Συνέντευξη στην εφημερίδα "Νίκη", 11 Οκτωβρίου 2007

Δημοσιογράφος: Χ.Κιούπης

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

Έφερες ντόρτια

Τι έφταιξε για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου;

Πολλά έφταιξαν αλλά ο περιορισμός των αιτιών της ήττας σε ένα πρόσωπο, τον Γιώργο Παπανδρέου, και στα λάθη που αυτός έκανε όχι μόνο κρύβει την αλήθεια αλλά υπονομεύει ουσιαστικά την δυνατότητά μας να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές.

Πως κρίνετε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επιμείνει στη διεκδίκηση της ηγεσίας, παρά το γεγονός ότι η διαφορά έναντι της Ν.Δ. είναι της τάξης των τεσσάρων μονάδων;

Είχε και έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία αρκεί να πει γιατί ξοδεύτηκε η πρώτη. Οι ομιλίες του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Εθνικό Συμβούλιο έδωσαν αυτή την εξήγηση αλλά κυρίως έδωσαν την προοπτική της επόμενης μέρας.

Μήπως βιάστηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την πιο βαριά ήττα της ιστορίας του;

Ο Βενιζέλος επέλεξε να παίξει όλο το παιχνίδι σε μια ζαριά. Την άμεση εκλογή αρχηγού υπό το κράτος της ήττας. Η ζαριά ήταν ντόρτια.

Ανέλαβε νωρίς αλλά μπορεί να τα καταφέρει

Με ποια κριτήρια επιλέξατε να υποστηρίξετε τον Γιώργο Παπανδρέου;

Το δύσκολο είναι πάντα να δεις πέρα από τη συγκυρία, πέρα από την τρέχουσα κατάσταση, να δεις τα υπόγεια ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες ανάγκες. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε νωρίτερα αρχηγός απ’ ότι θα έπρεπε. Ο τρόπος σκέψης του, οι προτάσεις του, το όραμά του για τη χώρα, η αυτοκριτική που έκανε, η ειλικρίνεια των προθέσεών του, είναι κριτήρια που εγγυώνται όχι μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει σαφές πολιτικό στίγμα αλλά και θα μπει σε νικηφόρα τροχιά.

Ποια είναι η άποψή σας για το λεγόμενο τρίτο πόλο στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχει τρίτος πόλος γιατί δεν υπάρχει στρατηγικό πολιτικό κενό για να το καλύψει. Τα όρια της επιλογής μας ως προς τις πολιτικές προτάσεις είναι δύο. Ως προς τα πρόσωπα είναι τρεις.

Κυνήγι μαγισσών ή φαντασμάτων

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε τις εκλογές επειδή δεν μπόρεσε να πείσει ή γιατί υπονομεύτηκε από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, το οποίο εκφράζεται από τον Κώστα Σημίτη;

Δίκες προθέσεων δεν κάνω. Αν κάποιος είπε πράγματα με σκοπό να υπονομεύσει, δηλαδή με κακή πρόθεση, και όχι ασκώντας το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης, δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτή η κουβέντα πάντως δεν μου αρέσει καθόλου και δεν θέλω να συμμετάσχω. Πρόκειται για ένα κυνήγι φαντασμάτων για να μην πω μαγισσών και έχω εγγενή απέχθεια σε τέτοιες πρακτικές. Βεβαίως η πολιτική συμπεριφορά του καθενός πρέπει να κρίνεται και οι πολίτες είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν κάποιος από μας με αυτά που λέει βοηθά ή όχι το ΠΑΣΟΚ και κυρίως, την πατρίδα.

Θέλει δουλειά και όχι χαμόγελα… κλόουν

Κατά πόσο κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο, ότι υπάρχει η εντύπωση ότι οι κομματικοί στρατοί είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για σύγκρουση;

Φυσιολογικό είναι αυτό. Τι περιμένετε δηλαδή, να ακονίζονται τα όπλα και μετά να βγάζουμε απλώς ο ένας τη γλώσσα στον άλλον; Η μάχη θα γίνει, θα είναι σκληρή και στο τέλος το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο δυνατό, πιο ενωμένο και πιο ικανό να κερδίσει τις εκλογές.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ, επιμένει να συζητάει για πρόσωπα, με δεδομένο, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ιδεολογική σύγχυση;

Ένα μεγάλο μέρος των στελεχών και των μελών ή φίλων του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή συζητά για πολιτικές. Προσωπικά χαίρομαι πολύ γι’ αυτό γιατί ήταν αυτό ακριβώς που με ενδιέφερε. Δεν μπορεί όμως να απαγορεύσει κάποιος την συζήτηση περί προσώπων. Άλλωστε αυτή ακριβώς η συζήτηση ταιριάζει και στα μέτρα της τηλεοπτικής μας πραγματικότητας.

Ο Τσοβόλας κατήγγειλε τον Ανδρέα για “δεξιά” στροφή όταν αποχώρησε

Κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή του Δημήτρη Τσοβόλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ;

Ο κ.Τσοβόλας εκπροσωπεί αντιλήψεις, ιδέες και προτάσεις οι οποίες δεν αντιστοιχούν στα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, αν βέβαια ένα κόμμα θέλει να είναι ένα κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Έφυγε από το ΠΑΣΟΚ επί Προεδρίας του Ανδρέα Παπανδρέου καταγγέλλοντάς τον μάλιστα για δεξιά στροφή. Αυτό νομίζω λέγεται διάσπαση. Αν έχει αλλάξει γνώμη βέβαια και μας το πει δημοσίως, καλοδεχούμενος. Αλλά η επιστροφή του φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει συμβολικά ως πλήρη άρνηση της μεγάλης προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στον τόπο κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Σημίτη και ειδικά της πρώτης τετραετίας.

Ποιες προϋποθέσεις θέτετε για να γίνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, κόμμα εξουσίας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας. Γι’ αυτό και θα συνιστούσα στους φίλους της ΝΔ να μην ξεχνάνε ότι πρώτον, διαθέτουν πλειοψηφία μόλις 2 βουλευτών στην Βουλή και δεύτερον, αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε ο ελληνικός λαός για να κάνουν ότι δεν έκαναν την πρώτη φορά. Δεν θα έχουν άλλη. Καλό θα ήταν κάποτε να αρχίσουν να δουλεύουν αντί απλώς να περιφέρουν χαμόγελα που τελικά θυμίζουν τα ζωγραφιστά χαμόγελα των κλόουν. Τόσο όμορφα και τόσο ψεύτικα.


Share