Έγκριση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τα επεισόδια στις 12/2/2012 στο Κέντρο της Αθήνας.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14/03/2012, με εισηγητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, εγκρίθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο Κέντρο της Αθήνας». Η Πράξη συντάχθηκε από το Συντονιστικό Όργανο που συστήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2012 υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Στην Πράξη προβλέπεται ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ ορίζεται και προθεσμία για την καταβολή ενός ελάχιστου ποσού ως πρώτης δόσης. Καθορίζονται δύο κατηγορίες αποζημιώσεων για ζημίες που υπέστησαν τα κτίρια. Για περιπτώσεις που οι ζημίες είναι κάτω των 15.000 ευρώ, οι δαπάνες θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και η διαδικασία καταβολής των ποσών θα γίνει από το Δήμο Αθηναίων. Για περιπτώσεις που οι ζημίες υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, οι δαπάνες θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και η διαδικασία καταβολής θα γίνει από την Περιφέρεια. Επίσης, ρυθμίζεται ταχεία διαδικασία εκδόσεως των αδειών που θα είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και η δυνατότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εισάγει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους πληγέντες. Επιπλέον, ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και άλλα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως η ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο Αθηναίων, αλλά και η δυνατότητα του Δήμου να μειώσει τα μισθώματα στα ακίνητα που εκμισθώνει, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικής εγκατάλειψης των κτηρίων στο Κέντρο της Αθήνας.

Share