Ομιλία στη Συνεδρίαση ΠΕ' της Συνόδου Β' της ΙΒ' Περιόδου την 11η Φεβρουαρίου 2009 επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις»

Ομιλία στη Συνεδρίαση ΠΕ’ της Συνόδου Β’ της ΙΒ’ Περιόδου την 11η Φεβρουαρίου 2009

επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται μέσα σ’ ένα θόρυβο που θα μπορούσε να προδιαθέσει για μία θετική αντιμετώπισή του, γιατί υποτίθεται ότι είναι μία έκτακτη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών, μία συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης που διατρέχει αυτή τη στιγμή η οικονομία και η κοινωνία της χώρας μας.
Υπάρχουν, βέβαια, επιμέρους θέματα τα οποία δεν άκουσα να απαντώνται με επάρκεια από τον παριστάμενο κύριο Υπουργό. Για παράδειγμα, όσον αφορά αυτό το ΕΣΠΑ, υπάρχει δύο χρόνια τώρα. Γιατί είναι μηδενική η απορρόφηση; Αν κάτι υπάρχει θεμελιακό, θα έπρεπε να το τροποποιήσουμε. Εάν δεν υπάρχει τίποτα θεμελιακό, τότε τι θα συμβεί κοσμοϊστορικό, θαυματοποιό, αν θέλετε; Τι θα επέλθει; Η μαγική ράβδος; Και αυτή ποια είναι που θα μας οδηγήσει στο να αρχίσει η απορρόφηση που δύο χρόνια τώρα δεν γίνεται;
Το ίδιο θα έλεγα και για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου νέου θεσμού, του «ΝΟΜΟΣ ΑE» Μα, κάνατε τον «ΔΗΜΟΣ ΑE» Δεν τον κάνατε; Και ο «ΔΗΜΟΣ ΑE» εδώ και χρόνια είναι εντελώς ανενεργός. Νομίζω κατ’ αρχάς ότι δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα. Εκτός και αν ο κύριος Υπουργός μπορεί να μας δώσει μία διεύθυνση –όχι πρόσωπα που εισπράττουν αμοιβές, τις προσωπικές τους διευθύνσεις και τα τηλέφωνά τους, γιατί τέτοιους μπορούμε να βρούμε με μεγάλη ευκολία- όπου θα βρούμε υπαλλήλους οι οποίοι κάθονται στα κομπιούτερ και επεξεργάζονται προγράμματα που εμπίπτουν στο σκοπό αυτού του φορέα που ίδρυσε η Κυβέρνηση, αλλά τον άφησε στο περιθώριο, εκεί σ’ αυτό το τεράστιο νεκροταφείο ιδεών και προτάσεων, όπου σαπίζουν τόσες και τόσες πρωτοβουλίες της, ενώ ανθούν και ευδοκιμούν τα στελέχη τα οποία εισπράττουν ως εκ τούτου αμοιβές.
Και έρχεται τώρα να φτιάξει νέο Οργανισμό, τον «ΝΟΜΟΣ ΑΕ». Δεν έπρεπε πρώτα να αφήσουμε να λειτουργήσει ο «ΔΗΜΟΣ ΑΕ», να δούμε τι θα κάνει και όταν πλέον συμπεράνουμε ορισμένα πράγματα, είτε θετικά, είτε αρνητικά, να προχωρήσουμε στην παραπέρα βαθμίδα;
Αυτά και άλλα πολλά γίνονται περί διαφόρων θεμάτων, άρρητα, απόρρητα, μερικά πολύ αμφισβητήσιμα –εκεί στα ξενοδοχεία βρίθουν οι φωτογραφίες και τα «ενσταντανέ»- και με λίγη σάλτσα, θα μου το επιτρέψουν οι Κρήτες συνάδελφοι και το κερασάκι από Κρήτης για το οποίο κανείς δεν έχει αντίρρηση εν πάση περιπτώσει.
Και ερχόμαστε εδώ να δεχθούμε –υποτίθεται- ότι αυτό είναι αυτό που η Κυβέρνηση καταθέτει ως συνεισφορά στην πανεθνική –υποτίθεται- προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Εγώ έχω να κάνω ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ, και θα σας παρακαλέσω να μην το θεωρήσετε ως προσωπική κριτική, διότι γνωρίζετε ότι και συμπάθεια σας έχω και εκτίμηση ιδιαίτερη. Εάν το πράγμα ήταν τόσο αξιόλογο και τόσο σημαντικό, δεν έπρεπε ο ίδιος ο κύριος Υπουργός, ο κ. Παπαθανασίου, να βρει τον τρόπο να έρθει δύο, τρεις ώρες στη Βουλή και να μας μιλήσει περί του νομοσχεδίου αυτού; Να μην το κάνει κατ’ ανάγκη σήμερα, γιατί σήμερα γνωρίζω ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, υφίσταται φρικτές δοκιμασίες, σατανικά βασανιστήρια, απ’ αυτόν τον άξιο συνεχιστή της Ιεράς Εξέτασης, το φρικτό Αλμούνια, ο οποίος αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τον βασανίζει κάπου μέσα στις ομίχλες των Βρυξελλών!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Το πρόβλημά μου δε με τον Αλμούνια είναι το εξής: Δεν είναι γιατί κάνει αυτά που κάνει ο Αλμούνια στον κ. Παπαθανασίου. Αυτή είναι η δουλειά του. Όμως, γιατί τον αγαπήσατε ξαφνικά εσείς τόσο πολύ το 2004; Θυμάμαι μία ηλικιωμένη συμπολίτισσα μου, η οποία παρακολουθούσε από την τηλεόραση την πολιτική κίνηση και μου λέει «αυτός ο «Μανιαμούνια» -πώς τον λένε- Νέα Δημοκρατία είναι, παιδάκι μου;».
Είχε εκπλαγεί από την προβολή που του γινόταν από τους Υπουργούς σας και από τον ενθουσιασμό σας. Διότι ο Αλμούνια δεχόταν τις προτάσεις σας, τας προκύπτουσας από την απογραφή, λες και υπάρχει επίτροπος που δεν θα δεχθεί ποτέ μια κυβέρνηση η οποία οικειοθελώς έρχεται και λέει στον επίτροπο «Βάλε μου το μαχαίρι στο λαιμό. Αυτοχειριάζομαι. Ομολογώ ο ίδιος ότι έχω ελλείμματα και υπερβάσεις στον προϋπολογισμό.»
Ο Αλμούνια, λοιπόν, εκείνης της εποχής ήταν καλός, καίτοι ήταν σοσιαλιστικής προέλευσης. Τώρα έχει γίνει φρικτός και άδικος και φαίνεται ότι αρνείται σθεναρά να σας δώσει το περιθώριο των δύο ετών το οποίο ζητάτε. Επομένως βρίσκεστε μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, γιατί σε λίγους μήνες μετά την κατάπτωση και την αποτυχία της απόπειρας να καταρτίσετε προϋπολογισμό, μερικούς μήνες μετά την εισαγωγή του σχεδίου, το οποίο –υποτίθεται- διορθώνει την κατάσταση και δίνει κάποια δυνατότητα να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος με κάποιον τρόπο, έρχεται η επιτροπή, αρνείται τη συνεργασία της και βρίσκεστε στο κενό. Και ευρισκόμενοι στο κενό, μιλάτε περί εθνικής συναινέσεως και συνεργασίας.
Τι ακριβώς θέλετε από εμάς; Να συμφωνήσουμε σε κάτι, αντιλαμβάνομαι.
Κατ’ αρχάς, είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Μετά από πέντε –σχεδόν- χρόνια ανακαλύψατε ότι υπάρχει Αξιωματική Αντιπολίτευση σε αυτόν τον τόπο, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποτελείται από ανθρώπους σαν τους άλλους, ότι δεν είμαστε, όπως τόσα χρόνια μας λέγατε, ούτε κοινοί λωποδύτες ούτε εκ συστήματος ψεύτες ούτε διεστραμμένοι ούτε στο περιθώριο των αξιών αυτού του έθνους, αλλά ότι και εμείς, τέλος πάντων, κάτι αξίζουμε και κάποια απήχηση έχουμε στην κοινωνία μας και επομένως χρειάζεται να ασχοληθείτε και μαζί μας.
Όμως, μας ζητάτε να συμφωνήσουμε. Δεν ξέρω και αν μας ζητάτε, γιατί άλλοι λένε ότι το ζητάτε από εμάς και άλλοι ότι ζητάτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει πλήρης σύγχυση στις μέρες που περνάμε.
Αυτοί που μας το ζητάτε -ας πούμε ο κ. Αβραμόπουλος, αν ζητάει από εμάς και όχι από τον Πρωθυπουργό του να συμφωνήσουμε με κάτι στην οικονομική πολιτική- με τι ακριβώς μας ζητάτε να συμφωνήσουμε; Αυτό το νομοσχέδιο είναι το σχέδιό σας για την οικονομία; Με αυτό το νομοσχέδιο εκστρατεύσατε στις Βρυξέλλες, για να πείσετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη του νομισματικού συστήματος ότι είστε ικανοί να διαχειριστείτε την τύχη της χώρας; Δεν το βλέπετε ότι το πράγμα δεν πάει πια; Δεν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τον εαυτό σας;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα πάω στα δεκαπέντε λεπτά. Μην ανησυχείτε.
Θέλω να σας πω κάτι. Εν πάση περιπτώσει, ιδέες δεν έχετε. Προτάσεις δεν έχετε. Ενότητα ιδεολογική και πολιτική δεν έχετε. Τουλάχιστον, τη δουλειά αυτή που σας ανέθεσε ο ελληνικός λαός δεν προσπαθείτε να την κάνετε με κάποιο τρόπο εύσχημα; Εύσχημα να κάνετε αυτό που είναι το στοιχειώδες, δηλαδή να πηγαίνετε εκεί που πρέπει την ώρα που πρέπει.
Άκουσα ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση Σουφλιά! Ότι είναι της επιρροής του ο κ. Παπαθανασίου και δεν ξέρω και ποιος άλλος. Θέλω να καταθέσω τον κατάλογο όλων των συμβουλίων χωροταξίας, περιβάλλοντος και δημοσίων έργων που έγιναν από το 2004. Είναι δεκαεννέα συνολικά. Ο Υπουργός Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων της Ελλάδας, κ. Σουφλιάς, δεν έχει πάει ούτε σε ένα. Δεν αξίωσε να δείξει το πρόσωπό του στους συναδέλφους του. Προφανώς, θα έχει καταντήσει στους ευρωπαϊκούς κύκλους ανέκδοτο ο Σουφλιάς, ο οποίος από το 2004 είναι απών. Αυτό το λέτε εσείς Κυβέρνηση;
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Πάγκαλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είναι ασήμαντο για εσάς το θέμα των δημοσίων έργων, όπου πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα που παίρνουμε από την Κοινότητα στα Προγράμματα Σύγκλισης;
Είναι ασήμαντο για εσάς το πρόβλημα της χωροταξίας, όπου η χώρα είναι καθυστερημένη σε σχέση με όλες τις άλλες όπου έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες, πολλές απ’ αυτές έχουν αποτύχει και μερικές απ’ αυτές χρηματοδοτούνται από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Είναι ασήμαντο για σας το πρόβλημα του περιβάλλοντος, όπου κατά σύμπτωση διαπρέπει εκλεκτός Έλλην Επίτροπος, ο κ. Δήμας, από την παράταξή σας; Τι είναι αυτός ο «αυτοκράτωρ» των δημοσίων έργων, αυτός ο τελευταίος «άρχοντας των Βαλκανίων», ο οποίος απαξιώνει να δείξει το πρόσωπό του στα Συμβούλια Υπουργών;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι παρούσα, κύριε Πάγκαλε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ορίστε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι παρούσα. Μην λέτε ότι εάν δεν πάει ο Υπουργός, δεν πάει η Ελλάδα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Ρουσόπουλε, εγώ δεν είπα ότι δεν πήγε ο Υφυπουργός. Ξέρετε πολύ καλά –και δεν είναι επιχείρημα αυτό και λυπάμαι που το χρησιμοποιείτε- ότι σ’ αυτά τα συμβούλια πάνε οι Υπουργοί.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση είναι παρούσα και η χώρα είναι παρούσα, κύριε Πάγκαλε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν είναι απάντηση αυτή, κύριε Ρουσόπουλε. Αυτή είναι απάντηση για να την χρησιμοποιείτε στα τσιράκια σας μέσα στο αυταρχικό πλαίσιο που έχετε δημιουργήσει σ’ αυτή τη χώρα, χωρίς να ντρέπεστε. Διότι, εάν είχατε στοιχειώδη ευρωπαϊκή ευαισθησία, θα ξέρατε ότι πάει ο Υπουργός ο ίδιος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητάω το λόγο επί προσωπικού.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θέλετε να σας φέρω τον κατάλογο να δείτε ποιοι ήταν οι άλλοι που κάθονταν στο ίδιο τραπέζι για να δείτε αν υπήρχαν άλλοι Υφυπουργοί και να μου εξηγήσετε γιατί ο Σουφλιάς της Μεγάλης Ελλάδος δεν πηγαίνει και οι άλλοι πηγαίνουν;
Θα έπρεπε να ντρέπεστε για την κατάσταση, στην οποίαν έχετε περιαγάγει τη χώρα. Και μας δίνετε δικαιολογίες αυτού του είδους. Τίποτα δεν διδάσκεστε. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Γι’ αυτό διασπάσθε, γι’ αυτό διαλύεστε, γι’ αυτό οδηγείτε τη χώρα μαζί σας -όσο καιρό μένετε- προς τη σύγχυση και την καταστροφή.
Έχω ένα ευχάριστο νέο τώρα, γιατί δεν θέλω να γίνομαι δυσάρεστος: Σήμερα από το πρωί σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η φήμη ότι εντός των ημερών –μάλιστα μετά τη συζήτηση για την οικονομία που θα έχουμε μεθαύριο- προκηρύσσονται εκλογές. Οψόμεθα. Μακάρι. Ο Θεός να λυπηθεί την Ελλάδα!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Πάγκαλε, έχετε και ρητορική δεινότητα και λεξιλόγιο καλό. Κάποια στιγμή είπατε για «τσιράκια». Γι’ αυτή τη λέξη επιμένετε ή θέλετε να διαγραφεί;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν απευθυνόμουν σε συναδέλφους, κύριε Πρόεδρε. Απευθυνόμουν σε άλλα άτομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σε άλλα άτομα. Όταν, όμως, λέτε τα «τσιράκια» της Κυβέρνησης …
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Οι κυβερνήσεις έχουν «τσιράκια», κύριε Πρόεδρε. Είναι γνωστό αυτό. Δεν απευθύνομαι προφανώς σε συναδέλφους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δηλαδή, εσείς είχατε «τσιράκια» ως κυβέρνηση;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας είχαν τσιράκια. Εσείς είχατε και παρακρατικά τσιράκια στο παρελθόν. Και χούντες είχατε και διάφορα άλλα. Τα «τσιράκια» είναι λίγο, κύριε Πρόεδρε, μπροστά σε αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν της παρατάξεώς σας. Δεν εννοούσα τους συναδέλφους και εδώ θέλω να μείνει το θέμα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο επί προσωπικού;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Ρουσόπουλε, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά τη διευκρίνηση του κ. Πάγκαλου, που δεν αναφέρεται σε συναδέλφους, θα μείνω μόνο στο δεύτερο ήμισυ.
Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του. Βεβαίως ο κ. Πάγκαλος έχει τη δική του άποψη περί το αν οι κυβερνήσεις έχουν ή δικαιούνται να έχουν «τσιράκια». Θα πρέπει να ερμηνεύσει τι εννοεί διότι η έννοια, εάν την πάρουμε από τους Βυζαντινούς χρόνους, είχε μεν μια θετική διάσταση -είναι τα παιδιά εκείνα που εργάζονταν σε ένα εργαστήριο, προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια εργάτες και εν συνεχεία και τα ίδια έμποροι ή επιχειρηματίες- εάν, όμως, της δώσουμε τη διάσταση της καθομιλουμένης σήμερα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει μια πολύ αρνητική φόρτιση. Εγώ, λοιπόν, ως Βουλευτής και ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας δεν δέχομαι ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση είχε ή έχει ή χρησιμοποιεί οπουδήποτε «τσιράκια».
Κλείνω λέγοντας, σε ό,τι αφορά την αναφορά που έκανε ο κ. Πάγκαλος -και το επαναλαμβάνω για να καταγραφεί στα Πρακτικά- πως η Κυβέρνηση ήταν παρούσα και είναι παρούσα σε όλα τα φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπουδήποτε. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος είναι παρών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος σε όλα τα συμβούλια είναι παρών. Άρα, λοιπόν, το ότι η Κυβέρνηση και η Ελλάδα είναι απούσα, δεν είναι αληθές.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Ρουσόπουλε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Πάγκαλε, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Είναι προφανές πως η λέξη «τσιράκια», η οποία είναι ευρύτατα χρησιμοποιούμενη από το λαό μας και σε συζητήσεις μεταξύ πολιτών –και δεν οφείλουμε να μιλούμε την καθαρεύουσα εδώ ή κάποια γλώσσα των σαλονιών- εννοεί ανθρώπους, οι οποίοι για κομματικό και οικονομικό συμφέρον ακολουθούν ένα κόμμα. Αυτό υπάρχει. Όλα τα κόμματα έχουν τέτοιους οπαδούς, ακόμη και αυτά που δεν ασκούν την εξουσία και προφανώς είχε και η Νέα Δημοκρατία. Και μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία είχε και ένα παρελθόν, το οποίο είναι γνωστό, διότι κυβερνούσε τον τόπο μέχρι το 1981, η αντίστοιχος, τέλος πάντων, παράταξις. Όχι πάντα η Νέα Δημοκρατία, η ΕΡΕ, διάφορα κόμματα.
Εδώ, όμως, ο κ. Ρουσόπουλος πιστεύω ότι αντέδρασε υπερβολικά και αντιδρά όχι σε μένα αλλά στους εκατοντάδες τίτλους που έχω δει στον Τύπο. Έχω δει εκατοντάδες φορές τη φράση «τα τσιράκια του Ρουσόπουλου». Δεν ξέρω τώρα γιατί το έγραφαν αυτοί που το έγραφαν αλλά προφανώς αυτό εγράφη και εγώ δεν είμαι υπεύθυνος.
……………………

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν είναι σε θέση να κρίνει τους συναδέλφους του. Σε αίθουσα δημοτικού είμαστε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σε θέση και δεν θα με διακόψετε, κύριε Πάγκαλε. Αρκετά σας έχουμε υποστεί εδώ μέσα. Θα υπακούσετε τους κανονισμούς τους Κοινοβουλίου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Αφήστε με εμένα και κοιτάξτε τα χάλια σας. Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Κοιτάξτε τα χάλια σας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ είμαι στο Βήμα, έχω το λόγο. Οφείλει να με ακούσει χωρίς να διακόπτει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα σας παρακαλούσα οι προσωπικές αναφορές να μην συνεχιστούν για να μην προκληθεί…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να λάβει το λόγο επί προσωπικού στην συνέχεια, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει την δυνατότητα να πάρει κανονικά το λόγο ο κ. Πάγκαλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με τρόπο απαράδεκτο εξετράπη σε ύβρεις ξένες προς το κοινοβουλευτικό ήθος εναντίον της Κυβέρνησης και εναντίον συγκεκριμένων Υπουργών. Είπε απαράδεκτα πράγματα για τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Σουφλιά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τι είπα δηλαδή;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαράδεκτα πράγματα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ποιο είναι το απαράδεκτο; Αφού απουσιάζατε, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μειωτικά, υβριστικά, προσβλητικά που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τίποτα δεν ξέρετε. Τι δηλαδή; Για πείτε μου.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει τακτική και ενεργό παρουσία. Σε όλα τα θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ο Σουφλιάς πάει;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πουθενά δεν γράφεται ότι κωλυομένου του Υπουργού δεν μπορεί να τον αναπληρώνει ο αρμόδιος Υφυπουργός.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δέκα εννιά φορές, κύριε συνάδελφε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ εντολή του και σε πλήρη συνεργασία μαζί του.
Κύριε Πρόεδρε, θα τον ανακαλέσετε στην τάξη;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Τώρα θα κάνεις και τον Πρόεδρο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Πάγκαλε, σας παρακαλώ, μην κάνετε διακοπές. Αμέσως μετά μπορείτε να έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι στο Βήμα, κύριε Πρόεδρε, και θα παρακαλέσω να μου δώσετε το δικαίωμα να ακουστώ. Εγώ θα σταματήσω μέχρι να σιωπήσει ο «θορυβοποιός», κύριος Πάγκαλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα παρακαλούσα να μην γίνονται διακοπές. Κύριε Πάγκαλε, θα έχετε την δυνατότητα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν σταματήσετε τον θόρυβο, τότε θα συνεχίσουμε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Να μιλάω εγώ στο κενό;
………………………

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, κύριε Πάγκαλε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς θέλω να πω στον αξιοσέβαστο εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας ότι αν εγώ χρησιμοποίησα ύβρεις ή απαράδεκτες εκφράσεις, δεν είναι δική του δουλειά για να το κρίνει. Δεν μπορεί ο καθένας από εμάς να κρίνει με τα δικά του κριτήρια και αισθητήρια, τους υπολοίπους. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του, όπως νομίζει.
Υπήρχε Προεδρείο. Ο Αντιπρόεδρος κ. Σούρλας μου έκανε την παρατήρηση ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη λέξη «τσιράκι» και τη συζητώ αυτήν την παρατήρηση, αλλά καμμία άλλη παρατήρηση δεν μου έκανε. Εάν ο Πρόεδρος θεωρούσε ότι υπήρχε απαράδεκτη συμπεριφορά του ομιλητή, έπρεπε να με διακόψει και να μου πει, σας παρακαλώ κύριε Πάγκαλε, μη μιλάτε έτσι!
Επί της ουσίας τώρα. Τι είπα εγώ; Είπα το πολύ απλό και το είπα μόνο για τον κ. Σουφλιά. Όχι ότι εγώ είμαι οπαδός του κ. Σουφλιά, αλλού βρίσκονται οι οπαδοί του κ. Σουφλιά, σε άλλο κόμμα είναι οι προσωπικοί οπαδοί του κ. Σουφλιά, όπως είναι φυσικό, δεν είναι στην παράταξη τη δική μας. Είναι ακραίο παράδειγμα ο κ .Σουφλιάς και γι’ αυτό τον χρησιμοποίησα. Εάν θέλετε και σε μιαν άλλη συζήτηση, να σας φέρω και για τους άλλους Υπουργούς σας τι έκαναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και άκουσα την άποψη ότι όπως γίνεται με θρασύτητα, θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Πρόεδρε, στη Βουλή, ο Υφυπουργός αντικαθιστά πλήρως τον Υπουργό, γιατί έτσι λένε οι κείμενες διατάξεις. Σαν να μην υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικής ευαισθησίας, σαν να μην υπάρχει θέμα σεβασμού προς τους άλλους, σαν να μην πέρασαν εννέα Προεδρεία από αυτό το Συμβούλιο, όπου κάθε ένα από αυτά διεκδικούσε να έχει τον Έλληνα Υπουργό σε μια γωνία, για να τον δουν επιτέλους πώς είναι, δεν τον έχουν δει ποτέ και ο Υπουργός αυτός επί έξι χρόνια αρνείται να προσέλθει. Και μου λέτε ότι αυτό είναι φυσιολογική πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά και ότι έτσι πρέπει να πράττουν οι Υπουργοί και ότι έτσι έπρεπε να πράτουν και επί προηγούμενα όλοι οι άλλοι Υπουργοί που προσέρχονταν –ο Ράλλης, ο ένας, ο άλλος- στα Συμβούλια; Αυτό είπα, κύριε Πρόεδρε.
Τώρα, όσο για τις συναινέσεις και τα πράγματα αυτά, αν υπάρχει αναταραχή, δεν υπάρχει διότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τη χώρα άνω-κάτω. Εγώ σήμερα το πρωί πολύ νωρίς ενοχλήθηκα από δημοσιογράφους, οι οποίοι μου έλεγαν και τις πηγές τους και οι πηγές τους αυτές ήταν όλες της Νέας Δημοκρατίας στελέχη ή Υπουργοί. Ας κάνει και ο συνάδελφος κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι και πρώην δημοσιογράφος και επομένως έχει ειδικές προσβάσεις φαντάζομαι, την ίδια έρευνα, ας πάρει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους τι φήμες διατρέχουν την πόλη αυτήν τη στιγμή και ποιος τις θέτει σε λειτουργία και εάν μου βρει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που πήρε τηλέφωνο κάποιον δημοσιογράφο και του είπε: «Ξέρεις θα γίνουν εκλογές», θα ομολογήσω πράγματι ότι με άδικο τρόπο προσέγγισα το πρόβλημα.

Share