Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, μετά από τη συνάντηση με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Teuta Arifi.

Σας ευχαριστώ πολύ σήμερα που είστε εδώ.

Δεχτήκαμε σήμερα την επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως των Σκοπίων, κας Arifi, η οποία ήρθε από τις Βρυξέλλες και συνάντησε εδώ συνεργάτες της που είχαν έρθει με αυτοκίνητο. Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που επικεντρώθηκε στα θέματα που έχει ως αρμοδιότητα η κ. Arifi και είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη πολιτικό της γειτονικής χώρας. Είναι, επίσης, μια σημαντική διανοούμενος, έχει γράψει βιβλία, και για όσες γυναίκες υπάρχουν εδώ είναι και μια πολύ ισχυρή και δραστήρια υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα που τη συνάντησα και συζήτησα μαζί της. Στη συζήτηση αυτή ο καθένας εξέφρασε τις απόψεις του, αλλά προέκυψαν μια σειρά από κοινές διαπιστώσεις, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον.

Υπάρχει αυτό που περιγράφουμε στα αγγλικά ως όργανο προ ενταξιακής βοήθειας (instrument pre-accession assistance), μέσα στα πλαίσια του οποίου θα προσφέρουμε μια σειρά από υπηρεσίες, εφόσον και η άλλη Κυβέρνηση θέλει να τις χρησιμοποιήσει, καθώς και βοήθεια για να διευκολυνθεί η συζήτηση που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρόοδος της διοίκησης της χώρας αυτής προς τον ευρωπαϊκό τρόπο λειτουργίας, με βάση αντίστοιχη πείρα που έχουμε και από άλλες υποψήφιες χώρες και τη συνεργασία μαζί τους.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ένα ενδιαφέρον στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας. Αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πληθυσμούς που ζουν κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και επίσης έχουμε και μια σειρά από οικονομικά κοινά συμφέροντα. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα παίζει έναν ενεργό ρόλο στην οικονομία της χώρας αυτής. Έχουμε ισχυρές επενδύσεις, έχουμε πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και το εμπόριο μας είναι ζωντανό και αυξάνεται, όπως επίσης αυξάνονται συνεχώς και οι ανταλλαγές επισκέψεων πολιτών των δύο χωρών.

Αυτά γενικά ήταν τα πλαίσια της συζήτησης μας.

Share