Μεσανατολικό: Η Ελλάδα σε σωστό δρόμο

Αναφερθήκαμε, πριν από μία εβδομάδα, στην απουσία της Ελλάδας από την ομάδα αιχμής 11 χωρών που ανέλαβαν πρωτοβουλία για την προώθηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και ιδιαίτερα της οικονομικής και αμυντικής πολιτικής της και της κοινής παραγωγής αμυντικών δυνατοτήτων. Το άρθρο κατέληγε σε απαισιόδοξα συμπεράσματα, δηλαδή στην άποψη ότι η οικονομική αβεβαιότητα και αδυναμία της χώρας την έχει οδηγήσει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων.

Θα ήταν όμως λάθος να μην επισημάνουμε μια άλλη πρόσφατη ελπιδοφόρα εξέλιξη. Η Ελλάδα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπερψήφισαν την πρόταση να τροποποιηθεί το καθεστώς συμμετοχής των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ. Συμμετείχαν ήδη ως παρατηρητές με την ονομασία «Παλαιστινιακή Οντότητα (entity)» και εφεξής θα συμμετέχουν ως παρατηρητές πάντα αλλά με την ονομασία «Παλαιστινιακό κράτος». Εκατόν τριάντα οκτώ χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, η συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το αποφάσισαν. Εννέα μόνο χώρες ψήφισαν εναντίον και 41 έκαναν αποχή. Η Ευρώπη έχασε για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να παρουσιαστεί ενωμένη. Πολλές χώρες κατέφυγαν στη δειλή και ανεύθυνη λύση της αποχής. Η Τσεχία ψήφισε μαζί με τον μεγάλο αδελφό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αρνητικά.

Η Ελλάδα έχει μια σταθερή και αταλάντευτη θέση εδώ και πολλές δεκαετίες από την εποχή του Κων/νου Καραμανλή της Μεταπολίτευσης. Υπερασπιζόμαστε ως κόρην οφθαλμού την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και την ασφάλεια και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών του. Πιστεύουμε όμως παράλληλα ακράδαντα ότι η δικαίωση ενός λαού δεν μπορεί να προέλθει από τη θυματοποίηση και την καταπίεση ενός άλλου λαού. Το δίκαιο δεν μπορεί να επιβληθεί με τετελεσμένα γεγονότα. Καταδικάζουμε τη βία, κρατική και άναρχη, την τρομοκρατία, τον θρησκευτικό φανατισμό και τις διακρίσεις θρησκευτικού και εθνικού χαρακτήρα.
Η πορεία των γεγονότων έχει δικαιώσει τις ελληνικές θέσεις. Οταν μόνοι εμείς δεχόμαστε στην Αθήνα τον Αραφάτ, ως γνήσιο εκπρόσωπο του λαού του, οι άλλοι μας κατηγορούσαν για στάση χωρίς αρχές, για την αποδοχή και νομιμοποίηση ενός «τρομοκράτη». Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα χρόνια για να γίνει ο Αραφάτ από τη φύση των πραγμάτων ομότιμος συνομιλητής των περισσότερων ηγετών των μεγάλων δυνάμεων αυτού του κόσμου.

Υποστηρίξαμε με πάθος τα αποτελέσματα της Συμφωνίας του Οσλο και θεωρούμε ακόμη ότι αποτελούν μια χαμένη ευκαιρία. Απορρίπτουμε τη βίαιη μεταφορά πληθυσμών για να εγκατασταθούν ισραηλινοί έποικοι. Καταδικάσαμε πάντα τις απειλές, την αμετροέπεια και τη βάρβαρη συνθηματολογία των φανατικών ισλαμιστών ηγετών. Δεν πιστεύουμε σε πράξεις αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας, όπως είναι η παραβίαση των συνόρων της, είτε διά ξηράς είτε διά θαλάσσης, είτε άοπλα είτε ένοπλα. Οι προκλήσεις των ανεύθυνων κύκλων που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και η ασύμμετρη ανταπόκριση του Ισραήλ που έχει έντονα ρατσιστικό χαρακτήρα μάς προκαλούν θλίψη και ανησυχία.

Η Ελλάδα και η κυβέρνησή της έχουν χαράξει σωστή πορεία και την ακολουθούν πιστά εδώ και δεκαετίες. Ας αξιοποιήσουμε το κύρος που έχουμε στον αραβικό κόσμο, τις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ και την αγάπη των Παλαιστινίων για να φέρουμε κοντύτερα την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487797

Share