Εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου της Biennale και της έκθεσης του Σωτήρη Φέλιου στη Βενετία.

Έγιναν χθες, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, με μεγάλη συμμετοχή προσωπικοτήτων της τέχνης και του πνεύματος από την Ελλάδα και την Ιταλία, τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου της Biennale της Βενετίας. Το περίπτερο αφιερώθηκε φέτος στη γλύπτρια Διοχάντη. Η ελληνική συμμετοχή χαρακτηρίστηκε από λιτότητα και αρμονία των στοιχείων και γενικά εξέφραζε με απόλυτη συνέπεια την κατεύθυνση της φετινής Biennale που ήταν: “Illuminations” (φωτισμοί, ροή φωτός). Η Διοχάντη εκάλυψε το Βυζαντινίζον εξωτερικό του κτηρίου με σανίδωμα συμπαγές και εξασφάλισε εσωτερικά ένα παιχνίδι φωτός, νερού και ήχου. Το νερό προερχόταν από το διπλανό κανάλι. Στο τέλος της ημέρας η ελληνική συμμετοχή επελέγη μεταξύ των πέντε που διαγωνίζονται για το φετινό βραβείο της Biennale.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης τελετής εγκαινίων, η Διοχάντη μίλησε στο τηλέφωνο με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος λόγω κωλύματος δεν είχε γίνει δυνατό να μετακινηθεί στη Βενετία.

Το απόγευμα στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας, στο Μουσείο Τέχνης και Πνεύματος του Ελληνισμού, που συστεγάζεται με την ελληνική εκκλησία της Βενετίας, Σαν Τζιόρτζιο Ντέι Γκρέτσι, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού συλλέκτη και δικηγόρου, Σωτήρη Φέλιου, η οποία περιελάμβανε έργα δύο εξαιρετικά διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων, του Χρήστου Μποκόρου και του Χρόνη Μπότσογλου. Την έκθεση χαιρέτησε ο παριστάμενος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία ύπαρξης και δράσης του Ινστιτούτου της Βενετίας και του ελληνισμού της πόλης αυτής που έχει ρίζες που φτάνουν μέχρι τη μεσαιωνική εποχή. Χαιρέτησε, επίσης, και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βενετίας, κυρία Χρύσα Μαλτέζου, η οποία αναφέρθηκε στη δράση και τον προγραμματισμό του Ιδρύματος.

Share