«Είναι η τύφλα μας βαριά»

«Είναι η τύφλα μας βαριά»

Από το ΒΗΜΑ, ρεπορτάζ του Λάμπρου Σταυρόπουλου, Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

pangalos-vimaΟ κ. Πάγκαλος πυροβολεί τους Γερμανούς, επικρίνει δριμύτατα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και προτρέπει να «τελειώνουμε με την παλιά Ελλάδα».

ΟΣΟΙ πίστευαν- ή ήλπιζαν- ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα σιωπούσε, ή τουλάχιστον ότι θα προσάρμοζε το «θυμικό» του στον υψηλό θεσμικό του ρόλο, έπεσαν έξω. Ο «θορυβώδης» κ.Πάγκαλος με τον «αιρετικό»- ενίοτε μέχρι παρεξηγήσεως- λόγο του προκαλεί  αναταράξεις υπερβαίνοντας τα μεταπολιτευτικά «ταμπού» και «κεκτημένα», αναθερμαίνοντας παλαιότερες διαμάχες και γεννώντας καινούργιες.Οι πρόσφατες βολές του κατά της Γερμανίας, και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, αλλά και η (ανοιχτή) «βεντέτα» με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, σηματοδότησαν την «ολική επαναφορά» του έμπειρου πολιτικού στο γνώριμο για τον ίδιο πεδίο της μετωπικής αντιπαράθεσης.Οσο δε ο κατάλογος με τους «ορκισμένους εχθρούς» του μεγαλώνει, τόσο ο ίδιος φαντάζει να το απολαμβάνει καθισμένος στην πολυθρόνα του γραφείου του και καπνίζοντας το αγαπημένο του πούρο.

«Μιλώ όταν έχω κάτι να πω και αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς πολύ συχνά…» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στους συνομιλητές του, δηλώνοντας υπερηφάνως ότι «το ποσοστό που λέει για μένα στις δημοσκοπήσεις “δεν ξέρω- δεν απαντώ” είναι 5%,ενώ 95% έχουν άποψη- κάπως περισσότεροι θετική και ένα πολύ σημαντικό μέρος αρνητική». Ο ίδιος πιστεύει: «Πολύ συχνά δεν λέω ούτε πρωτότυπα ούτε τολμηρά πράγματα, απλώς δεν μπόρεσα ποτέ μου να ανεχθώ την υποκρισία». Και η υποκρισία που διέπει την κοινωνία μας «είναι φρικιαστική», όπως λέει με κάθε ευκαιρία σημειώνοντας: «Εχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς μου είχαν κάνει σταθερή αξία τους την αλήθεια. Αποφεύγω όσο μπορώ να λέω ψέματα και λέω μερικές φορές την αλήθεια όταν οι άλλοι δεν τη λένε».

«Τα συμφέροντα είναι δεδομένα»
Η πρόσφατη διάλεξή του στο οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο της εφημερίδας «Ιnternational Ηerald Τribune» προκάλεσε αναταραχή ακόμη και εντός της κυβέρνησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Πάγκαλος επιτέθηκε στη Γερμανία τονίζοντας ότι ευνοεί με τη στάση της την κερδοσκοπία με τα ελληνικά ομόλογα προς όφελος των γερμανικών τραπεζών αλλά εις βάρος της Ελλάδας και του ευρώ, ενώ σε συνέντευξή του στο ΒΒC δεν δίστασε να υπενθυμίσει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της χώρας αυτής έναντι της Ελλάδας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο δεν είπε κάτι καινούργιο. «Οσα ανέφερα στη διάλεξή μου έχουν δημοσιευθεί κατά κόρον στον διεθνή Τύπο με τη μία ή την άλλη μορφή» επισημαίνει στις συζητήσεις του, επικαλούμενος και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία «έχει κάνει δεκάδες ανάλογες δηλώσεις, απλώς εδώ περνάνε στα ψιλά ή και καθόλου», όπως λέει. Και τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση: «Αν δεν ξέρουμε τι γίνεται για το θέμα που μας αφορά, διότι οι περιστάσεις μάς έβαλαν στο επίκεντρο της δίνης,τότε δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Δηλαδή είναι η τύφλα μας βαριά!».

Για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι δεδομένα». «Δεν υπαινίσσομαι καμία συνωμοσία ούτε καμία προδιάθεση εναντίον μας. Εχουν ομόλογα, θέλουν να εισπράξουν τον υψηλότερο δυνατό τόκο,αλλά και οι Ελληνες έχουν ομόλογα και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδοσκόπων είναι Ελληνες, αλλά είναι και πολλοί Γερμανοί, διότι η Γερμανία είναι χώρα που δανείζει,άρα εισπράττει πιστωτικούς τίτλους» εξηγεί. Η ερμηνεία που δίνει ο κ. Πάγκαλος είναι η εξής: «Ολη αυτή η ιστορία οδηγεί το ευρώ σε βαθμιαία υποτίμηση και επειδή το ευρώ ήταν φοβερά υπερτιμημένο σε σχέση με το δολάριο, κερδίζουν ακόμη περισσότερα οι γερμανικές εξαγωγές». «Η Γερμανία ενισχύει την οικονομική παντοκρατορία της» προσθέτει, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «έχει συμφέρον να είναι έτσι τα πράγματα μέχρις ενός ορίου,γιατί από ένα σημείο και πέρα αρχίζει η αδυναμία να δεις το μέλλον και πιστεύω ότι η σημερινή Γερμανία είναι πολύ κοντά στο σημείο αυτό». Θεωρεί δηλαδή ότι «αν καταρρεύσει το ευρώ θα καταρρεύσουν και άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και τότε πάει το νομισματικό σύστημα, που θα τινάξει στον αέρα και την εσωτερική αγορά και το σύστημα μέσα στο οποίο όλοι είχαν πλεονεκτήματα, αλλά τα περισσότερα τα είχαν αυτοί που είναι πιο ισχυροί και δραστήριοι,δηλαδή οι Γερμανοί», για τους οποίους δεν διστάζει να πει ότι «παίζουν με τη φωτιά».

Συγκρατημένος για τη βοήθεια
Σε όσους τον ρωτούν για την παρούσα φάση που διανύει η Ελλάδα απαντά κατηγορηματικά ότι «αυτό που ξεκίνησε πρέπει να τελειώσει αυτή τη φορά με επαναστατικό τρόπο- και πιστεύω ότι αυτές οι ημέρες που ζούμε είναι κάτι σαν τη Μεταπολίτευση ή,αν θέλετε,τις ημέρες του ΄65,όταν ετέθη το θέμα της δημοκρατίας στην Ελλάδα». Οπως πιστεύει, «είναι ημέρες ιστορικές». Επίσης προσθέτει: «Πρέπει να τελειώσουμε με την παλιά Ελλάδα:με το ρουσφέτι,με τη συναλλαγή, με το πελατειακό κράτος, με τα κόμματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, και βεβαίως με τα ελλείμματα τα οποία είναι προϊόν όλων αυτών των καταστάσεων».

Οσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και παρά τις θριαμβολογίες ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Πάγκαλος εμφανιζόταν μάλλον πιο συγκρατημένος. Οπως φέρεται να σχολίασε σε συνεργάτες του, «κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κατέστη δυνατή η εξεύρεση μιας κοινής λύσης». «Είναι κάτι εντελώς καινούργιο αυτό και,αν κανείς φανεί συνεπής, θα μπορεί να δώσει τη διέξοδο.Ελπίζω να χρησιμοποιήσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια όσο το δυνατόν λιγότερο, για να είναι λιγότερες οι υποχρεώσεις μας» έλεγε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Share