Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του ΛΑΟ.Σ., τον κ. Καρατζαφέρη, γιατί έφερε το θέμα αυτό στη Βουλή. Αυτή η πρωτοβουλία θα μας επιτρέψει να δείξουμε την ευαισθησία μας απέναντι σε μια σειρά από ενοχλητικά και λυπηρά χαρακτηριστικά αυτής της απαράδεκτης υπόθεσης.
Πρόκειται για ένα έγκλημα που κίνητρο του είναι το μίσος, το φυλετικό και ρατσιστικό μίσος. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν, εξάλλου, ότι μετά από συζητήσεις μεταξύ τους οδηγήθησαν στην πράξη τους αυτή γιατί “μισούν τους Εβραίους”.

Έτσι, πιστεύω ότι η σημερινή μας συζήτηση πρέπει να δώσει το σήμα κατ’ αρχήν προς την κοινή γνώμη ότι οι Έλληνες Εβραίοι είναι Έλληνες πολίτες, ισότιμοι καθ’ όλα με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες, και ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ομαλή τους διαβίωση, την πρόοδο τους, την προκοπή τους και βεβαίως τους τόπους και τις μορφές, με τις οποίες αυτοί θρησκεύονται.
Η Συναγωγή των Χανίων είναι ένα ιστορικό μνημείο της πόλης των Χανίων, ένα κόσμημα για την πόλη των Χανίων, γιατί έχει μια πολύ αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική και είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία αυτού του είδους στον ελλαδικό χώρο.

Επιτέθηκαν για πρώτη φορά στη Συναγωγή ττρο ενός μηνός περίπου και τότε εξεδόθη από την αστυνομική αρχή διαταγή, η οποία εφάρμοζε αυστηρά μέτρα φρούρησης της Συναγωγής.
Σύμφωνα με τη διαταγή πρέπει να υπάρχει συνεχής φρούρηση από την οδό Σκουφά -από το εμπρόσθιο μέρος δηλαδή- και οι περίπολοι που περνούν από τους δύο παραπλεύρους δρόμους να ελέγχουν τα αυτοκίνητα ή τα άτομα που υπάρχουν στην περιοχή ανά δύο ώρες. Επίσης, τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα καλείται ο αξιωματικής φυλακής του οικείου τμήματος να περνά από το σημείο αυτό και να βλέπει τι γίνεται και οι υποδιευθυντές του επιτελείου να επιβλέπουν την όλη διαδικασία.

Ακριβώς επειδή τα μέτρα ήταν αυστηρά, η Αστυνομία οδηγήθηκε πολύ εύκολα στην ανακάλυψη των υπόπτων. Ήταν πολύ περίεργο, πράγματι, πώς κάποιος είχε καταφέρει να μπει μέσα στη Συναγωγή, χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί.

Ανεκαλύφθη ότι ο βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ένα άτομο -θα έλεγα- περιθωριακό κοινωνικώς, μπήκε στη Συναγωγή, διότι κατοικεί δυο σπίτια δίπλα από αυτή. Είναι ο Αλεφαντινός Νικήτας, ο οποίος είναι και προφυλακισμένος, ο οποίος διέρρηξε δυο παράθυρα ενός παρακειμένου μπαρ, ανέβηκε πάνω σε έναν τοίχο, αφαίρεσε το συρματόπλεγμα και έτσι κατάφερε να μπει στη Συναγωγή από το πίσω μέρος. Αυτό ακριβώς οδήγησε και τους αστυνομικούς στη σύλληψη του.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως)

Ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Βεβαίως.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης); Αυτός έκανε την πράξη αυτή μαζί με δυο πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας -τον Μπράιαν Ρίκι του Ντέσμοντ και της Ελέν, τον Φόρσαϊθ Γκρεγκ του Τζέιμς και της Μπεβερλι- και έναν πολίτη των Η.Π.Α., ο οποίος αρχικά ήταν γνωστός ως Πιτ και μετέπειτα αποκαλύφθηκε ότι είναι ο Πιτ Κατσιλομάτης, γεννημένος στο Αϊντάχο, ο οποίος ήρθε στις 28/10 στην Ελλάδα και κατά πληροφορίες που έχουμε, δυστυχώς, είναι υιός ομογενούς, ο οποίος συμβαίνει να είναι Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Αϊντάχο.

Ολοι αυτοί νεαρότατης ηλικίας και βεβαίως ο μεν Αλεφαντινός κρατείται -όπως σας είπα- και άλλοι δύο είναι υπό επιτήρηση και δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσε η ελληνική πολιτεία με την άμεση σύλληψη τους είναι χαρακτηριστική.

Επιπλέον δε, επειδή αναφέρεστε και στο «WALL STREET JOURNAL» το οποίο πράγματι δημοσίευσε ένα απαράδεκτο άρθρο για τον αντισημιτισμό που υπάρχει στην Ελλάδα και για το πώς δεν προστατεύονται επαρκώς οι Εβραίοι συμπολίτες μας, πρέπει να σας πω ότι δύο τεύχη μετά στο «WALL STREET JOURNAU και στην πρώτη σελίδα δημοσιεύτηκε επιστολή του κ Χρυσοχοϊδη ο οποίος εξέθετε λεπτομερώς το γεγονός της σύλληψης και όλα όσα είχαν σχέση με αυτό καθώς και τη συμμετοχή πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο αντισημιτικός και ρατσιστικός κύκλος από τον οποίο προέρχονται τα άτομα αυτά είναι κατάδηλος και από το γεγονός ότι δυο γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την τύχη του Αλεφαντινού και αποπειράθηκαν επανειλημμένως να τον επισκεφτούν για να αναζητήσουν μαζί του μορφές νομικής υποστήριξης του. Τα ονόματα τους τα έχω, -δεν κατηγορούνται για κάτι- δεν θέλω να τα πω, ωστόσο τα έχω στη διάθεση σας εάν τα θέλετε.

Αυτά κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

Αφήστε δε που διολισθαίνει και σε άλλα πράγματα και προσπαθεί να συνδέσει άλλα πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους.
Πολύ φοβούμαι, κύριε Πρόεδρε, ότι κάποιοι προσπαθούν και εσείς δεν το αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά, όπως πρέπει, να δημιουργείται μια κόντρα μεταξύ των άκρων, των εξωκοινοβουλευτικών άκρων, δηλαδή. Και θα είναι επικίνδυνο, για να μη ζήσουμε στιγμές που έζησε η Ιταλία πριν πολλά χρόνια.
Δεν πρέπει, λοιπόν, να δημιουργούμε συνθήκες επώασης τέτοιων ακραίων φαινομένων στη χώρα. Πρέπει πάση θυσία, όπως έχουμε επιβάλει κανόνες ευπρεπείας και ευταξίας εις τους κινούμενους εις το κοινοβουλευτικό τόξο, να προσπαθήσουμε όλοι μας, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί να επηρεάσει ή να συμβουλεύσει, να μην υπάρξουν ακρότητες από εκείνους που κινούνται στα άκρα, γιατί φοβούμαι ότι ετοιμάζονται πολύ αρνητικά πράγματα για την εξέλιξη της δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έχει το λόγο να δευτερολογήσει.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε Αντιπρόεδρε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσω απόλυτα με το συμπέρασμα του αξιότιμου Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Δεν έχω την ελευθερία λόγου που έχει, γιατί είμαι σε αυτά εδώ τα έδρανα τα οποία είναι ένα είδος δέσμευσης την οποία φέρω βαρέως μερικές στιγμές, αλλά τη φέρω -δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά- και δεν έχω και το δημοσιογραφικό του παρελθόν, το οποίο είναι μια άλλη διάσταση την οποία στερούμαι.

Όμως, ομολογώ και εγώ ότι σε στιγμές δεινής πάλης της ελληνικής Κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους δανεισμού, η δημοσίευση στη «WALL STREET JOURNAL*, η οποία, όπως λέει το όνομα της, είναι η εφημερίδα της Wall Street δηλαδή, του τραπεζικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας τέτοιας επιστολής δεν μπορεί παρά να μου δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά.

Ας ευχηθούμε ότι όλα είναι τυχαία και ότι δεν υπάρχει γενικότερο σχέδιο και ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες μορφές, τέτοιου είδους προκλήσεων. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι, πράγματι. Εγώ πιστεύω ότι αντέδρασε η Αστυνομία στο μέτρο που μπορούσε να αντιδράσει. Δεν μπορούσε να φανταστεί, βέβαια, ότι αυτός μπορούσε να κινηθεί πίσω από το δρόμο, στους φωταγωγούς, γιατί έμενε δυο σπίτια μακριά από τη Συναγωγή.

Βεβαίως, πρέπει να επαγρυπνούμε όλοι και να επαγρυπνούμε και εμείς, καταπολεμώντας τέτοιες ιδέες και τέτοιες ιδεολογίες, όταν μπορούν πιο εύκολα νκαταπολεμηθούν, δηλαδή, πριν γίνουν βίαιες πράξεις και έχουν απλώς τη μορφή εσφαλμένων ιδεών Εκεί ακριβώς είναι και ο ρόλος μας. Ευχαριστώ πολύ.

Share