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσεις ο κ.Πάγκαλος;

Δεν έχω ακραίες αντιδράσεις. Γκρινιάζω όμως κάνα 24ωρο.

Στο σπίτι πάντως, υπάρχει η σχετική κατανόηση, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι

Η γυναίκα μου είναι οπαδός της ΑΕΚ αλλά δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Τα τρία μου αγόρια είναι όλοι Ολυμπιακοί.

Σε ότι έχει να κάνει με τις “αδυναμίες” του από τον Ολυμπιακό μέσα στα χρόνια, ο κ.Πάγκαλος τονίζει:

Είμαι πολύ συνδεδεμένος με την ανάμνηση των παικτών της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας. Δαρίβας, Μπέμπης, Μουράτης, Κοτρίδης, Ρωσσίδης, ήταν τα ινδάλματά μου. Είχα παίξει ένα ρόλο για την έλευση του Γιούτσου στην Ελλάδα και τον είχα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον. Πλέον βλέπω με ενδιαφέρον τον νέο αυτόν παίκτη, τον Παππά και πιστεύω ότι ο Σέζαρ έχει μέλλον στην ομάδα, εφόσον όλα πάνε καλά.

Οι προβλέψεις του για τη φετινή σεζόν;

Μα τι άλλο, θα πάρουμε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Η αθλητική… καριέρα

Γνωστός πολιτικός, πλέον, αλλά και πρώην… πολίστας παλιότερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το αθλητικό του βιογραφικό;

Ήταν χάλια η καριέρα μου (σ.σ.γελάει). Ποδόσφαιρο έχω παίξει ερασιτεχνικά, με φίλους, αλλά και water polo, στον ΝΑΣ Πειραιώς. Υπήρχε ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας γιατρός από τον Πειραιά, που λεγόταν Γεωργιάδης, του άρεσε το άθλημα, και είχε φτιάξει μια ομάδα που αποτελείτο από ψαράδες της περιοχής και κάνα δυο φοιτητές. Ο ένας εξ αυτών ήταν πολύ φίλος μου, μετέπειτα δικηγόρος και Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ασημάκος. Εκείνος με είχε πάει και παίζαμε μαζί με τους άλλους. Κάναμε προπονήσεις μέσα στο Τουρκολίμανο, με πλωτά σχοινιά και τέρματα, και παίζαμε στη Β’ κατηγορία, όπου ήμασταν προτελευταίοι… (σ.σ. χαμογελάει).

Πρόσφατα σταμάτησα να πηγαίνω στη θάλασσα

Η επαφή με το υγρό στοιχείο, πάντως, ουδέποτε διεκόπη για τον κ.Πάγκαλο, αν και

Όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο, άρχισα να ασχολούμαι με τον πολιτικό συνδικαλισμό, άρχισα να καπνίζω και κάπου εκεί σταμάτησαν οι αθλητικές μου επιδόσεις. Εξακολουθώ, πάντως, να κολυμπώ πολύ καλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχίζω τέλος Απριλίου και σταματάω στις αρχές Δεκέμβρη. Πρόσφατα σταμάτησα να πηγαίνω στη θάλασσα ενώ και τον χειμώνα πηγαίνω μια δυο φορές την εβδομάδα σε πισίνα. Κλειστή, δεν είμαι υπέρ της ταλαιπωρίας. Θεωρώ, άλλωστε, ότι αν έχεις περάσει μια περίοδο μέσα στον αθλητισμό, αν είσαι φίλος των σπορ, είναι κάτι πολύ καλό για την ζωή σου, την υγεία σου -γιατί όσο έχεις γυμναστεί, σου μένει για όλη σου τη ζωή- και σε βοηθάει να αποκτάς διαφορετική αντίληψη αυτών που παρακολουθείς στο συγκεκριμένο χώρο.

Κάποια στιγμή ανάβω ένα πούρο

Είθισται το πούρο να ανάβεται μετά από μεγάλες επιτυχίες. Η συνήθεια, ωστόσο, δεν αποτελεί και… κανόνα, κάτι που επαληθεύεται στην περίπτωση του Θεόδωρου Πάγκαλου. Σε ερώτημα, λοιπόν, σχετικά με το αν έχει γούρια “γύρω” από την αγαπημένη του ομάδα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ως εξής:

Κάποια στιγμή ανάβω ένα πούρο αλλά δεν θα σας πω πότε γιατί θα χαλάσει το γούρι.

τόνισε χαμογελώντας, αποφεύγοντας να πει περισσότερα σχετικά με τη ….συνταγή της επιτυχίας.

Έχασα πάσα ιδέα για τους γονείς μου

Όταν του ζητήσει κανείς να θυμηθεί μια τρελή ιστορία γύρω από την αγαπημένη του ομάδα, ο πολιτικός …πηγαίνει κατασκήνωση.

Όταν ήμουν 12 ετών παραθερίζαμε στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας στον Άγιο Ανδρέα. Οι γονείς μου διαπίστωσαν ότι έκανα συστηματικά παρέα με έναν μουστακαλή σμηνίτη ο οποίος ανήκε στο προσωπικό της κατασκήνωσης. Άρχισαν λοιπόν να με ρωτάνε με τρόπο για ν’ ανακαλύψουν τι είδους φιλία ήταν αυτή. Δεν γνώριζαν, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε και τηλεόραση, τον Μουράτη. Έχασα πάσα ιδέα γι’ αυτούς.

Η φιλία με τον Σωκράτη Κόκκαλη

Για τον Θεόδωρο Πάγκαλο κρατάει χρόνια η …κολόνια με τον Ολυμπιακό, αλλά και η φιλία με τον πρόεδρο των “ερυθρολεύκων”.

Με τον Σωκράτη Κόκκαλη είχαμε γνωριστεί στις πολιτικές νεολαίες και, έκτοτε, διατήραμε μια επαφή που έχει όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχει μια φιλία μεταξύ ενός μεγάλου επιχειρηματία κι ενός πολιτικού. Κυρίως, σεβασμό και από τις δύο πλευρές. Όταν τύχει και συναντηθούμε, σχεδόν ποτέ δεν μιλάμε για τις δουλειές του. Κουβεντιάζουμε είτε για οικογενειακά θέματα, είτε για την πολιτική κατάσταση γενικότερα και, βεβαίως, για τον Ολυμπιακό. Όπως μιλούν μεταξύ τους όλοι οι φίλοι.

Το σχόλιό του για την διοίκηση του Ολυμπιακού;

Νομίζω ότι όταν μια διοίκηση παίρνει επί σειρά ετών το πρωτάθλημα, καλό είναι να την αφήσουμε να δουλέψει και να αφήσουμε τις εξυπνάδες.


Share