Συνέντευξη στην εφημερίδα "Τόλμη", 16/1/2007


Δημοσιογράφος Ελίνα Φαρσάρη

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Χείμαρρος ο Θ. Πάγκαλος για το άρθρο 16”

Άλλοι τίτλοι

“Είμαστε έτοιμοι για εκλογές”
“Καρφιά για κυβέρνηση και νεολαία ΠΑΣΟΚ”

“Σε θέση μάχης το ΠΑΣΟΚ”

“Ο μεγάλος λέων βρυχάται”


Ένα τμήμα της βάσης του ΠΑΣΟΚ στο οποίο πρωταγωνιστεί η νεολαία του Κινήματος είναι αντίθετο στην επίσημη θέση του κόμματος για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει πολιτικό κόστος εξαιτίας αυτής της εσωκομματικής διαμάχης;

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μειοψηφικό κόμμα υποχρεωμένο να υπερασπίζει επιμέρους φέουδα για να επιβιώσει. Είναι ένα μεγάλο πλειοψηφικό κίνημα του ελληνικού λαού και με τέτοιους όρους οφείλει να παίρνει αποφάσεις και να δρα. Νεολαία ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όπως γνωρίζετε. Δεν ξέρω αν, πότε και με ποιους όρους θα ανασυγκροτηθεί αλλά το παλαιό σχήμα έχει καταρρεύσει οριστικά. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ζήσει και χωρίς μια οργάνωση νεολαίας βασισμένη στα κομμουνιστικά πρότυπα του ’80. Αντίθετα, είναι χρήσιμη και απαραίτητη η ύπαρξη μιας παράταξης πραγματικών φοιτητών όχι αιώνιων ή επαγγελματιών συνδικαλιστών, που να ονειρεύονται όχι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ν’ αλλάξουν την χώρα. Δυστυχώς ένα μέρος της ΠΑΣΠ δεν γνωρίζει τι ακριβώς λέει το ΠΑΣΟΚ. Έχει βρεθεί μεταξύ δεξιού άκμονος και αριστερίστικης σφύρας με αποτέλεσμα να αναζητά για μια ακόμα φορά πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης από πολιτικούς χώρους βαθιά συντηρητικούς και οπισθοδρομικούς. Η άποψη του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 και κυρίως οι 15 προτάσεις για μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επαναβεβαιώνουν την ιστορική θέση του Κινήματος ως μιας πολιτικής οργάνωσης της προοδευτικής αριστεράς που δεν φοβάται το μέλλον, δεν τρέμει από ανασφάλεια και φροντίζει αποτελεσματικά για τα λαϊκά συμφέροντα. Πιάνουν το νήμα από ‘κει που το είχε αφήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση του ’63 και του νόμου πλαισίου του ’82.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι απειλή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διότι τελικά είτε θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη για τα κρατικά ΑΕΙ ή μέρος της θα κατευθυνθεί στα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Το ύψος των δημοσίων δαπανών για τα κρατικά ΑΕΙ αποτελεί μια πολιτική απόφαση που δεν εξαρτάται από την ύπαρξη μη κρατικών ΑΕΙ. Παραδείγματος χάριν εδώ και 3 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ τα κονδύλια για τα κρατικά ΑΕΙ και συνολικά για την παιδεία όχι μόνο δεν αυξήθηκαν στο 5% όπως κομπορρημονούσε ο Καραμανλής προεκλογικά αλλά μειώνονται σταθερά με τάση να πέσουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το μέγεθος που πρέπει να έχουμε βέβαια υπόψη μας δεν είναι μόνο το ποσοστό επί του ΑΕΠ αλλά και η δαπάνη ανά φοιτητή. Η αύξηση των εισακτέων δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων με αποτέλεσμα να πέσει εντυπωσιακά η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη. Η ΝΔ εφαρμόζει στην Παιδεία την γνωστή τακτική που εφαρμόζει στο σύστημα υγείας. Μειώνουμε τις δαπάνες, αναδεικνύουμε τα τρωτά σημεία του συστήματος, το ευτελίζουμε, το λοιδορούμε και μετά παρουσιάζουμε ως την ιδανική λύση την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να είστε βέβαιη ότι αν το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση τα μη κρατικά ΑΕΙ δεν θα πάρουν ούτε ένα λεπτό από τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Πιστεύετε ότι η αναταραχή στην παιδεία, υποδαυλίζεται εσκεμμένα προκειμένου να αποτελέσει το πρόσχημα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Η δικαιολόγηση πρόωρων εκλογών εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων παραβαίνει ευθέως το πνεύμα του Συντάγματος και εξευτελίζει το πολιτειακό μας σύστημα. Η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όλη την ευθύνη και δυνατότητα να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Αν δεν το κάνει τότε θα έχει συλληφθεί «κλέπτουσα οπώρας». Και ο ελληνικός λαός δεν συγχωρεί τους ψεύτες. Και ειδικά όταν επιμένουν στο ψέμα ψάχνοντας φθηνές δικαιολογίες. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ εύχεται να τελειώνει όσο γίνεται πιο γρήγορα η ταλαιπωρία του τόπου από την σημερινή κυβέρνηση και είναι πάντα έτοιμο για εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση

Μπήκαμε ήδη σε θέσεις μάχης και η κοινή γνώμη το επιδοκίμασε. Σε λίγο θα παρουσιάσουμε και το πρόγραμμά μας. Ο μεγάλος λέων βρυχάται.

Αν το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί πιστεύετε ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Κάθε μέρα που περνά η πιθανότητα της νίκης μας μεγαλώνει γι’ αυτό και ο κ.Καραμανλής προσπαθεί να βρει ένα ανεκτό πρόσχημα για να κάνει πρόωρες εκλογές. Βαδίζουμε προς τη νίκη με υποψήφιο Πρωθυπουργό τον Γ.Παπανδρέου.

Πιστεύετε ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κινήματος στην περιφέρεια, είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες της περιφέρειας. Εκείνοι έχουν την ευθύνη. Το έδειξαν όμως και πολλά αποτελέσματα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ο αγώνας μας συνεχίζεται.


Share