Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα κλείσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις αναφορές και τις τοποθετήσεις με αφορμή το θέμα αυτό, με τη δίλεπτη τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.
Μετά θα προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, πράγματι καταλαβαίνω ότι έχουμε έρθει εδώ για μια άλλη δουλειά και δεν θα ήθελα να ξανανοίξω ένα κύκλο ανταλλαγών επιχειρημάτων.
Θα ήθελα μόνο να παρακαλέσω τον κύριο Κεφαλογιάννη να εκδηλώνει αραιότερα τη συναίνεσή του και τη συμπόρευσή του προς εμάς, γιατί πραγματικά εάν ακούμε κάθε μέρα τέτοιου είδους συναίνεση -αυτά τα επιχειρήματα και στον τόνο αυτό- είναι οδυνηρό, πιστεύω, για την εν γένει πορεία μας στα ευρωπαϊκά θέματα.

Τώρα, ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε; Διότι, βεβαίως αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα διαχείρισης, αντιμετωπίζουμε ελλείμματα. Αυτά όλα λύνονται με τις μεθόδους που έχουν προβλέψει οι οργανωμένες και πολιτισμένες χώρες για τους σκοπούς αυτούς και προβλέπονται και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο έχουμε συνυπογράψει και αν δεν κάνω λάθος με τη συναίνεση και των δυο μεγάλων κομμάτων. Υπέγραψε το Μάαστριχτ η μια παράταξη, το συνέχισε η άλλη παράταξη, συνυπογράψαμε τη Λισαβόνα -υπάρχουν κόμματα στη Βουλή που δεν συμφωνούν και είναι δικαίωμά τους- αλλά μεταξύ μας διαφωνίες επ’ αυτού του θέματος δεν υπήρξαν.

Υπάρχουν λοιπόν τα μέσα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία. Το έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός ομιλώντας και στη Βουλή, ομιλώντας και προς τον διεθνή Τύπο και το είπε ακόμη και χθες. Και αυτήν την αξιοπιστία πρέπει πάση θυσία να την ανακτήσουμε. Πρέπει να την ανακτήσουμε ως πολιτικό σύστημα και πρέπει να την ανακτήσουμε ως λαός και ως χώρα, γιατί επενδύσεις δεν γίνονται στο πολιτικό σύστημα. Οι επενδύσεις γίνονται σε μια χώρα που κατοικείται από συγκεκριμένο λαό και που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες αναπτυξιακές.
Ό,τι χρειάζεται να γίνει για να ανακτήσουμε αυτήν την αξιοπιστία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να είναι πρώτο κριτήριό μας, πυξίδα μας το πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλον ή πώς θα έχουμε λιγότερες ζημίες από τον άλλον και περισσότερες ο άλλος, εκτός από εμάς. Αυτά είναι κριτήρια του παρελθόντος.

Η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή και τόσο επώδυνη και μας βάζει μπροστά σε τέτοια ανάγκη αυτοσυνείδησης και περισυλλογής, ώστε πρέπει να τα εγκαταλείψουμε. Πρέπει να υπάρξει άπλετο φως για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Αυτό ζητάει ο λαός, αυτό μας ζητάνε οι ξένοι εταίροι μας και αυτό θα κάνουμε.

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

Share