Ομιλία στη Συνεδρίαση ΡΛ' της Συνόδου Β' της ΙΒ' Περιόδου

Ομιλία στη Συνεδρίαση ΡΛ’ της Συνόδου Β’ της ΙΒ’ Περιόδου την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

στη συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Πάγκαλε, θέλετε να κάνετε τώρα την κανονική σας παρέμβαση ή μια σύντομη παρέμβαση;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μια απάντηση στην παρέμβαση του κυρίου Υφυπουργού, θέλω να δώσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ, κύριε Πάγκαλε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπε κάτι ο κύριος Υφυπουργός γι’ αυτούς που τους διακρίνει η δημοκρατική ευαισθησία, και ότι απέναντι σε αυτούς θα έχει μια ορισμένη συμπεριφορά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν αμφισβήτησα τη δημοκρατική ευαισθησία κανενός.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Έτσι είπατε, κύριε Υφυπουργέ. Αφήστε με να τελειώσω και θα σας πω τι εννοώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στάθηκα στην διακοπή του κυρίου συναδέλφου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θεωρώ απαράδεκτο να αμφισβητείται η δημοκρατική ευαισθησία ενός τμήματος του Σώματος. Εδώ μέσα όλοι ευρισκόμεθα με την λαϊκή εντολή, βέβαια και πρέπει να έχουμε δημοκρατική ευαισθησία και να την επιδεικνύουμε συνεχώς.

Δεύτερον, θεωρώ ακόμη πιο απαράδεκτο κριτής της δημοκρατικής ευαισθησίας των Βουλευτών να είναι η Κυβέρνηση, γιατί το αντίστροφο ακριβώς είναι το νόημα του πολιτεύματός μας. Και αν ο κύριος Υφυπουργός πει ότι δεν είπε αυτό που εγώ κατάλαβα, τότε το θέμα λήγει. Εάν όμως το δικαιολογήσει τα πράγματα τότε είναι πάρα πολύ σοβαρά.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ και θα προσπαθήσω να ανταποδώσω τη φιλοφρόνησή σας και να μην εκμεταλλευθώ τη χαλαρότητα την οποία επιδείξατε με μεγάλη ευγένεια προς τον προλαλήσαντα Υπουργό.

Πιστεύω ότι τα περισσότερα έχουν λεχθεί.

Ζούμε μέρες κοινοβουλευτικής κρίσης, μέρες που έχουν εκθέσει –ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα, αλλά σε σημαντικό βαθμό- το πολιτικό μας σύστημα στην κοινή γνώμη, με όσα συμβαίνουν γύρω από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να συγκαλύψει και να αποφύγει τη διαφανή έκθεση θεμάτων που αφορούν σκάνδαλα, τα οποία περιλαμβάνουν ευθύνες πολιτικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ήταν ευχής έργον εάν υπήρχε πράγματι ένα νομοσχέδιο που θα αφορούσε ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών.

Δυστυχώς το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο, διότι διαπράττει η Κυβέρνηση αυτό που κατά κόρον κάνει τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή, παίρνει μερικές οδηγίες και προσθέτει ένα πλήθος από κεράμους και πλίνθους ατάκτως ερριμμμένους, για να κάνει ένα πολυσυλλεκτικό, ψηφοθηρικό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα.

Έχουμε πει –και το έχουμε πει επανειλημμένα σε αυτή την Αίθουσα- ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε. Δεν πρέπει να το κάνουμε, όχι μόνο γιατί είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο λαό μας να νομοθετούμε με ευκρίνεια, αλλά και γιατί έχουμε αναλάβει αντίστοιχες υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες συστηματικά περιφρονούμε.

Εκεί να ψάξει να βρει ο κύριος Πρωθυπουργός τους λόγους για τους οποίους έχει καταρρακωθεί το κύρος της χώρας. Εκεί να ψάξει να τους βρει. Διότι όταν αυτό το νομοσχέδιο θα πάει στις Υπηρεσίες της Επιτροπής, είμαι σίγουρος ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα πουν, αυτοί οι Αθηναίοι, των Βαλκανίων, για μία ακόμη φορά ελειτούργησαν όπως έχουν λειτουργήσει τόσο καιρό, δηλαδή ψηφοθηρικά, μικροκομματικά, υπανάπτυκτα.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε τις οδηγίες, για τις οποίες δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα, γιατί οπωσδήποτε έχουν ενταχθεί μέσα σε μία γενικότερη άποψη, που είναι δεκτή από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου και τις οποίες θα ψηφίσουμε.

Από εκεί και πέρα, έχουμε πλήθος ρυθμίσεων με κορύφωση τις δύο αυτές τροπολογίες.

Θα αρχίσω από το κερασάκι της τούρτας.

Κύριε Υπουργέ, από τους νταβατζήδες του γνωστού ψητοπωλείου του Μοναστηρακίου διανύσαμε πολύ μεγάλη διαδρομή –δεν έχει ποτάμι η Αθήνα για να πω ότι πολύ νερό έρρευσε κάτω από τις γέφυρες του Κηφισού, γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό κάτω από τις γέφυρες του Κηφισού- για να φτάσουμε στη σημερινή διάταξη την οποία αποπειράθηκε να εισαγάγει η Κυβέρνηση και να δώσει στους νταβατζήδες το θανάσιμο όπλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, το μαύρο κουτί της δωροδοκίας, το σκοτεινό χρήμα, το «κουτί της Πανδώρας» κυριολεκτικά.

Θέλω να σας πω ότι μετά την προχθεσινή ημέρα, όπου καθίσαμε και βλέπαμε εδώ τον έναν μετά τον άλλο τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας να καταθέτουν το κοινοβουλευτικό τους κύρος εις το βωμό του κομματικού συμφέροντος, της αποφυγής των εκλογών δηλαδή, και κάναμε όλοι, πιστεύω, θλιβερές σκέψεις –και αυτοί οι ίδιοι εισέπραξαν απογοήτευση και πικρία- χαίρομαι γιατί σήμερα εξηγέρθησαν, πέραν των είκοσι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και συνυπέγραψαν πλειοψηφία η οποία εξανάγκασε την Κυβέρνηση σε υποχώρηση.

Πρέπει να σας πω ότι ανάλογη τροπολογία είχαμε κι εμείς, έτοιμη και υπογεγραμμένη. Θελήσαμε, όμως, να δώσουμε, με τρόπο πιστεύω υποδειγματικό, τη δυνατότητα στους συναδέλφους της Πλειοψηφίας να αυτοκαθαρθούν με μία πράξη που τους τιμά, που τιμά τη Βουλή και τιμά το πολιτικό μας σύστημα. Κι έτσι πάει το κουτάκι της Πανδώρας.

Ελπίζω να μην το ξαναδούμε σε άλλο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ. Και, εν πάση περιπτώσει, ελπίζω -και για εσάς προσωπικά- να μην είσαστε εσείς αυτός που θα κουβαλήσει το δηλητηριώδες κουτάκι σε αυτή την Αίθουσα αν γίνει νέα τέτοια απόπειρα.

Υπάρχει τώρα το άλλο θέμα: Έχουμε εδώ τις διατάξεις αυτές που αφορούν τις συμβάσεις που δεν έχουν γίνει από τα νοσοκομεία, που αφορούν προμήθειες και που νομίμως δεν μπορούν να καλυφθούν.

Μου κάνει εντύπωση το εξής: Έρχεστε και νομιμοποιείτε άγνωστο αριθμό συμβάσεων. Μεταξύ αγνώστων προσώπων και φορέων υλοποιήθησαν οι συμβάσεις αυτές. Δεν γνωρίζουμε το συνολικό τους κόστος, παρά μόνο κατά προσέγγιση. Τα ποσά που κυκλοφορούν είναι τεράστια. Εις την πραγματικότητα παραιτείστε από τον έλεγχο ποσών που αφορούν περίπου το μισό του ελλείμματος του δημοσίου τομέα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Και δεν έχετε μία κουβέντα να πείτε για τη στάση σας απέναντι σε αυτού του είδους τις συμβάσεις μέχρι τώρα.

Έχω στα χέρια μου ένα έγγραφο της 11.9.2006 που υπογράφει ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος, όπου εκεί κατακεραυνώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ως αντικείμενη προς το Κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμένα προς την οδηγία 93/36 και τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί και είναι εν ισχύ, για να γίνει τέτοιου είδους ρύθμιση αυτών των ποσών.

Αυτό το έγγραφο θα παρακαλέσω τις Υπηρεσίες της Βουλής να το περιλάβουν στα Πρακτικά μας.

Φαντάζομαι ότι κι εσείς θα πρέπει να το έχετε υπ’ όψιν σας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Πάγκαλος  καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ποια είναι η στάση της Κυβέρνησης; Τι είδους συμπεριφορά αντιμετωπίζουμε από την Κυβέρνηση; Είχε δίκιο ο Αβραμόπουλος; Έχετε δίκιο εσείς; Κι αν είχε άδικο ο Αβραμόπουλος, γιατί δεν μας κάνετε την εξυπηρέτηση να μας πείτε δύο κουβέντες περί αυτού, ότι στο παρελθόν τα κάναμε λάθος, ότι δημιουργήσαμε πρόβλημα στον εαυτό μας κι ερχόμαστε τώρα να το διορθώσουμε, διότι αλλάξαμε προσέγγιση και αντιλήψεις;

Στην πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ, τακτοποιείτε υποθέσεις φορέων είτε είναι ιδιωτικοί είτε είναι συλλογικοί –δηλαδή μεγάλες εταιρείες- οι οποίοι έχουν ένα χαρακτηριστικό, γνωστό από το παρελθόν. Είναι -όπως είναι και οι εισαγωγικές αυτοκινήτων εταιρείες- συχνοί οι θαμώνες των κομματικών ταμείων. Θέλετε να πω, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και άλλων κομματικών ταμείων; Είμαι έτοιμος να το πω. Εκεί υπάρχει ρευστό χρήμα.

Επίκεινται εκλογές. Σας εζητήθη η χάρη και την κάνατε. Και, βεβαίως, κάνοντας τέτοια πράγματα και προσπαθώντας να παρασύρετε τη Βουλή σε τέτοιες ενέργειες, δεν έχετε πρόσωπο για να καταδικάσετε έναν Παυλίδη και είσαστε στο έλεός του, όμηροι ενός Βουλευτή, της φυσικής σας πλειοψηφίας, χωρίς πλέον τη δεδηλωμένη, άβουλοι, μοιραίοι για τον τόπο. Η απομάκρυνσή σας είναι άμεση ανάγκη για την ιστορία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα και για τα συμφέροντα του λαού.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ορίστε, έχετε το λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε,  υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να γίνουν όλα αυτά τα ωραία που είπε ο κύριος Υπουργός. Η δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο της κι εμείς να αφοσιωθούμε στα δικά μας έργα. Να πάνε οι υποθέσεις αυτές στη δικαιοσύνη. Αυτό ζητάμε εμείς. Να ψηφιστεί απόψε το βράδυ εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει ενδεχομένως, αν προκύψουν στοιχεία, προανακριτική ομάδα, η οποία ενδεχομένως θα στείλει στη δικαιοσύνη, η οποία θα δικάσει και ενδεχομένως θα καταδικάσει.

Δεν έχουμε, λοιπόν, καμμία διάθεση να κάνουμε εμείς τους δικαστές. Εσείς απαλλάσσετε εκ των προτέρων με την παραγραφή και εμποδίζετε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την κρύψετε και να τη μεταμφιέσετε όσο και να προσπαθείτε.

Όλα στη δικαιοσύνη. Όλα ανοιχτά, όλα στο φως της ημέρας, όλα με διαφάνεια μπροστά στο λαό.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Share