Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος", 27/9/2009

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος”, 27/9/2009

Δημοσιογράφος: Γ.Αντύπας

Τίτλος

“Το δικό μας επικρατείας δεν είναι ΚΑΠΗ ούτε Πρυτανείο για διαδοχή”

Έχετε κρυφή ατζέντα; Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου στο debate ότι την επομένη των εκλογών θα αυξήσει τους φόρους…

Αυτό λέγεται χωρίς καμία απόδειξη. Ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε, ο κ. Καραμανλής είναι αναξιόπιστος. Ότι και να πει, εκτός από θέματα που παρουσιάζει αποδείξεις, πρέπει να το εκλαμβάνει κανείς με την μέγιστη δυνατή επιφύλαξη.

Θα αυξήσετε τους φόρους;

Ότι λέμε θα το κάνουμε. Έχουμε συγκεκριμένο φορολογικό σχέδιο το οποίο παρακαλώ να το λάβετε υπόψη κατά γράμμα. Είμαστε αξιόπιστοι. Όλες οι κυβερνήσεις Σημίτη ετήρησαν απαρέγκλιτα το πρόγραμμά τους, όλοι οι προϋπολογισμοί εκτελέστηκαν. Ο κ. Καραμανλής είπε ψέματα. Πρώτον, είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει 10 δις βάζοντας τους πόρους για την παιδεία σε έναν χρόνο ενώ είναι για τέσσερα. Και έχουμε πει ότι για τον πρώτο χρόνο θα δαπανήσουμε 1 δις. Δεύτερον, παρουσίασε ένα έγγραφο λέγοντας ότι ο Παπανδρέου υπέγραψε αποχαρακτηρισμό δάσους. Επρόκειτο για απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Έχω υπογράψει εκατοντάδες χωρίς να ξέρω τι είναι, βλέποντας τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών. Αφήστε που επρόκειτο για την… κοινότητα της Ανθούσας, όπου το κράτος έχει διαπράξει έγκλημα σε βάρος των πολιτών. Έδωσε σχέδιο πόλης και άδειες και μετά χαρακτήρισε την έκταση δασική! Και όλα αυτά έγιναν επί ΝΔ. Και, τρίτον, καμάρωνε πως είπε όχι στο σχέδιο Ανάν. Θυμάστε κάτι τέτοιο; Ναι είχε πει, απλά είχε βάλει διάφορους λεβέντες όπως ο κ. Μεϊμαράκης να λένε όχι.

Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε από το ΠΑΣΟΚ ότι φταίνε οι προηγούμενοι, όπως ακούσαμε πολλές φορές από τον κ. Καραμανλή, να αναζητήσετε άλλοθι για να αθετήσετε τις δεσμεύσεις σας;

Άλλοθι όχι, αλλά την πραγματική κατάσταση πρέπει να τη γνωρίζουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Όλα τα τρωκτικά τους θεσιθήρες του δημόσιου ταμεία θα τα αφήσουμε στις θέσεις τους; Όχι, πρέπει να γίνει εκκαθάριση των παρανομιών σε μεγάλη έκταση για να αποκατασταθεί και η τάξη.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τα κουστούμια θα μείνουν στις ντουλάπες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για καρεκλοκένταυρους ενώ ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα γιουρούσια στο δημόσιο…

Ευτυχώς υπάρχει αυτή η δέσμευση του Γ. Παπανδρέου, διότι τη θεωρώ λυδία λίθο της κυβερνητικής μας πολιτικής και ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις πρώτες μέρες. Θα τελειώσει η διαδικασία διανομής του κράτους στον κομματικό χώρο. Καθαρές διαδικασίες, αξιοκρατία, διαφάνεια, προσλήψεις από την αγορά εργασίας.

Πρέπει να μπει ασυμβίβαστο κομματικών και κρατικών αξιωμάτων;

Αυτό θα ήταν απαράδεκτο, Όποιος είναι σε ένα κόμμα να μην έχει δικαιώματα όπως εσείς; Εμείς θέλουμε να είμαστε τυφλοί στα χρώματα. Αλλά, προφανώς οι άνθρωποι που είναι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε ανοιχτές, διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες.

Η δέσμευση ότι κανείς δεν θα πάει στη θέση που κατείχε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα;

Κανένα απολύτως πρόβλημα, η Ελλάδα έχει πλήθος στελεχών, δεν πάσχει από προσωπικό. Το πρόβλημα ήταν το πολιτικό κόστος, που ενώ κάναμε μια ρήξη κάναμε πίσω. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια νέα Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις (αλλαγή πολιτικού συστήματος, απαλλαγή από τον σταυρό προτίμησης) που θα πρέπει να γίνουν, όμως, εντός της τετραετίας. Συν, θέλω να αναφέρω, και τον θεσμό της αιρετής αυτοδιοίκησης στο επίπεδο της περιφέρειας.

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους;

Δεν ξέρω τι θα πουν οι οικολόγοι και αν θα μπουν στην Βουλή. Ο Συνασπισμός την απέρριψε τη συνεργασία. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, δεν μπορούμε να τους καταναγκάσουμε, δεν μπορούμε να βιάσουμε τον κ. Τσίπρα.

Μεγάλος συνασπισμός με τη ΝΔ;

Είμαστε καταδικασμένοι στην αυτοδυναμία και το ζήτημα είναι μικρή ή μεγάλη αυτοδυναμία.

Με 151 έδρες ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να ξανακάνει εκλογές;

Δεν είναι Καραμανλής ο Παπανδρέου, είναι μαχητής. Ο κ. Καραμανλής δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί εγκατέλειψε την εξουσία και έκανε εκλογές με 165 βουλευτές. Δεν ήξερε τον εκλογικό νόμο; Ο κ. Παπανδρέου Θα δώσει τη μάχη. 151 βουλευτές είναι καλοί, πιστεύω ότι θα πάρουμε κάτι παραπάνω. Και μετά τις εκλογές μπορούμε να επιδιώξουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία ευρύτερη της κομματικής.

Η απουσία του Κ. Σημίτη θα στοιχίσει εκλογικά;

Όσο περισσότεροι είμαστε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τόσο το καλύτερο θα ήτανε. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα, γιατί επιτέλους όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους πολίτες, κανείς δεν δικαιούται να θέτει όρους και προϋποθέσεις, που από το σύστημά μας δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το ρυθμίζει ο αρχηγός του κόμματος.

Τι τίτλο θα βάζατε στην διακυβέρνηση Καραμανλή;

Θα έλεγα η ολοκληρωτική διάψευση. Με την έννοια ενός απολογισμού που δεν υπάρχει και μιας σειράς από εξαγγελίες που οδήγησαν σε αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Βλέπετε εξελίξεις στη ΝΔ;

Η ΝΔ θα έχει την τύχη που της αξίζει. Εύχομαι ο μεγάλος αυτός χώρος να έχει την καλύτερη δυνατή ηγεσία.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ακόμη πρωθυπουργήσιμοι;

Εγώ είχα πει ότι υπάρχουν οχτώ στελέχη που ήταν ικανά να είναι πρωθυπουργοί. Θα σας απαντήσω ότι υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ άπειρα στελέχη, γιατί η παράταξη έχει προοδεύσει, έχει ανανεωθεί και αυτό φαίνεται και στα ψηφοδέλτια αλλά θα το δείτε και στο επίπεδο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Που αποκτά την πραγματική του διάσταση. Διακεκριμένοι άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν αλλιώς να μπουν στην Βουλή. Δεν είναι ΚΑΠΗ ούτε πρυτανείο όπως της ΝΔ.

Share