Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", 18.9.11.

Tο σχέδιο για την εφεδρεία για τους δημοσίους υπαλλήλους πώς το χαρακτηρίζετε; Νομίζετε ότι φεύγουν λίγοι;
«Στο Ελληνικό Δημόσιο έχει συμβεί το εξής τερατώδες γεγονός και θα πρέπει η ΑΔΕΔΥ να μας δώσει μιαν απάντηση. Έγινε μια τεχνολογική επανάσταση τα τελευταία 10 χρόνια στα μέσα διαχείρισης της πληροφορίας. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε αντιστοίχως να υπάρξει πλεόνασμα ανθρώπων. Αυτό δεν έχει διαπιστωθεί πουθενά. Η ΑΔΕΔΥ και όλοι οι υπεύθυνοι συνδικαλισταράδες διαφόρων υπουργείων ζητούν κι άλλες προσλήψεις. Κάποτε η ΑΔΕΔΥ, στην αρχή της παρουσίας του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, είχε θέση που διαχώριζε τους μόνιμους υπαλλήλους από τις έκτακτες προσλήψεις και ασκούσε πόλεμο στις έκτακτες προσλήψεις, γιατί τις θεωρούσε, σωστά, ως τρόπο που εισήγαγε τη φαυλοκρατία και τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση. Τώρα έχουν γίνει ένα μέτωπο. Οι μόνιμοι, οι αορίστου χρόνου, οι ορισμένου χρόνου, οι επί συμβάσει έργου και οι “σταζιέρ” των ρουσφετολόγων βουλευτών είναι ένα συμπαγές μέτωπο για να σπαταλήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα λεφτά των φορολογουμένων. Πολλά μέλη σημαίνει πολλοί συνδικαλιστές, σημαίνει πολλές αργομισθίες, πολλή σπατάλη».

Ωστόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, και κυρίως το ΠαΣοΚ, έχουν επιβραβεύσει συνδικαλιστές. Τους έκαναν βουλευτές, υπουργούς…
«Εγώ θα έδινα στο ΠΑΣΟΚ ένα παράσημο, ένα εύσημο. Διότι έχοντας ένα τέτοιο παρελθόν – που δεν είναι έτσι τα πράγματα – εμείς κάναμε ό,τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα για την εισαγωγή στον δημόσιο τομέα θετικών μεταρρυθμίσεων. Δικός μας είναι ο νόμος 2190 του μακαρίτη Αναστάσιου Πεπονή, δικό μας είναι το ΑΣΕΠ. Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις, όσο περιορισμένες και αν είναι, όσο κι αν έγινε απόπειρα να νοθευτούν, η δεξιά αντιπολίτευση όρθωσε το ανάστημά της, πολέμησε με λύσσα κάθε τέτοια πρόταση και προσπάθησε να την υπονομεύσει, και οι κομμουνιστικές μειοψηφίες συμπορεύτηκαν. Γιατί η συμπόρευση της Δεξιάς και των δύο κομμουνιστικών κομμάτων δεν είναι τωρινή. Είναι υπεράσπιση της φαυλοκρατίας στο Δημόσιο, χέρι-χέρι τόσα χρόνια. Ας δείξει λοιπόν και η Δεξιά ότι αποβάλλει τους φαύλους. Είναι γνωστοί οι φαύλοι, έχουν ένα όνομα, και δεν μου αρκεί εμένα το να τους σνομπάρουν ο κ. Σαμαράς και η σημερινή παρεούλα του, οι οποίοι πράγματι έχουν απομονώσει τον κύριο όγκο της παράταξης. Θέλω ανοιχτή πολιτική διαδικασία, όπως γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Θέλω σύγκρουση, καβγά και απόδοση ευθυνών. Μπορούν να το κάνουν; Ας το κάνουν. Άμα δεν μπορούν, πώς ζητούν να κυβερνήσουν;».

Αλήθεια, πώς κρίνετε την ως τώρα πορεία του έτερου αντιπροέδρου, του κ. Βενιζέλου;
«Εγώ νομίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξίζει τη συμπάθεια όλων μας. Δεν πιστεύω ότι κανείς αυτή τη στιγμή ονειρευόταν να είναι υπουργός Οικονομικών σε μια τέτοια κατάσταση. Παρ’ όσα λένε διάφοροι και νεαροί φιλολογούντες στα κανάλια, οι περισσότεροι πολιτικοί ενός ορισμένου επιπέδου θα μπορούσαν να κάνουν διάφορες εργασίες. Θα ήταν πολύ πιο συμφέρον από άποψη οικονομική. Το να αποδεχθείς με ελεύθερη βούληση, όταν θα μπορούσες να πεις στον Πρωθυπουργό “εγώ δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω, διάλεξε κάποιον άλλο γι’ αυτή τη δουλειά”, σημαίνει ότι έχεις διάθεση αυτοθυσίας και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο διότι ανέλαβε να κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασμό όλων μας, λέω όλων των Ελλήνων, όχι όλων των μελών της κυβέρνησης. Χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας».

Για τις διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς τι έχετε να πείτε; Εδώ υπάρχουν υπουργοί που δεν μιλούν ο ένας στον άλλον.
«Εγώ δεν έχω διαπιστώσει μια περίπτωση στην οποία δεν μιλάει ο ένας στον άλλον. Από εκεί και πέρα είμαστε 50 άτομα. Κατά καιρούς είσαι πιο κοντά με τον έναν, απομακρύνεσαι από τον άλλον, έχεις κάτι να κάνεις με τον έναν και δεν έχεις τίποτε να πεις στον άλλο. Βλέπω στυλ δουλειάς διαφορετικά. Δεν βλέπω ιδεολογική και πολιτική διαφορά. Αντίθετα, βλέπω αυτό το πράγμα στη ΝΔ, όπου στην ουσία η Πολιτική Άνοιξη είναι αξιωματική αντιπολίτευση και όλη η ηγεσία της ΝΔ, όλα αυτά τα θηρία της πολιτικής τα οποία απολαύσαμε ως υπουργούς επί μία τριετία, έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Γιατί ο κ. Σαμαράς, προφανώς, είναι μνησίκακος άνθρωπος και θα τους εκδικηθεί μέχρι τέλους, μέχρι δηλαδή την οριστική εξόντωσή τους».

Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το ΚΚΕ θέλει να ανατρέψει το σύστημα;
«Μα το λένε οι ίδιοι ότι η “αστική δημοκρατία”, όπως τη λένε και την περιγράφουν, δεν είναι το πολίτευμα που επιδιώκουν. Βεβαίως λένε ότι αν κερδίσουν τις εκλογές θα επιδιώξουν τη μέγιστη διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων και καταστάσεων που σήμερα απολαμβάνουμε υπό την αστική δημοκρατία την οποία αυτοί απορρίπτουν, τη βελτίωση όλων των κακώς υφισταμένων και την επιδιόρθωση όλων των αδικιών, αλλά μετά δεν μας λένε το πολύ απλό: αν θα ξανακάνουν εκλογές. Αυτό, ξέρετε, πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων».

Υπάρχουν ορισμένοι μέσα στο ΠαΣοΚ οι οποίοι νομίζουν ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα έχουν λιγότερες απώλειες παρά αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας;
«Αρχίζοντας από τους πιο ανεύθυνους, τύπου Τσίπρα ας πούμε, και πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τον κ. Σαμαρά, η αντιπολίτευση, ένα μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και συναδέλφων μου μας ζητούν εκλογές έξι μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές. Θα σοβαρευτούμε κάποτε; Η κυβέρνηση εκλέγεται για μία τετραετία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό εξαρτάται από τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη συνοχή του ΠαΣοΚ. Από τίποτε άλλο».

Έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος με το νέο αυτό χαράτσι στα ακίνητα και με τη χρησιμοποίηση της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού…
«Ο κόσμος έχει δίκιο να αντιδρά στη νέα επιβάρυνση. Αρχίζει δηλαδή για πολλούς ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων η ιδιοκτησία αυτή καθαυτή να μην έχει κανένα νόημα. Και αυτό πρέπει να το δούμε, αν θέλουμε να υπάρχουν ιδιοκτησία και δραστηριότητα στον τομέα της οικοδομής. Αλλά από εκεί και πέρα όλη αυτή η εξέγερση, γιατί το βάλαμε στη ΔΕΗ, προέρχεται από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τον νέο φόρο. Γιατί αν είναι να τον πληρώσεις, τι σε πειράζει να τον πληρώσεις με τη ΔΕΗ ή να τον πληρώσεις στην Εφορία; Το ότι είναι καταναγκασμός και ότι πραγματικά έχουν συσσωρευτεί πολλά πράγματα στον λογαριασμό της ΔΕΗ πρέπει κάποτε να τα δούμε, π.χ. το τέλος της ΕΡΤ, το οποίο για μένα είναι πολύ συζητήσιμο».

Share