Συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα", 24/9/2007

Δημοσιογράφος: Β.Κεχαγιά

Τίτλος

Δεν θέλουμε εκλογή-καλλιστεία

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση; Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό;
Στη σημερινή εξέλιξη θα έλεγα ότι αν δεν υπήρχε η εντυπωσιακή και για μερικούς εσπευσμένη αυτοπρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου, δεν θα υπήρχε η συζήτηση που κάνουμε τώρα. Δηλαδή θα μπαίναμε σε μια διαδικασία, την οποία είχε προαναγγείλει ο Γ. Παπανδρέου, αντιμετώπισης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και περίπου στα ίδια χρονικά όρια που καθόρισε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο θα έμπαινε και το θέμα του προέδρου, το οποίο ο ίδιος είχε θέσει και βεβαίως θα ήταν αδύνατο να αποφύγουμε. Και βεβαίως θα υπήρχαν κι άλλοι υποψήφιοι υποθέτω, ο Β. Βενιζέλος προφανώς και άλλοι οι οποίοι θα είχαν αυτήν την ιδέα ενδεχομένως. Η αυτοπρόταση του Βενιζέλου και η υποδοχή που της έγινε από ορισμένα ΜΜΕ δημιούργησε την αίσθηση της κρίσης.

Ως εκ τούτου ήταν λάθος η- για πολλούς- εσπευσμένη κίνηση του κ. Βενιζέλου;
Δεν θέλω να κάνω κρίσεις, γιατί όταν κανείς αποφασίζει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη συγκυρία και το συμφέρον του κόμματος και προφανώς και τους δικούς του στόχους. Και ο δικός του στόχος είναι να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί νομίζει ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

Εσείς τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ και τον τόπο;
Εννοείτε ποιος από τους δύο πρέπει να εκλεγεί; Δεν θα σας απαντήσω, διότι έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες. Θεωρώ όμως ότι εκείνο που είναι πολύ καλό για το ΠΑΣΟΚ και για τον τόπο είναι ότι τελικά ελήφθη αυτή η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι θα υπάρξουν φορείς πολιτικών θέσεων και απόψεων και όχι κάποιου είδους Μr <?xml version=”1.0″ encoding=”utf-8″?>ΠΑΣΟΚ ή Μiss ΠΑΣΟΚ. Να αποφύγουμε δηλαδή τα πολιτικά καλλιστεία.

Θα έχουμε τρίτη ή τέταρτη υποψηφιότητα;

Εγώ θα ήμουν ευτυχής να υπάρξουν περισσότερες υποψηφιότητες. Να εξηγούμεθα, εννοώ τρεις ή τέσσερις, να μην πάμε σε περισσότερες από πέντε. Να μη γίνουμε και φαρμπαλάς. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν είναι ενθουσιασμένοι από την υποψηφιότητα Βενιζέλου και από την άλλη πλευρά δεν επιθυμούν τη στασιμότητα στο κόμμα. Επιθυμούν μια εξέλιξη και επομένως θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος δυναμισμός. Αυτοί θα ήταν ευτυχείς να μπορούσαν να επιλέξουν την τρίτη ή τέταρτη λύση. Είναι προφανές ότι για να υπάρξει κάτι τέτοιο χρειάζεται η διαμόρφωση κάποιου ρεύματος. Εγώ αρχίζω και βλέπω στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μια αντιστοιχία με το σκηνικό των εκλογών. Δηλαδή, μια δυσαρέσκεια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μια έλλειψη ενθουσιασμού για την πρόταση που έγινε γνωστή. Αυτό είναι ένα καινούργιο φαινόμενο και επομένως δεν ξέρω πώς θα εκτιμηθεί τις επόμενες μέρες. Τα φαινόμενα, ξέρετε, που στηρίζονται σε πραγματικούς συσχετισμούς και παίρνουν σοβαρές διαστάσεις, πρέπει να εκφράζονται. Είναι κακό να παραμένουν βουβά, να μη βρίσκει ο άνθρωπος που ανήκει σε έναν κομματικό χώρο την πρόταση που επιθυμεί και να εξαναγκάζεται σε μια διπολική επιλογή.

Από το σύστημα του ΠΑΣΟΚ μπορούν αυτό το ρεύμα να το εκφράσουν κάποια στελέχη; Εσείς θα μπορούσατε να είστε υποψήφιος; Εγώ δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσω τις προθέσεις μου εάν δεν ολοκληρωθεί όποτε και όπως τάζει το καταστατικό η διαδικασία που συμφωνήσαμε. Τότε θα ολοκληρώσω φανερά την προτίμησή μου. Τι προτείνω για λύση στο θέμα του προέδρου. Τώρα το θέμα του προέδρου δεν είναι επίκαιρο κι επομένως δεν θα πάρω θέση τώρα. Εάν με ρωτάτε εάν έχω τις φυσικές και πνευματικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος, ε, θα έλεγα ότι δεν νομίζω να μου λείπει ούτε κανένα χέρι, ούτε κανένα πόδι, και δόξα τω Θεώ έχω την αίσθηση ότι έχω τον νου του μέσου Έλληνα κανονικά.

Κατά τη γνώμη σας το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά, προς την Κεντροαριστερά…
Ξέρω πολύ καλά τι είναι Δεξιά και τι είναι Αριστερά για ένα μόνο θέμα: την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεξιά είναι να πληρώνεις έμμεσους φόρους κι όχι άμεσους, Αριστερά είναι να υπάρχει σύστημα που να αναδιανέμει τα κέρδη της παραγωγικότητας και αύξησης του εθνικού εισοδήματος σ΄ αυτούς που πάσχουν και επίσης σε αυτούς που αδικούνται από το σύστημα αμοιβών και την αγορά εργασίας. Αυτό είναι αριστερός.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι έχασε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, δεν τις κέρδισε η Ν.Δ.;

Εγώ θεωρώ ότι αυτό πράγματι δίνει ένα μέρος της αληθείας. Η Ν.Δ. είχε όπως ξέρετε μια σημαντικότατη απώλεια ψήφων. Το πρόβλημα είναι ότι το ρεύμα που φαινόταν αλλά δεν θέλαμε να το δούμε, ήταν ότι αυτή η μαζική αποδοκιμασία της κυβέρνησης δεν πήγαινε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στην αποχή και επίσης στην ψήφο την αδιέξοδη.

Για την ήττα του ΠΑΣΟΚ φταίει μόνο ο κ. Παπανδρέου;
Όλοι έχουμε την ευθύνη μας. Όλη η ηγεσία έχει την ευθύνη της. Η ηγεσία είναι συλλογική στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μονοπρόσωπη και βεβαίως αυτός που εξέχει, δηλαδή ο άνθρωπος που εκφράζει την πρόθεσή μας για τη μελλοντική πρωθυπουργία της χώρας, έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Αλλά το να πούμε ότι ο Παπανδρέου φταίει, δεν μπορώ να το πω. Και ο λόγος του ήταν πολύ ενδιαφέρων και οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν αξιοπρόσεκτες και κατέβαλε όλες τις δυνάμεις του για να είναι παντού με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ήταν ένας αξιόπιστος και ικανός ηγέτης. Γιατί κάποιος άλλος θα ήταν καλύτερος; Γιατί εκφράζεται ένας πρόσκαιρος έρωτας μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Θεωρώ ότι εκείνο που είναι πολύ καλό για το ΠΑΣΟΚ και για τον τόπο είναι ότι τελικά ελήφθη αυτή η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι θα υπάρξουν φορείς πολιτικών θέσεων και απόψεων και όχι κάποιου είδους Μr ΠΑΣΟΚ ή Μiss ΠΑΣΟΚ. Να αποφύγουμε δηλαδή τα πολιτικά καλλιστεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ξέρω πολύ καλά τι είναι Δεξιά και τι είναι Αριστερά για ένα μόνο θέμα: την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεξιά είναι να πληρώνεις έμμεσους φόρους κι όχι άμεσους, Αριστερά είναι να υπάρχει σύστημα που να αναδιανέμει τα κέρδη της παραγωγικότητας και αύξησης του εθνικού εισοδήματος σ΄ αυτούς που πάσχουν και επίσης σε αυτούς που αδικούνται από το σύστημα αμοιβών και την αγορά εργασίας. Αυτό είναι αριστερός.

Πιστεύετε ότι ορθώς έπραξε και δεν παραιτήθηκε ο κ. Παπανδρέου;
Θεωρώ ότι με κανέναν τρόπο δεν έπρεπε να παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών. Θα άφηνε το κόμμα στην τύχη του, η αντίδρασή του ήταν η απολύτως επιβαλλόμενη. Δήλωσε ότι ξεκινάει τις διαδικασίες και στο πλαίσιο ενός καταστατικού.

Τις επόμενες ημέρες δηλαδή έπρεπε να παραιτηθεί;
Όχι δεν φεύγει έτσι ο αρχηγός ενός κόμματος. Έχουμε καταστατικό. Εκλέγεται νέος και φεύγει ο παλιός. Αυτό που έκανε ο κ. Σημίτης το θεωρώ απαράδεκτο και το είπα και τότε.
Δεν σηκώνεται να φύγει ο αρχηγός επειδή έτσι του ήρθε, εκτός εάν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Για λόγους πολιτικούς δεν φεύγεις, εάν έχεις ξεκινήσει κάτι το πας μέχρι το τέλος.

Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν;
Μπροστά μας υπάρχει η ευρωπαϊκή εκλογή το 2009. Η ευρωπαϊκή εκλογή προφανώς θα είναι επηρεασμένη από τη συγκυρία στην Ε.Ε. Θα πρέπει να κινηθούμε επί ευρωπαϊκών θεμάτων. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Πιστεύω ότι θα πάρουν έντονα πολιτικό χαρακτήρα οι ευρωεκλογές και κάτι θα δείξουν.
Έχουμε επομένως μια πρώτη δοκιμή που δείχνει ποιο είναι το πολιτικό κλίμα.
Έπειτα από αυτό σε άλλον έναν χρόνο έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και εκεί, παρά την τεράστια εκτίμηση που έχω για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του οποίου υπήρξα και συνεργάτης, εγώ επιμένω να λέω ότι κανείς δεν μπορεί στην πολιτική να καθορίζει την στάση του με βάση τα αισθήματά του, ούτε καν με την εκτίμηση της αξίας των προσώπων. Αυτές οι συγκυρίες αντιμετωπίζονται ανάλογα με την πολιτική ανάγκη και η πολιτική ανάγκη εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι να υπάρξουν εκλογές.


Share