Λεφτά υπάρχουν, μυαλό δεν υπάρχει

Ας υποθέσουμε ότι μια μέρα ξυπνάτε και βλέπετε ότι έφτασε η στιγμή που καιρό τώρα φοβόσασταν. Ψάχνετε τις τσέπες και στα πορτοφόλια σας και δεν βρίσκετε σχεδόν τίποτε. Κάνετε μια βόλτα στα βιβλιάρια και στις κάρτες σας και έχουν όλα παθητικό. Βγαίνετε τότε στην πιάτσα και αρχίζετε τη ζητιανιά, πρώτα στους συγγενείς αν υπάρχουν, μετά ίσως στις επαγγελματικές γνωριμίες, τέλος σε όλους όσους θεωρείτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φίλους σας.
Πώς όμως θα χαρακτηρίζατε κάποιον που έχει βγει στη γύρα της επαιτείας ενώ έχει χρήμα, φρέσκο, ζωντανό χρήμα που αδιαφιλονίκητα του ανήκει και που για διάφορους λόγους τον πιέζουν να εισπράξει άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν ή για τις διαδικασίες που θα ενεργοποιούσε η αξιοποίηση αυτής της ρευστότητας; Δεν θα τον χαρακτηρίζατε αχρείο, ανίκανο, ανυπόληπτο, αναξιόπιστο και δεν θα τον υποπτευόσασταν για συναλλαγές ύποπτες και ανομολόγητες; Και όμως, αυτή είναι η περίπτωση του ελληνικού κράτους.

Το σύνολο του ΕΣΠΑ που είναι στη διάθεση της χώρας είναι 24,33 δισ. ευρώ. Εχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες μόνο 9,23 δισ. ευρώ. Για το 2012, κρίσιμη χρονιά, ο στόχος απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής ήταν 3,7 δισ. ευρώ, οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Από τα 24 δισ. που αναφέραμε οι υπηρεσίες της επιτροπής εκτιμούν ήδη ότι στο τέλος του 2015, οπότε και λήγει το πρόγραμμα, 7,5 δισ. ευρώ δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Το χειρότερο είναι ότι για το 1/3 του έργου του ΕΣΠΑ θα έχει γίνει κάποιου είδους έναρξη των εργασιών και ότι επομένως η ολοκλήρωσή του θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον εθνικό προϋπολογισμό, εκτός αν αφήσουμε να διαιωνίζονται για αιώνες, σαν σύγχρονες πυραμίδες, ημιτελή καραγιαπιά, που είναι και το επενδυτικό και αισθητικό ιδανικό του Νεοέλληνα.

Τι είδους και ποια είναι αυτά τα έργα που εκκρεμούν; Το ποσοστό απορρόφησης των περιφερειακών προγραμμάτων είναι 43,09%, το ίδιο ποσοστό στα τομεακά προγράμματα είναι μόνο 35,62%.

Θα μπορούσε κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι η Αυτοδιοίκηση τα πάει κάπως καλύτερα από την κεντρική διοίκηση. Ωστόσο και αυτό είναι συζητήσιμο, γιατί τα προγράμματα δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα, αν είναι τομεακά ή αν είναι περιφερειακά. Τα αποκεντρωμένα έργα περιέχουν άφθονο μπετόν (οδοποιία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) που από τη φύση τους είναι πιο«εύκολα» στην προσέγγιση και στην υλοποίηση. Τα ποσοστά απορρόφησης των περιφερειών κυμαίνονται από 59,88% της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ηπειρος) σε ένα πενιχρό 35,76% που αφορά την Αττική. Στα τομεακά προγράμματα το ποσοστό απορρόφησης κυμαίνεται από το 65,91% του τομέα «ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας» ως το 13,35% του τομέα «διοικητικής μεταρρύθμισης».

Τι θα μπορούσε να γίνει; Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, θα έπρεπε ειδικό συντονιστικό όργανo υπουργών και κομματικών στελεχών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να συνεδριάσει αμέσως με εισηγητή τον εκάστοτε περιφερειάρχη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Να εξετάσει πού και για ποιον λόγο κολλάνε τα διάφορα έργα. Αν κάτι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση να το φέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στα κοινοτικά όργανα και να καταλάβουν επιτέλους ότι το βασικό καθήκον ενός πολιτικού ηγέτη είναι να εξασφαλίζει πόρους για την ανάπτυξη της χώρας και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Δεκαπέντε δισ. ευρώ, γιατί περίπου αυτά χάνουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να θεωρηθούν στόχος κατώτερος της περιωπής οποιουδήποτε ελληνικού πολιτικού παράγοντα. Εχω δει προσωπικά να εξευτελίζονται κάνοντας απερίγραπτα νούμερα πρωθυπουργοί μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών για μερικά ψωροεκατομμύρια.

Είναι δυνατόν σε μια χώρα που θέλει να μετέχει ισότιμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση εδώ και 30 χρόνια να είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος στερεών και υγρών αποβλήτων της Αττικής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, η στάση τους ενός ή του άλλου βλαχοδήμαρχου; Ας εισηγηθεί λοιπόν λύση άμεσα εφαρμόσιμη που θα εξασφαλίζει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από αύριο ο αρμοδιότερος όλων αιρετός περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Ας αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός. Ας παραμερίσουν τα απόβλητα της πολιτικής όλων των παρατάξεων (και της αντιπολίτευσης), ή αλλιώς ας το κλείσουμε το μαγαζί, να το δώσουμε να το διαχειριστεί καμιά πολυεθνική που θα έχει τη στοιχειώδη έξωθεν καλή μαρτυρία.

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=480343

Share