Η προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Την πολιτική ατζέντα τη γράφουν πολύ συχνά τυχαία περιστατικά. Είναι λάθος βέβαια να λέμε ότι αν ο εθνικιστής σέρβος φοιτητής δεν είχε σκοτώσει τον Αρχιδούκα της Αυστρίας στο Σαράγεβο ίσως να μη γινόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπήρχαν όλα τα δεδομένα γι’ αυτόν και με τη μία ή την άλλη αφορμή αργά ή γρήγορα έπρεπε να ξεκαθαριστεί η ένταση που είχε συσσωρευθεί ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αυστροουγγαρία από τη μία πλευρά, τη Γαλλία, την Ιταλία και τους συμμάχους τους από την άλλη. Είναι επίσης λάθος να θεωρούμε ότι οι δολοφονίες διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας ή ο αφοπλισμός του σταθμού χωροφυλακής στο Λιτόχωρο οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο. Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις γι’ αυτόν, απλώς χρειαζόταν μια σπίθα για να πάρει φωτιά το μπαρούτι.

Ετσι και η δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι δεν μας απαλλάσσει από τη συλλογική ευθύνη για τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της αναβίωσης του ναζισμού με τη μορφή της Χρυσής Αυγής.

Η ευθύνη βέβαια αυτή δεν είναι ούτε μπορεί να είναι καταμερισμένη εξίσου. Υπάρχουν οι απολογητές της βίας που διακρίνουν ανάμεσα σε κακή και σε καλή τρομοκρατία. Υπάρχουν αυτοί που έκαναν ανεπίτρεπτους και ιδιοτελείς υπολογισμούς με ψηφοθηρικούς στόχους. Υπάρχουν, τέλος, και αυτοί που προτίμησαν να αδιαφορήσουν τόσον καιρό και να κάνουν ότι δεν έβλεπαν ή δεν άκουγαν. Ολα όμως αυτά έχουν αναλυθεί λεπτομερώς. Η έκρηξη δημοσιογραφικών περιγραφών, άρθρων και δοκιμίων γύρω από το φαινόμενο του νεοναζισμού και γενικότερα γύρω από το φαινόμενο της βίας ως μεθόδου αντιμετώπισης του πολιτικού αντιπάλου έχει καλύψει το θέμα.

Αυτό που θέλω να επισημάνω ότι, ενώ μας είχε επιβληθεί αυτού του είδους ο διάλογος, σημαντικές εξελίξεις που καθορίζουν το μέλλον της χώρας πέρασαν απαρατήρητες.

Στο οικονομικό πεδίο φαίνεται ότι κατοχυρώνεται πια η μετά δεκαετίες ύπαρξη πλεονάσματος στη διαχείριση του δημόσιου τομέα. Το αποτέλεσμα αυτό αν διατηρηθεί σημαίνει ότι μετά την πάροδο μιας τριετίας περίπου θα έχουμε σταθεροποιητική και μετά πτωτική τάση στο δημόσιο χρέος. Η δεύτερη εξέλιξη, ότι για πρώτη φορά σταθεροποιείται ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας. Λογικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι σε δύο χρόνια το πολύ η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται. Τέλος, το τρίτο είναι ότι φαίνεται δυνατή η υλοποίηση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων που πέρα από την επίδρασή τους στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δίνουν το μήνυμα στην παγκόσμια αγορά κεφαλαίων ότι στη χώρα μας είναι δυνατές μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις.

Παράλληλα έχουμε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Είναι νωρίς για να προβλέψουμε ποια συμμαχία τελικά θα κυβερνήσει τη Γερμανία και ποιες θα είναι οι συνέπειες σε ό,τι αφορά την ύφεση που βασανίζει τον ευρωπαϊκό Νότο και σιγά-σιγά και άλλες ισχυρότερες χώρες και επομένως ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα η ρωσική επέμβαση για να αποσοβηθεί μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας μοιάζει να δημιουργεί νέες προοπτικές για μια εξισορροπημένη αντιμετώπιση του πολιτικού αδιεξόδου στα κράτη της νότιας όχθης της Μεσογείου. Πάγια προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας, όπως είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή με την επίλυση του Παλαιστινιακού και η αντιμετώπιση του ισλαμικού μαχητικού εξτρεμισμού, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πιο συνολικά και επομένως πιο αποτελεσματικά.

Είναι σαφές ότι η ως τώρα ασκούμενη από τις ΗΠΑ πολιτική μονομερούς παρέμβασης έχει οδηγήσει και την υπερδύναμη της Δύσης και τους συμμάχους της αλλά και τους λαούς της περιοχής σε αδιέξοδο.

Μέσα σε όλα αυτά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα αναλάβει την ευθύνη της προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών. Η αμφιβολία για την ικανότητά μας να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία αυτά τα καθήκοντα έχει ήδη εκδηλωθεί. Οποια και αν είναι τα κίνητρα αυτών που αμφισβητούν τις διπλωματικές ικανότητες της χώρας μας και όσο έωλα και αν είναι τα επιχειρήματά τους, οφείλουμε να απαντήσουμε έγκαιρα και πειστικά.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημοσίευση και την άμεση προώθηση σε όλους τους ευρωπαϊκούς χώρους προβληματισμού ενός στέρεου προγράμματος πρωτοβουλιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και υλοποιήσιμους στόχους. Ελπίζω η τύχη να μη μας επιφυλάσσει άλλα γεγονότα και να μην περάσουμε άλλες δοκιμασίες σαν αυτές που προκάλεσε η πρόσφατη δολοφονία. Αλλά, ό,τι και αν συμβαίνει στην επικαιρότητα, η συζήτηση για τους στόχους και το περιεχόμενο της ελληνικής προεδρίας πρέπει να αρχίσει αμέσως και να επεκταθεί και έξω από τα σύνορά μας. Η αυταρέσκεια, η λεξιλαγνεία και αποσπασματικές και ευκαιριακές προσεγγίσεις που αφορούν επιμέρους δραστηριότητες της Κοινότητας δεν πρόκειται να μας σώσουν.

Οφείλουμε να ανοίξουμε αμέσως νέες προοπτικές για την Ευρώπη. Και ας μην πει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι υπερφίαλο. Το έχουμε ξανακάνει, και οι εσωτερικές συνθήκες δεν ήταν πάντα ρόδινες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Share