Συνέντευξη στην εφημερίδα "Real News", 1/3/2009

Δημοσιογράφος: Β.Σκουρής

Τίτλος Πρώτης Σελίδας

“Να μην αποδράσει ο Καραμανλής από τις εκλογές”

Θυμωμένος, λέει, εμφανίστηκε  ο  πρωθυπουργός  με  την  δραπέτευση  Παλαιοκώστα…

Μα κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να θυμώνει; Πρωθυπουργός είναι δεν είναι θαμώνας καφενείου για να τσαντίζεται, να παραγγέλνει ένα ούζο παραπάνω και να βρίζει την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τον κόσμο όλο. Βλέπουμε ξανά το έργο που είδαμε σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα. Ο Πρωθυπουργός θυμώνει, στεναχωριέται, έχει δηλαδή διάφορες θυμικές αντιδράσεις αλλά στο επίπεδο της ορθολογικής και αποτελεσματικής δράσης δεν κάνει τίποτα.

Εκτιμάτε  ότι  ο  κ. Καραμανλής  θα  προχωρήσει  σε  πρόωρες  πριν  τις  ευρωεκλογές;

Φοβάμαι ότι ο Καραμανλής υποφέρει από την γνωστή ψευδαίσθηση των Πρωθυπουργών. Νομίζει ότι θα είναι για πάντα Πρωθυπουργός.

Θα  ηγηθεί  ο  ίδιος  της  Νέας  Δημοκρατίας;

Αυτό αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως, γενικά, καλό θα ήταν εκείνος που είχε την ευθύνη όσων έγιναν να είναι εκείνος που θα κριθεί στις εκλογές. Όπως θα θυμάστε κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ δοκιμάσαμε αυτό το κόλπο αλλά μας οδήγησε δικαίως σε απανωτές ήττες.

Σε  περίπτωση  ήττας  θα  παραμείνει; Και  ποιόν  θεωρείτε  πιο  επικίνδυνο  διάδοχο  για  σας, την  κυρία  Μπακογιάννη, τον  κ. Αβραμόπουλο  ή  τον  κ. Σαμαρά;

Πριν από λίγο καιρό οι ερωτήσεις αφορούσαν τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση νέας ήττας. Πώς αλλάζουν οι καιροί, κ.Σκουρή. Τώρα πρέπει εμείς να λέμε την γνώμη μας για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στη ΝΔ. Πολύ φοβάμαι ότι η ΝΔ θα επιφυλάξει στον κ.Καραμανλή πολύ χειρότερη μοίρα απ’ αυτή που είχαν οι πρώην Πρωθυπουργοί μέχρι σήμερα. Επικίνδυνος διάδοχος για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κανένας από αυτούς που αναφέρετε. Θα ήταν κάποιος που πραγματικά θα επιδίωκε πέραν μιας συγκεκριμένης εκλογικής συγκυρίας να δώσει στη Δεξιά τα χαρακτηριστικά εκείνα που της εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη σχεδόν του μισού ελληνικού λαού.

Σε  περίπτωση  μη  αυτοδυναμίας  προτείνετε  εκ  νέου  κάλπες;

Όχι εξ ανάγκης. Καταρχήν η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απίθανη εξέλιξη. Αλλά αν δεν είναι εφικτή η αυτοδυναμία, τότε γιατί να μη δοκιμάσουμε τον σχηματισμό μιας συμμαχικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα; Άλλωστε θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Συνασπισμός αν κληθούν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία κοινού προγράμματος.

« Δρακουμέλ»  σας  αποκάλεσε  ο  κ. Τσίπρας…

Κοιτάξτε, εγώ ανήκω σε μια άλλη γενιά που διάβαζε Μικρό Ήρωα. Τον Γιώργο Θαλάσση, που εξύμνησε κι ο Κηλαηδόνης. Δεν είμαι εξοικειωμένος με τα στρουμφάκια. Νομίζω όμως ότι αυτά είναι μικρά και βαθυγάλαζα. Αν ο κ.Τσίπρας φαντάζεται τον εαυτό του ως γαλάζιο στρουμφάκι ορθώς βλέπει εφιάλτες με τον Δρακουμέλ.

Η  επανεκλογή  της  κυρίας  Παπαρήγα  στην  ηγεσία  του  ΚΚΕ  τι  σημαίνει  κατά  τη  γνώμη  σας;

Το 1949 όταν το ΚΚΕ υπέστη συντριπτική και απόλυτη ήττα, η ηγεσία του εξακολουθούσε να μιλά περίπου σαν να είχαν νικήσει. Το ΚΚΕ έχει μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη στρατηγική. Χτίζει το δικό του κόσμο, όπως μια θρησκευτική σέχτα, κι εκεί αισθάνεται απόλυτα ασφαλές.

Συναίνεση  στον  κ. Καραμανλή, όπως  ζητάει, πρέπει  να  δώσει  ο  κ. Παπανδρέου;

Κύριε Σκουρή, ο Καραμανλής έχει την καρέκλα και την ευθύνη, όχι ο Παπανδρέου. Ο Καραμανλής μας λέει λοιπόν «εγώ κρατάω την καρέκλα και την εξουσία μόνος μου αλλά το κόστος θέλω να το μοιραστώ μαζί σας». Έρχεται δηλαδή ο γείτονας που μέχρι χθες σας έβριζε πατόκορφα και σας λέει «αγαπημένε μου θέλω να φτιάξουμε έναν δρόμο μαζί. Λοιπόν εγώ θα πω πού ακριβώς και από ποιον θα χτιστεί αλλά τα λεφτά θα τα βάλουμε μαζί». Τέτοια συναίνεση ποιος δίνει;

Αν  εκλεγεί  κυβέρνηση  το  ΠΑΣΟΚ  κ. Πάγκαλε, δεν  θα  χρειαστούν  θυσίες  απ’ όλους;

Μα σ’ αυτή την μικρή φρασούλα κρύβεται όλο το πρόβλημα. «Απ’ όλους». Αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί θα χρειαστούν θυσίες όχι όμως απ’ όλους γενικώς και αορίστως αλλά από συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις. Αυτοί που έχουν κάθε λόγο να θέλουν κοινωνική ειρήνη πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και ν’ αφήσουν τα ψεύτικα δάκρυα και τις σπαρακτικές κραυγές περί ανταγωνιστικότητας και κρατικού παρεμβατισμού.

Πρόγραμμα  σταθεροποίησης  στην  οικονομία  θα  χρειαστεί, ανεξαρτήτως  ποιος  είναι  στην  κυβέρνηση;

Είναι σαφές. Το θέμα όμως είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος και ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη. Εκεί διαφέρουμε από τη ΝΔ.

Ο μεγάλος γρίφος

Η  επιστροφή  του  κ. Σημίτη  αποτελεί  προϋπόθεση  για  τη  νίκη  του  ΠΑΣΟΚ; Και  τι  ρόλο  θα  μπορούσε  να  έχει  στο  εξής  ο  πρώην  πρωθυπουργός;

Θα ήταν ευχάριστο αν το θέμα με τον Σημίτη έκλεινε αλλά οι εκλογές δεν κρίνονται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια του Κινήματος για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Κάποιοι, πάντως, ισχυρίζονται  πως  ο  κ. Παπανδρέου  θέλει  πλην  του  κ. Σημίτη  να  αποστρατεύσει  και  τη  γενιά  του…

Πιστεύω ότι την αποστράτευση καλό θα είναι να την κάνουν οι πολίτες δια της ψήφου τους.

Το  ευρωψηφοδέλτιο  του  ΠΑΣΟΚ, ειδικά  αν  δεν  προηγηθούν  πρόωρες  εκλογές, τι  χαρακτηριστικά  θα  πρέπει  να  έχει;

Θα το δούμε τότε.

Όχι στην ευρωβουλή

Κάποιοι  επιμένουν  πως  θα  είσαστε  ο  ιδανικός  για  επικεφαλής  του  ευρωψηφοδελτίου…

Τους ευχαριστώ για τις αγνές και άδολες σκέψεις τους. Θα συνιστούσα όμως σε όσους συνηθίζουν να τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους για να διαρρέουν ονόματα εξ ονόματος του Προέδρου, να κάνουν τον κόπο να τον ρωτήσουν πρώτα γιατί μπορεί να βρεθούν ξαφνικά προ δυσάρεστων εξελίξεων. Είμαι Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Μ’ αρέσουν οι μάχες, θέλω να ιδρώνω για να έχω την λαϊκή εμπιστοσύνη, όχι να ταξιδεύω Αθήνα-Βρυξέλλες τιμής ένεκεν.


Share