Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος", 1 Απριλίου 2007


Δημοσιογράφος: Φώφη Γιωτάκη

Τίτλος

“Αυτή η κυβέρνηση πέφτει μόνη της, εμείς πάντως δεν τη δυσκολέψαμε”

Θα αποδειχθεί η ΝΔ, πιστεύετε, μια… δεξιά παρένθεση, όπως είπε…

Δεν με ενδιαφέρουν οι συνθηματολογίες, ούτε θέλω να υποτιμήσω και να υποβαθμίσω τους αντιπάλους μου. Τα πράγματα όμως έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, υπάρχει τέτοια παρακμή και αδυναμία αντίδρασης σε όλα αυτά που γίνονται. Εχουν καταργηθεί τα αντανακλαστικά της κυβερνητικής παράταξης. Εφτασαν στο αδιέξοδό τους, μόνοι τους!

Εμείς κάναμε μία αντιπολίτευση επί μακρό χρονικό διάστημα που είχε ξεκινήσει, όπως ξέρετε, από την περίφημη προσφορά του Παπανδρέου να στηρίξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Κάνατε αντιπολίτευση επί δύο χρόνια τουλάχιστον, όχι με μεγάλη… επιτυχία…

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε αντιπολίτευση που είχε τη γενική κατακραυγή από το σύνολο του Τύπου, που έλεγε -αν θέλετε να χρησιμοποιήσω έναν όρο του γηπέδου- «παίξτε μπάλα επιτέλους». Αρα δεν τους δυσκολέψαμε εμείς. Δεν τους δημιουργήσαμε εμπόδια. Εμείς ήμασταν πέραν του δέοντος καλόπιστοι και εποικοδομητικοί.

Τι προτείνετε για την Ολυμπιακή, που σας ταλαιπώρησε κατά την επιστροφή σας προχθές από τη Μόσχα;

Η κυβέρνηση να μας προτείνει! Εγώ είχα προτείνει το 94 ως αρμόδιος υπουργός την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, αλλά δεν ήταν σε θέση η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί μια τέτοια πρόταση.

Δεν είχα καμία ελπίδα τότε. Υπήρχε μια ειδική σχέση της Ολυμπιακής τότε με την κυβέρνηση – αν μπορώ έτσι να την περιγράψω.

Αλλά εδώ οι φιλελεύθεροι αυτοί μεταρρυθμιστές δεν μπορούν ούτε αυτό το θέμα να λύσουν – και για το οποίο στο κάτω κάτω της γραφής δεν διαφωνεί πια κανείς. Ολοι είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης ή εν πάση περιπτώσει υπέρ μιας μορφής εκσυγχρονισμού της Ολυμπιακής που να αφήνει μεγάλο περιθώριο στην ορθή διαχείριση. Δεν έχουμε πια άλλες δυνατότητες.

Ε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιδράσει σε τίποτα. Δεν έχει πλέον σπονδυλική στήλη, δεν έχει νευρικό σύστημα. Είναι η χώρα σε αδιέξοδο.

Και ο κ. Τσιτουρίδης;

Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Τσιτουρίδης είναι… άτυχος τελικά. Και δεν θα το έλεγα, επειδή γνωρίζω και το παρελθόν του κατά τη διάρκεια της επταετίας. Ανήκει σε συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Του συμβαίνει το ένα, του συμβαίνει το δεύτερο, τώρα του συμβαίνει το τρίτο, σκανδαλίζει επί χρόνια όλη την Ελλάδα ο συγκεκριμένος κ. Τσιτουρίδης. Ε, δεν μπορεί να κάνει έναν ανασχηματισμό ο κ. πρωθυπουργός και να μας απαλλάξει από την παρουσία του; Γιατί πλέον κυβερνά ο κ. Τσιτουρίδης, δεν κυβερνά ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη;

Η συμπεριφορά του δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση προς τον πολίτη, μία κυβερνητική αλαζονεία μπροστά στην οποία οι οποιεσδήποτε παρεκτροπές του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν μοιάζουν χαριτωμένα παιχνιδάκια. Είναι δυνατόν να βοά η χώρα για συγκεκριμένα και επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα και να μη γίνεται τίποτα;

Ναι, αλλά στο ΠΑΣΟΚ έχετε αποδείξει ότι χάνετε εύκολα τον κοινό μπούσουλα… Με αποτέλεσμα να αισθάνεται -λένε- η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής ισχυρός…

Κοιτάξτε, αυτά είναι αλαζονικές συμπεριφορές, οι οποίες στην πολιτική πληρώνονται. Αυτή είναι η συμπεριφορά του. Δηλαδή, όπως εγράφη ότι είχε πει κάποτε «του ρίχνω με άνεση τέσσερις με πέντε μονάδες του αντιπάλου μου…». Αν έχεις τέτοια νοοτροπία, τότε κινδυνεύεις να βρεθείς μπροστά σε πολύ μεγάλες εκπλήξεις. Και να σας πω και κάτι: επί ανθρωπίνου επιπέδου θα το αξίζεις αν αυτή είναι η συμπεριφορά σου! Γιατί αυτό το παιχνίδι πρέπει να γίνεται με κάποιον σεβασμό.

Θεωρώ λοιπόν και το επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον καταδικασμένο να κερδίσει αυτές τις εκλογές.

Δεν είμαι ΑΕΚ, αλλά είμαι με τον Ντέμη

Για το τραγικό συμβάν στην Παιανία έχουν ευθύνη οι ομάδες;

Η ευθύνη είναι καταρχήν της κυβέρνησης. Η βία των γηπέδων υπήρχε πάντα, αλλά επιδεινώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Και νομίζω ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι γίνεται αφ υψηλού διαχείριση του χώρου του πολιτισμού και συνολικά της χώρας από τον πρωθυπουργό… Οι ομάδες έχουν ευθύνη αλλά δεν μπορεί να γίνεται η κοινωνία υπεύθυνη για την αδράνεια των θεσμών. Γιατί ο κ. Ορφανός, δεν καλεί τις ομάδες και να τους πει: εγώ απαιτώ να μου δώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες τον κατάλογο των ανθρώπων, των οποίων θα απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα. Είναι εγκληματικές κάποιες οργανώσεις. Εγώ λέω εξαρχής ότι δεν είμαι οπαδός της ΑΕΚ, αλλά όταν ο κ. Νικολαϊδης κατήγγειλε τις εγκληματικές συμπεριφορές στο γήπεδο, τον κατήγγειλαν ως καταδότη της Αστυνομίας. Τώρα αυτό το παιδί το πεθαμένο ποιος θα το πληρώσει; Αυτοί που γράφουν εξυπνάδες; Αυτοί που αδιαφορούν στις διοικήσεις των ομάδων; Ή τελικά και κατά κύριο λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο πρωθυπουργός που τον καλύπτει;

Δεν αλλάζω την άποψή μου για το άσυλο των ΑΕΙ

Αλήθεια, στους ψηφοφόρους σας τι λέτε;

Το πρώτο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να συγκρίνει το έργο από το 94 μέχρι το 2004 και μετά. Από κει και πέρα γενικά, ήρθε μια άλλη παράταξη που υποσχέθηκε «καλύτερες μέρες» και αποδείχθηκαν καραγκιόζηδες!

Για το πανεπιστημιακό άσυλο;

Η άποψή μου είναι σαφής και δεν έχω κανέναν λόγο να την αλλάξω. Αλλά οι απόψεις μου δεν ήταν ποτέ να μην υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο. Ημουν ένας από αυτούς που αγωνίστηκαν για να δημιουργηθεί, ένας από αυτούς που είπαν πρώτοι την κουβέντα αυτή στη χώρα μας. Και σημαίνει ελευθερία απόψεων και να μην ασκείται κανενός είδους βία.

Οταν όμως ασκείται…

Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Οταν π.χ. ένας διδάκτωρ μπει σε μια αίθουσα και αρχίσει και διδάσκει ότι η γη είναι επίπεδη, έχω το δικαίωμα να πάω εκεί να φέρω αντιρρήσεις, να συζητήσω. Δεν έχω όμως δικαίωμα ούτε γιαούρτια να του πετάξω ούτε να πω ότι είναι πράκτορας της CIA ούτε να τον πετάξω έξω από την αίθουσα! Θέλω να πω ότι και οι ακραίες και οι ιδιόμορφες και οι πιο μειοψηφικές απόψεις πρέπει να ακούγονται μέσα στο πανεπιστήμιο με σεβασμό.

Εσείς αναφερθήκατε σε διακίνηση ναρκωτικών μέσα…

Αυτά είναι δευτερεύοντα στοιχεία. Αλλά η ουσία ποια είναι: Στο πανεπιστήμιο, όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα, είναι πολύ δύσκολο να έχεις άποψη διαφορετική από εκείνη της εικαζόμενης πλειοψηφίας.

Ας πούμε ότι είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Αλαβάνος, ότι είναι η πλειοψηφία. Ερωτώ: έχει δικαίωμα η πλειοψηφία να εμποδίζει τη μειοψηφία να πηγαίνει στα μαθήματα, να ακούσει τους καθηγητές που θέλουν να διδάξουν, να λένε ό,τι θέλουν; Αυτό που λέω εγώ είναι ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταλυθεί μέσα στο πανεπιστήμιο και με ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό είναι κάτι το αυταπόδεικτο.

Είπατε επίσης ότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν μπορεί να λένε ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Είπα ότι κανείς μέσα στη Βουλή δεν μπορεί να λέει ότι δεν εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν νόμοι που δεν είναι εφαρμόσιμοι. Δεν είπα ότι ο κάθε πολίτης δεν μπορεί να διαμαρτύρεται εναντίον ενός νόμου. Και επομένως δεν θα γυρίσουμε στην… Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως είπε κάποιος. Αλλά να λέει κόμμα που συμμετέχει σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία καταλήγει σε μια ψηφοφορία, ότι εγώ τον νόμο αυτόν δεν θα τον εφαρμόσω, το θεωρώ πολύ πρωτότυπη άποψη για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και θέλω να μείνω εδώ…

Το ΚΚΕ είναι συντηρητικό κόμμα;

Δεν θέλω να κρίνω το ΚΚΕ. Δεν με ενδιαφέρει το ΚΚΕ. Και ξέρετε, είναι λίγο άχαρο να κρίνω το ΚΚΕ, διότι οι απαντήσεις του ΚΚΕ σε αυτά τα οποία λέω επί της ουσίας της πολιτικής μας ζωής, είναι ότι ο παππούς μου έκανε δικτατορία το 1925! Ε, λοιπόν, τι να πω. Δυστυχώς ο παππούς μου δεν μπορεί να απαντήσει (γέλια)…

Βλέπετε πάντως ότι οι πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ;

Εκτιμώ ότι θα υπάρχει τέτοια διαφορά που θα δίνει μια μικρά πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα.

Αποκλείετε πεντακομματική Βουλή;

Γι αυτό που λέτε, πρέπει να είναι πεντακομματική η Βουλή και τα μικρά κόμματα να έχουν πάρει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων. Και τα δύο μεγάλα κόμματα να πέσουν κάτω από το 40%. Αυτό είναι πολύ απίθανο σενάριο.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει λέτε κάτω από 40%;

Δεν ξέρω ποιος θα πέσει κάτω από το 40%. Εγώ νομίζω ότι και τα δύο κόμματα θα είναι γύρω στο 40%.

Να κρεμάσουμε τη Ρεπούση στη Μητρόπολη;…

Το βιβλίο της έκτης δημοτικού; Να καταργηθεί;

Δεν μιλάω για βιβλία που δεν έχω διαβάσει με ύφος Παπαρρηγόπουλου. Υπάρχουν ορισμένα λάθη που θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί πιο σωστά. Από εκεί μέχρι του σημείου να… κρεμάσουμε τη συγγραφέα μπροστά από την πύλη της Μητρόπολης Αθηνών ή να την αφορίσουμε, νομίζω ότι υπάρχει ένας τεράστιος χώρος ορθής και ψύχραιμης οριοθέτησης.

Και φοβούμαι ότι όλοι αυτοί που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να αποσυρθεί αυτό το βιβλίο δεν θα ικανοποιούντο από οποιοδήποτε βιβλίο που δεν θα περιείχε τις δικές τους πατριδοκαπηλικές, θρησκόληπτες και τελικά χουντικές νοοτροπίες και απόψεις.

Η Ντόρα είναι μία… ωραιοτάτη κυρία

Δεν σας ρωτώ τι θα γίνει στο κόμμα σας αν χάσετε τις εκλογές. Αλλά θα σας ρωτήσω, αν χαρακτηρίζατε τον Γιώργο Παπανδρέου «ηγέτη μακράς πνοής»;

Δεν καταλαβαίνω τι θα πει ηγέτης μακράς πνοής. Ολοι οι ηγέτες είναι μακράς πνοής. Ολοι οι ηγέτες εκλέγονται από αυτούς που τους εκλέγουν – και είμαι ένας από αυτούς. Οχι μόνο έχω εκλέξει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τον έχω υποστηρίξει και συστηματικά από τότε που εξελέγη. Χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς προοπτική αντικατάστασης. Αυτά τα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Η πορεία ενός ηγέτη δεν κρίνεται πάντα από το καταστατικό…

Κρίνεται και από πολλά άλλα πράγματα. Κρίνεται από την επιτυχία του, κρίνεται από τυχαία γεγονότα και από τη θέλησή του και από την επιρροή του. Ολα αυτά είναι που καθορίζουν την πολιτική ζωή. Αλλά συζήτηση και μάλιστα συστηματική εκ των προτέρων ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ημερομηνία λήξης δεν μπορεί να γίνεται. Γιατί να μη συζητήσουμε για την ημερομηνία λήξης του κ. Καραμανλή, η οποία είναι δεδομένη.

Ξέρετε συγκεκριμένη… ημερομηνία;

Πώς δεν ξέρω! Ο κ. Καραμανλής είναι εκλεγμένος για μια τετραετία αν δεν κάνω λάθος. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εκλεγμένος για μία τετραετία. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος μέχρι να επέλθουν γεγονότα άλλα, τα οποία μπορεί να επέλθουν, και θα επέλθουν κάποτε. Κανείς δεν είναι αιώνιος και αναντικατάστατος. Λοιπόν, γιατί δεν συζητάμε για την ημερομηνία λήξεως του κ. Καραμανλή που είναι πιθανότατη και… έρχεται!

Μάιο;

Α, δεν είμαι στα κυβερνητικά επιτελεία (γέλια). Πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι ριψοκίνδυνος ηγέτης. Προσπαθεί να μειώσει τις πιθανότητες ήττας και προσπαθεί να τη χρεωθεί το κόμμα και όχι ο ίδιος. Η δήλωσή του είναι ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά εγώ το βλέπω παρά πολύ απίθανο. Βλέπω το φθινόπωρο πολύ πιθανό.

Βλέπετε ότι ανοίγει ο δρόμος στην κυρία Μπακογιάννη;

Είναι μια μεγάλη παράταξη. Εχει παρά πολλά στελέχη και η κυρία Μπακογιάννη είναι από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους του κόμματός της.

Σας κατηγορούν ότι κάνετε… φιλική αντιπολίτευση στην κυρία Μπακογιάννη…

Αυτό το διάβασα και έχω να πω ότι αυτοί που τα λένε αυτά είναι καταρχήν… φίλαθλοι. Θέλουν να επιτεθούμε ο ένας στον άλλον με σιδηρολοστούς και κοκτέιλ-μολότοφ. Παραγνωρίζουν δε το γεγονός ότι στην εξωτερική πολιτική -με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει τη δική του σεβαστή αλλά ιδιαίτερη στάση- λίγο-πολύ τα τρία άλλα κόμματα που είναι στη Βουλή συμφωνούν για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση και πολιτική. Μικρές είναι οι διαφορές.

Οταν έγινε το επεισόδιο του Αϊ-Στράτη βγάλαμε ανακοίνωση, δεν βγήκα στην τηλεόραση να κάνω τη φιγούρα μου.

Αυτό δε που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται μόνο με τον υπεύθυνο του κόμματος. Δεν είναι το ίδιο με την αγροτική πολιτική. Κατά κύριο λόγο την εξωτερική πολιτική την κάνει ο πρόεδρος του κόμματος. Συμβαίνει δε, ο Γ. Παπανδρέου, να είναι πρώην υπουργός των Εξωτερικών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η κυρία Μπακογιάννη πάντως δεν με ενοχλεί πάρα πολύ αισθητικά γιατί είναι μια ωραιοτάτη και κομψοτάτη κυρία. Θα μ ενοχλήσει παρά πολύ αν μου πουν ότι ζευγάρωσα με τον κ. Μεϊμαράκη! (γέλια) Γιατί και εκεί δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Εκτός από θέματα διαχείρισης προσωπικού και προμηθειών που είναι υπό τη στενή παρακολούθηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση όπως σε άλλους χώρους. Εκτός αν είμαστε ανεύθυνοι.


Share