Συνέντευξη στην εφημερίδα "Η Νίκη", 9 Σεπτεμβρίου 2007

Δημοσιογράφος: Χ.Κιούπης

Τίτλος

Ο Καραμανλής ζει στο δικό του κόσμο

Τι έφταιξε για την πύρινη λαίλαπα, που χτύπησε την Πελοπόννησο και τη Νότια Εύβοια;

Τρεις λόγοι. Πρώτος και κυριότερος, ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν κυβερνά, δεν ασχολείται με την χώρα, ζει σ’ ένα δικό του κόσμο. Η εικόνα του στον πρόσφατο τηλεοπτικό διάλογο ήταν τραγική. Έλεγε και υποσχόταν τα ίδια με το 2004. Εκείνα όμως που ίσως το 2004 ενθουσίαζαν και ενέπνεαν κάποιους, σήμερα είναι καρικατούρες. Αισθάνθηκα βαθιά λύπη για το πού κατέληξε ένας νέος πολιτικός που ήθελε να αλλάξει την Ελλάδα. Δεύτερος λόγος, η διάλυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τρίτος λόγος, η απαράδεκτη και παράλογη καθυστέρηση να ζητηθεί βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ποια κυβερνητικά στελέχη επιρρίπτετε την μεγαλύτερη ευθύνη και κατά πόσο οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

Την ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός. Εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να συζητήσει σοβαρά με τον «στρατηγό άνεμο». Το κατά πόσον θα επηρεάσουν οι πυρκαγιές το εκλογικό αποτέλεσμα θα το μάθουμε το βράδυ των εκλογών.

Πως κρίνετε την άποψη κυβερνητικών στελεχών περί «ασύμμετρης απειλής»;

Γελοία και επικίνδυνη για τη χώρα. Ξέρετε, πολλοί σ’ αυτή την κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας από αυτούς, έχουν εντελώς επαρχιώτικη αντίληψη για τη σχέση της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά την Ευρώπη. Νομίζουν ότι ζουν σ’ ένα κλειστό χωριό και το μόνο που έχει σημασία είναι τι λέγεται στο καφενείο. Τους νοιάζει ποιος έχει σχέση με ποια και τα συναφή. Γελάνε και περνάνε ωραία με τα κουτσουμπολιά του χωριού. Δεν καταλαβαίνουν ότι τώρα πια κάθε τι που λένε το μαθαίνει όλος ο κόσμος. Και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να ξέρει αν αυτός που το λέει είναι ο τρελός του χωριού, αν κάνει πλάκα ή αν προσπαθεί να εκθέσει την όμορφη γειτόνισσα. Ειδικά μάλιστα αν αυτός που το λέει έχει κυβερνητική θέση τότε οι ευρωπαίοι –και το έχουν αυτό το κακό- τον παίρνουν στα σοβαρά.

Πως σχολιάζετε την απόφαση του Αρείου Πάγου για αποκλεισμό της Φώφης Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ;

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η γενικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στα 3,5 αυτά χρόνια δεν έγινε τίποτα για να βελτιωθεί η λειτουργία της. Αντίθετα έγιναν τραγικές κομματικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να εξευτελιστούν θεσμοί και πρόσωπα. Σας θυμίζω την απόφαση για τα λευκά ώστε να γίνει βουλευτής ο θείος Αχιλλέας ή τις τηλεφωνικές διασκέψεις για να εκβιαστεί η απόφαση της μη μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Η περίοδος Προεδρίας του Ρωμύλου Κεδίκολγου θα μείνει ως ένα παράδειγμα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης για το πόσο μπορεί να εξευτελιστεί ένας κορυφαίος θεσμός όταν διορίζονται επικεφαλής άνθρωποι με μοναδικό κριτήριο το πόσο υποταγμένοι στις προσταγές του κόμματος είναι.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών;

Η εποχή που ο Κώστας Καραμανλής ένιωθε άνετος και παντοδύναμος τελείωσε. Ο Καραμανλής αποχωρεί, ο Παπανδρέου έρχεται. Πριν λίγες μέρες ο Καραμανλής μας έλεγε ότι θέλει ισχυρή πλειοψηφία για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την ισχυρή πλειοψηφία έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να εκλιπαρεί για μια απλή αυτοδυναμία τύπου Μητσοτάκη. Μέχρι τις εκλογές θα αρχίσει να ζητά από τον λαό τουλάχιστον να μην δώσει ισχυρή πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ. Πώς αλλάζουν οι καιροί και πώς τιμωρούνται οι αλαζόνες.

Που αποδίδεται το γεγονός ότι παρά την κυβερνητική φθορά, με τις υποθέσεις των ομολόγων, των υποκλοπών και τώρα των πυρκαγιών, η Ν.Δ., διατηρεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ;

Ο σωστός χρόνος είναι ο παρατατικός. Διατηρούσε προβάδισμα. Γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να επικαλεστώ ονόματα εταιρειών αλλά να είστε βέβαιος ότι ήδη αναπολεί εκείνες τις ωραίες ημέρες που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν άνετες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Το πρόβλημα για εκείνον και τα ωραία νεοδεξιά παληκάρια της ακολουθίας του είναι ότι υποτιμούν τόσο βαθιά τη δημοκρατία που ταυτίζουν τις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές.

Τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν με τη Ν.Δ. στην περίπτωση που δεν προκύψει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία;

Κανένα.

Περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΝ στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα υπάρχουν;

Από εμάς βεβαίως και υπάρχουν. Εγώ υποστηρίζω μάλιστα ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την συνεργασία ακόμα κι αν έχουμε την αυτοδυναμία. Ελπίζω ο Συνασπισμός να σταματήσει να κυριαρχείται από το γνωστό κόμπλεξ του απέναντι στο ΚΚΕ και να ενταχθεί στις δυνάμεις της αριστεράς που αλλάζουν την κοινωνία, που δεν φοβούνται να μετέχουν στην εξουσία.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε ψηφοφόρους της Δημοκρατικής παράταξης, οι οποίοι αρνούνται ακόμη και σήμερα να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου εξαιτίας λαθών και παραλείψεων της περιόδου 2000-2004;

Το 2004 η δημοκρατική παράταξη ήταν εκείνη που κυβερνούσε και ελέγχθηκε γι’ αυτό. Σήμερα κυβερνά η δεξιά και η δεξιά πρέπει να ελεγχθεί για ότι έχει κάνει αυτά τα 3,5 χρόνια. Ή της δίνουν λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης και τέτοια ψήφος είναι και η ψήφος στα μικρά κόμματα όσον αφορά τους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης πάντα, ή την χτυπούν εκεί που πονά ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος στην Περιφέρεια Αττικής;

Στόχος είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες που εκπροσωπώ και μέχρι αυτή τη στιγμή μου το ανταποδίδουν.


Share