Συνέντευξη στον "Ελεύθερο Τύπο", 18 Ιουνίου 2008

Δημοσιογράφος: Γ.Καμπουράκης

Τίτλος

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Πρέπει να δούμε τα τανκς πρώτα;

Γιατί έχουμε σταματήσει να συζητάμε επί της ουσίας για τα εθνικά θέματα; Τα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό; Στην Τουρκία γίνονται πράγματα που δεν γνωρίζουμε πλέον.

Θεωρώ ότι απέναντι στην Τουρκία δεν πρέπει η Ελλάδα να έχει μονάχα απόψεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Πρέπει να έχουμε άποψη για την Τουρκία.

Θα μου πείτε να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά τους; Όχι, δεν είναι έτσι. Αλλά να ασχοληθούμε με το αν μία χώρα, η οποία η ιδία, αυτοβούλως, έχει περιέλθει σε μία θέση συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοδοξεί να γίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως… Θα έπρεπε λοιπόν, κατά την άποψή μου, κάπου να πάρουμε αυτή τη πρωτοβουλία και να ασχοληθούμε με την κατάσταση στην Τουρκία.

Θεωρώ αφελέστατη την άποψη δηλαδή ότι «Και τι μας ενδιαφέρουν τώρα οι Τούρκοι;  Ας συμβεί ό,τι είναι να συμβεί». Τίποτα απ’ ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία δεν είναι αδιάφορο για την Ελλάδα.

Φοβόσαστε αποσταθεροποίηση;

Δεν φοβάμαι τίποτα. Αλλά η αποσταθεροποίηση είναι εκεί. Είναι εν εξελίξει. Δηλαδή πρέπει να δούμε τα τανκς να βγαίνουν από τις πύλες του στρατοπέδου για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα; Δεν ακούμε τις μηχανές οι οποίες αυτή τη στιγμή καθαρίζονται, επισκευάζονται και λιπαίνονται ενόψει αυτής της εξόδου;

Και το Σκοπιανό, όμως, με αυτόν τον τρόπο το προσεγγίζουμε.

Στη Δημοκρατία των Σκοπίων γίνεται αυτή τη στιγμή η συμπληρωματική εκλογή. Ας ευχηθούμε να πάνε όλα ομαλά, να λειτουργήσει το σύστημά τους, να έχουν μία υπεύθυνη κυβέρνηση. Από τη στιγμή που έχουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση, γιατί να έχουμε τόση αγωνία; Αυτοί θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θέσεις που υιοθετήθηκαν από τους δύο αυτούς Οργανισμούς είναι δεδομένες, από εκεί και μετά ας έρθουν στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον ΟΗΕ ακόμα καλύτερα, που υπάρχει και ανοιχτή διαδικασία, να πουν ότι εγώ κάνω την εξής πρόταση για να βγω από το πρόβλημά μου με την Ελλάδα. Οπότε και εμείς βεβαίως θα ενισχύσουμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τη διεθνή τους καταξίωση και την είσοδό τους στους δύο αυτούς Οργανισμούς που τους ενδιαφέρουν. Εάν δεν το κάνουν, θα μείνουν απέξω. Είναι πολύ απλό.


Share