Επιστολή προς την εφημερίδα «Δημοκρατία» σχετικά με δημοσίευμα της 6ης/12/2010.

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Κύριε Διευθυντά,

στην εφημερίδα σας δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της σημερινής έκδοσης 6.12.2010 ο τίτλος «Ε, ρε ψώνια, 26.000 ευρώ ξόδεψαν Γιώργος-Πάγκαλος σε τέσσερις μέρες!» και στην σελίδα 7 άρθρο με τίτλο «Γιώργος – Πάγκαλος ξόδεψαν σε τέσσερις μέρες 26.000 ευρώ για ψώνια».

Σχετικά με όσα αναφέρονται για τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Α. Δαπάνες Δώρων

Ο Αντιπρόεδρος ακολουθεί τον κανόνα που προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας, να μην προσφέρει δώρα αξίας άνω των 100 ευρώ. Μόνο τους τελευταίους 3 μήνες ο Αντιπρόεδρος έχει πραγματοποιήσει 4 ταξίδια στο εξωτερικό και έχει δεχθεί 14 επισκέψεις ξένων επισήμων (μεταξύ των οποίων Αντιπροσωπεία 12 υψηλόβαθμων Κινέζων Αξιωματούχων). Σε όλες αυτές τις συναντήσεις εργασίας προσφέρονται πάντα δώρα (κατά το δυνατόν με κάποιο συμβολικό χαρακτήρα, πχ ένα αντίγραφο βυζαντινής εικόνας ή μιας τριήρους ή ένα κομπολόι ή μια κορνίζα κλπ) στους συμμετέχοντες, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο και επιβάλλει το καθήκον στοιχειώδους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Το ποσό, επίσης, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας αφορά και δώρα, τα οποία βρίσκονται στην Αντιπροεδρία για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες εθιμοτυπίας.

Β. Ανακατασκευές Γραφείων

Με απόφαση της Κυβέρνησης, στο Γραφείο του Αντιπροέδρου στεγάζεται ήδη η Task Force (Ομάδα Δράσης) που προβλέπεται στο Πρόγραμμα για την Οικονομική Στήριξη της Ελλάδας. Η Ομάδα Δράσης αποτελείται από 4 στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και έχουν ως αποστολή την υποβοήθηση του έργου της Κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθεί και να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Προτιμήθηκε η λύση της στέγασης στο Γραφείο του Αντιπροέδρου για να αποφευχθεί η καταβολή ενοικίων από το ελληνικό κράτος. Ασφαλώς, εσείς ως διευθυντής σύνταξης γνωρίζετε ή μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε τις τιμές των ενοικίων στην περιοχή του κέντρου, συνεπώς τα 2.706 ευρώ που απαιτήθηκαν για να γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές για να στεγαστεί η Task Force στο Γραφείο του Αντιπροέδρου ήταν μια απόφαση προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Γ. Λογαριασμοί παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας

Το ποσό των 2.958 ευρώ αντιστοιχεί σε όλες τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου όλων των υπηρεσιών του Γραφείου του Αντιπροέδρου – και όχι σε πέντε κινητά τηλέφωνα -, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Σας επισυνάπτουμε την σχετική απόφαση, όπως και δελτίο Τύπου που εξεδόθη όταν ανακινήθηκε το σχετικό θέμα για πρώτη φορά και το οποίο παρακαλούμε να το δημοσιεύσετε. Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον αν η εφημερίδα σας έκανε μια συγκριτική μελέτη για τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μην δημιουργούνται πλασματικές εντυπώσεις στους πολίτες από την κατ’ εξαίρεση παράθεση ποσών για ένα ή δύο μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες.

Κύριε Διευθυντά,

θα θέλαμε με την ευκαιρία να σας υπενθυμίσουμε ότι το Γραφείο του Αντιπροέδρου στήθηκε εκ του μηδενός, χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα έπιπλα από 4 διαφορετικές υπηρεσίες (ορισμένα εκ των οποίων ανακαλύφθηκαν σε αποθήκες), μηδένισε το κόστος των πληροφοριακών υποδομών χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνολογίες και μείωσε εντυπωσιακά το κόστος τηλεπικοινωνίας με την ένταξή του στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Χάρη σ’ αυτές τις επιλογές του Αντιπροέδρου το ελληνικό Δημόσιο απέφυγε δαπάνες ύψους δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το δημοσίευμά σας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκισμού, κατευθυνόμενης πληροφόρησης, προχειρότητας και κακών προθέσεων. Ασφαλώς, όση οικονομία και αν κάνει κάποιος ποτέ δεν θα μπορέσει να φθάσει το επίπεδο μείωσης του κόστους που έχει κατακτήσει ένας νεκρός. Διότι μόνο ένας νεκρός οργανισμός ούτε παράγει ούτε κοστίζει.

Share