Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, 02.04.2010 (απομαγνητοφωνημένο κείμενο και βίντεο)

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, 02 Απριλίου 2010 σχετικά με την παρακολούθηση υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πάγκαλος: Καλησπέρα σας, είμαι καθοδόν για τον επιτάφιο στη Μάνδρα σαν καλός χριστιανός αλλά δυστυχώς πριν φύγω σας είδα στην τηλεόραση και με κολάσατε.

Δημοσιογράφος: Γιατί κύριε Πάγκαλε;

Πάγκαλος: Θα σας απαντήσω αμέσως. Καταρχήν υπάρχει αυτή η έννοια της βαθμολόγησης, που έρχεται και επανέρχεται και δεν είστε οι μόνοι. Υπάρχουν και κανα δύο εφημερίδες που τη χρησιμοποίησαν. Δεν βαθμολογεί κανείς κανέναν. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία την οποίαν υιοθετήσαμε. Απλώς υπάρχει ένα πλαίσιο στήριξης, υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης αυτά τα δύο είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε. Αφορούν τη σχέση μας με την Ευρώπη, τη σχέση μας με την παγκόσμια οικονομία τη σχέση μας με τον εαυτό μας, την πραγματική οικονομία δηλαδή. Είμαστε σε κρίση όπως ξέρετε, έχουμε πρωτοφανή ελλείμματα τα οποία δεν αφήνουν στο κράτος κανένα περιθώριο, έχουμε και ένα τερατώδες δημόσιο χρέος. Εμείς κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πράγματι. Αντί να λέμε διάφορα επιχειρήματα δημοσίων σχέσεων και δημαγωγικά και να κάνουμε άλλα από αυτά που λέμε προσπαθούμε να κάνουμε αυτά που λέμε. Δεν είναι εύκολο είναι δύσκολο, υπάρχουν νομικά προβλήματα, υπάρχουν κατάλοιπα του παρελθόντος, υπάρχουν κακές συνήθειες, υπάρχει ένα κράτος με τις δεδομένες παραδόσεις και σχέσεις με τον πολίτη και αυτά αξιολογούνται. Να δούμε δηλαδή εάν τα πράγματα προχωρούν όπως πρέπει ή δεν προχωρούν όπως πρέπει. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους Υπουργούς. Οι Υπουργοί όλοι κάνουν και είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Υπουργοί έχουν κάνει ότι μπορούσαν για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Καψής: Κύριε Αντιπρόεδρε, έχετε δίκιο. Ενδεχομένως να είναι μια δημοσιογραφική έκφραση βαθμολόγηση του Θεόδωρου Πάγκαλου για τους Υπουργούς κ.τ.λ. Δημοσιογραφική διατύπωση εν πάσει περιπτώσει. Πρέπει να σας πω πάντως ότι έστω και αν η έμφαση είναι ότι στην παρακολούθηση που λέτε εσείς που εγώ το αποδέχομαι και συμφωνώ και μαζί σας αν θέλετε πρέπει την ίδια στιγμή ότι η παρακολούθηση του πως πηγαίνει το πρόγραμμα και το πώς συμβάλλουν οι Υπουργοί έχει κάνει την Κυβέρνηση άνω κάτω. Τόσα πολλά τηλεφωνήματα…

Πάγκαλος: Με συγχωρείτε αυτό το λέτε εσείς. Εγώ είμαι σε επαφή με πολλούς συναδέλφους απ’ το πρωί για διάφορα ζητήματα. Κανείς δεν μου εξέφρασε το παραμικρό παράπονο ή την παραμικρή αμφιβολία. Εγώ δεν έχω λόγο να σας πω ότι λέτε ψέματα και εσείς σας παρακαλώ σεβαστείτε την δικιά μου μαρτυρία. Λοιπόν, δεύτερο θέμα. Θα σας πω οτι εγώ δεν είμαι εκεί για να βαθμολογώ και να αξιολογώ κανέναν. Δεν έχω καμία τέτοια αρμοδιότητα. Εγώ εμφανίζω σε ένα σύστημα που θα σας το περιγράψω με δυο λόγια αμέσως μετά, τα στοιχεία που σας δίνουν οι ίδιοι οι Υπουργοί για τον εαυτό τους.

Καψής: Φοβάμαι ότι δεν ακούγεστε καλά πάντως κύριε Πάγκαλε…

Πάγκαλος: Αυτά τα στοιχεία… Αφήστε με να μιλήσω και θα με ακούσετε. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τα Υπουργεία, δεν προέρχονται από τη φαντασία μου. Εγώ δεν έχω καμία αρμοδιότητα αξιολόγησης των Υπουργών. Αυτό που έχω είναι μια εντολή του Πρωθυπουργού να κάνω αυτό το έργο και το κάνω.

Δημοσιογράφος: Δεν διαφωνούμε μαζί σας κύριε Πάγκαλε, απλώς είδαμε και ακούσαμε την κυρία Κατσέλη να βγάζει ανακοίνωση και να λέει ότι είναι ανακριβής η κρίση για το Υπουργείο της.

Πάγκαλος: Εγώ λέω οτι έχω και είναι γνωστό αυτό γιατί είναι δημόσια η εντολή που εδόθη από τον Πρωθυπουργό… Θέλετε να με ακούσετε ή να σταματήσουμε τη συζήτηση;

Καψής: Και εμείς μπορούμε να ακουστούμε πάντως….

Πάγκαλος: Ναι, αλλά εγώ δεν πήρα για να ακούσω εσάς. Είπατε πριν τα επιχειρήματα σας.

Καψής: Ο Μονόλογος ξέρετε πρέπει να διακόπτεται από τις δικές μας παρατηρήσεις. Εσείς αμφισβητήσατε τις δικές μας παρατηρήσεις ότι έγινε άνω κάτω η Κυβέρνηση…

Πάγκαλος: Ακούστε, δεν θέλετε να ακούσετε κανένα επιχείρημα εναντίων των όσων είπατε πριν δηλαδή. Λοιπόν, σας επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός μου έδωσε μια ρητή εντολή να τηρώ μια αξιολόγηση της προόδου προς την εφαρμογή του πλαισίου σταθερότητας και τίποτα παραπάνω. Τα στοιχεία προέρχονται από τα Υπουργεία το σύστημα είναι on line, δηλαδή δίνονται κάθε μέρα, κάθε ώρα τα στοιχεία από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους. Δεν τα δίνω εγώ ούτε καμία συνεργάτης μου. Πετάξατε το όνομα μιας συνεργάτιδoς μου η οποία δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα. Προφανώς γιατί είστε λάθος ενημερωμένοι και για τη δημοσίευση των στοιχείων την αποκλειστική ευθύνη και συνολική έχω μόνο εγώ, την πολιτική ευθύνη. Κανένας άλλος. Είναι ένα πρόγραμμα που εγώ εφάρμοσα και του οποίου αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη. Μπορώ να σας πω και ένα τελευταίο.

Δημοσιογράφος: Σας ακούμε.

Πάγκαλος: Εγώ θεωρώ ότι όλοι οι Υπουργοί κάνουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ότι πολλοί Υπουργοί δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό καθενός και δεν αποκλείω να σας είπε κάτι κάποιος που τον βρήκατε κάπου, αλλά εγώ όλους τους Υπουργούς τους έχω συναντήσει, εκτιμούν ως ιδιαίτερη συμβολή στο έργο τους την ύπαρξη αυτού του πλαισίου αξιολόγησης όπως εκτιμούν ως ιδιαίτερη συμβολή στο έργο τους και τη δημιουργία του μητρώου των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου που επί ενάμισι τώρα αιώνα το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να δημιουργήσει με αποτέλεσμα τώρα να μην ξέρουμε τι φορείς και τι υπηρεσίες έχει το δημόσιο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και όχι κάποια άλλου είδους παρέμβαση στο έργο των Υπουργών. Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός δεν είμαι ούτε αντικαταστάτης του Πρωθυπουργού. Είμαι απλώς ένας Υπουργός που έχει ένα ειδικό τίτλο και μια ειδική αρμοδιότητα.

Δημοσιογράφος: Σας ακούσαμε με προσοχή κύριε Πάγκαλε, παρά το γεγονός ότι η γραμμή, η τηλεφωνική γραμμή είναι πάρα πολύ κακή. Υπήρχαν αρκετά παράσιτα στην συνομιλία πάντως καταλάβαμε τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση.

Πάγκαλος:
Καλό Πάσχα σε όλους σας. Γεια σας.

Δημοσιογράφος: Καλή σας νύχτα.

Share