Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας, 8 Φεβρουαρίου 2008

Δημοσιογράφος: Άρης Ψύχας

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

Να καταλήξουμε σε πρότασης διακυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις

Κύριε Πάγκαλε, μετά και την ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου, το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακούστηκε ως πιθανό. Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός υπάρχει περίπτωση να πάρει μια τέτοια απόφαση;

Ο κ. Καραμανλής διέλυσε τη Βουλή του 2004 στην οποία διέθετε 165 Βουλευτές, για να αποκτήσει όπως είπε μεγαλύτερη δύναμη, ώστε να επιβάλλει τις «μεταρρυθμίσεις» του. Το επιχείρημα ήταν  εξωφρενικό. Όλοι εγνώριζαν ότι σε καμία περίπτωση με το εκλογικό σύστημα Σκανδαλίδη, το πρώτο κόμμα δεν θα είχε πάνω από 3 ή 4 Βουλευτές πλειοψηφία. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις, πλην της παιδείας, ούτε είχε ξεκινήσει, ούτε είχε προγραμματίσει, ούτε είχε καμία διάθεση να επιβάλλει. Σήμερα προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, όσο η Κυβέρνηση δεν ανατρέπεται από τη Βουλή, θα σήμαινε απόλυτο εξευτελισμό του Πρωθυπουργού και της ΝΔ και γενικότερα του πολιτικού μας συστήματος. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να πιει το ποτήρι μέχρι το τέλος.

Πάντως παρά τα όσα συμβαίνουν η ΝΔ φθείρεται αλλά εξακολουθεί να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης παρουσιάζει απώλειες…

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μία σταθερότητα, αλλά δεν επωφελείται από την κατάρρευση της Ν.Δ. Οι απογοητευμένοι πηγαίνουν στα μικρά κόμματα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, με δεδομένο ότι τα μικρά κόμματα αρνούνται κάθε συνεργασία με τα μεγαλύτερα. Αν οι πολίτες ψηφίσουν απλή διαμαρτυρία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα έχουμε πολιτικό αδιέξοδο.

Η υπόθεση Ζαχόπουλου αλλά και το θέμα της SIEMENS, φαίνεται ότι προκαλούν περαιτέρω τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Υπάρχει μια σχετική ρευστότητα. Θεωρείτε ότι «κινδυνεύει» ο δικομματισμός ως πολιτικό σύστημα γενικότερα, ή μήπως η κρίση είναι πρόσκαιρη;  Πολλοί πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ με τη μορφή που το ξέρουμε, έχει κλείσει τον κύκλο του. Κάποιοι μιλάνε για την αναγκαιότητα ανασύνθεσης  του προοδευτικού χώρου. Παράλληλα άλλα σενάρια θέλουν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, να υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή τμημάτων των δυο μεγάλων κομμάτων κατά τα πρότυπα του Συνασπισμού της Γερμανίας. Μπερδεμένα πράγματα…

Θεωρώ ότι η ερώτησή σας αποδίδει τη σύγχυση που επικρατεί αυτή τη στιγμή γενικότερα. Υπάρχουν σκάνδαλα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και δραστικά από τη δικαιοσύνη, όλα χωρίς εξαίρεση. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Στην ηγεσία της δικαιοσύνης υπάρχουν στρατευμένοι εγκάθετοι της Κυβέρνησης που προσπαθούν να προστατεύσουν τη δεξιά. Πρώτη ανάγκη είναι η προστασία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτική έρευνα και γι΄ αυτό η Ν.Δ. πρέπει να πάψει να παρεμποδίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Να πάψει να φενακίζει. Τώρα, για το κομματικό σύστημα όπως το ξέρουμε το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει υπεύθυνη πρόταση νέου εκλογικού νόμου. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης είναι ριζική παρέμβαση στο υφιστάμενο πελατειακό σύστημα. Οι άλλοι επιδιώκουν απλώς την αύξηση της μικροκομματικής τους επιρροής. Εμείς μιλούμε για το μέλλον. Οι άλλοι κοιτάνε το μαγαζάκι τους. Ας μας κρίνουν επιτέλους αντικειμενικά οι πολίτες.

Επειδή το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και σε συνδυασμό με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, γίνεται εντονότερη η συζήτηση για τις επιδιώξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, για το ρόλο των ΜΜΕ και για την αυτονομία της πολιτικής, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία σας. Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο άμεσο ή στο απώτερο  μέλλον,  προσπάθεια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή τμημάτων από τα δυο μεγάλα κόμματα κατά τα πρότυπα του συνασπισμού στη Γερμανία; Θεωρείτε ότι κερδίζουν έδαφος τέτοιες απόψεις σε μερίδα στελεχών του Κινήματός σας;

Τα μεγάλα συμφέροντα, όπου υπάρχει οικονομία της αγοράς, επιδιώκουν τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό της πολιτικής ζωής. Ας αρχίσουμε από αυτά  που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι. Έχουμε προτείνει στη Ν.Δ. μία πανεθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου για τη δημοκρατία, που προέρχεται από τη συνδυασμένη επίθεση μεγάλων συμφερόντων και ΜΜΕ, κυρίως τηλεόρασης, με στόχο την υποταγή του πολιτικού κόσμου. Ας απαντήσουν οι άλλοι θετικά και επιτέλους ας πάρουν θέση πάνω στην πρωτοβουλία μας.

Είστε από τα πλέον έμπειρα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση της SIEMENS, βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά οι πληροφορίες που διακινούνται θέλουν στελέχη και από δυο μεγάλα κόμματα να έχουν λάβει «δωράκια» της εταιρείας…

Βαριέμαι τα κουτσομπολιά. Όταν υπάρξουν ονόματα και γεγονότα θα πάρω θέση. Το ΠΑΣΟΚ θέλει την αλήθεια, όποια και είναι αυτή.

Η απόφαση μη ίδρυσης του Ομίλου Προβληματισμού από τον Ευαγ. Βενιζέλο,  αποκαθιστά την εσωτερική ηρεμία στο κόμμα σας. Τη χαρακτηρίζετε ως κίνηση τακτικής;

Αφού αποκαταστάθηκε η ηρεμία, γιατί να τη διαταράξουμε;

Αλήθεια, η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και οι χειρισμοί του μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου σας βρίσκουν σύμφωνους;

Υποστηρίζω το Γιώργο Παπανδρέου και την εντολή που του δόθηκε πρόσφατα από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Αν έχω αντιρρήσεις για τους χειρισμούς, τις εκφράζω στο Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο όπου μετέχω. Αν έχω μείζονα διαφωνία που δημιουργεί πολιτικό ζήτημα, θα το μάθετε έγκαιρα και εν πάση περιπτώσει σίγουρα στο Συνέδριο.

Τι περιμένετε από το επικείμενο Συνέδριο;

Μία συνολική, προωθημένη και ρεαλιστική ταυτόχρονα πρόταση διακυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ανοίξει μία προοπτική που θα βγάλει τη χώρα από την κακομοιριά και τη μεμψιμοιρία.

Κύριε Πάγκαλε, θα αλλάξουμε για λίγο τη θεματολογία της συνέντευξης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την άποψη που εξέφρασε ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που τάχθηκε υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας. Θέση που ερμηνεύτηκε ως «στροφή» στις θέσεις του κ. Σημίτη. Πώς τη σχολιάζετε;

Όπως ξέρετε υποστήριξα επί χρόνια την άποψη ότι η Τουρκία δεν είναι και δεν θα είναι πριν περάσουν πολλές δεκαετίες ώριμη για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το ήξεραν βέβαια και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το θέμα ήταν πάντα να δοθεί  στην Τουρκία ο τίτλος του υποψηφίου που η τουρκική ηγεσία είχε ανάγκη για εσωτερικούς λόγους.  Όπως ξέρετε εγώ αντιστάθηκα επί χρόνια όχι πάντα με την πλήρη αλληλεγγύη του τότε Πρωθυπουργού και των άλλων μελών της Κυβέρνησης. Η στάση αυτή οδήγησε στο Ελσίνκι. Το Ελσίνκι δεν είναι η άρνηση της πολιτικής του βέτο. Είναι η ολοκλήρωση της πολιτικής του βέτο. Στο Ελσίνκι αίροντας το βέτο κερδίσαμε την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  Τώρα αυτό που έλεγα εγώ πριν από 20 χρόνια το υιοθετεί ένας μεγάλος αριθμός από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χαίρομαι γιατί το είδε και ο κ. Σημίτης.


Share